Χάρης Δαυίδ: Μια πολυεθνική στην κατάψυξη

Κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του ομίλου Frigoglass είναι η ψύξη. Κανείς όμως από τους 210 εργαζoμένους του εργοστασίου της στην Πάτρα δεν ήταν προετοιμασμένος για το «ψύχος» που θα επέφερε η αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης του ομίλου να απολύσει 120 άτομα πριν από μία εβδομάδα.

Πολύ περισσότερο όταν η εταιρεία μόλις πριν από λίγους μήνες ανακοίνωνε μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης σε ξένες αγορές - και μάλιστα στην Του

Κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του ομίλου Frigoglass είναι η ψύξη. Κανείς όμως από τους 210 εργαζoμένους του εργοστασίου της στην Πάτρα δεν ήταν προετοιμασμένος για το «ψύχος» που θα επέφερε η αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης του ομίλου να απολύσει 120 άτομα πριν από μία εβδομάδα.

Πολύ περισσότερο όταν η εταιρεία μόλις πριν από λίγους μήνες ανακοίνωνε μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης σε ξένες αγορές - και μάλιστα στην Τουρκία, όπου επένδυσε μόλις τον περασμένο Μάρτιο του 2008.

Κι ενώ οι Τούρκοι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ελληνικά κεφάλαια, η κρίση χτυπά το εγχώριο εργατικό δυναμικό και μάλιστα σε μια περιοχή εξουθενωμένη από την αποβιομηχάνιση, τους σεισμούς και τις πρόσφατες πυρκαγιές: την Αχαΐα.

Ενα από τα καλύτερα εγχώρια εισηγμένα βιομηχανικά «μαγαζιά», που πριν από μόλις έναν χρόνο θεωρείτο… γωνία, μία από τις λιγοστές ελληνικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, με παρουσία σε 18 χώρες, διανομές σε πάνω από 100 διαφορετικά κράτη και πάνω από 4.000 υπαλλήλους, η «Frigoglass», σήμερα αναγκάζεται να μετράει πληγές.

Δεν το λέμε εμείς αυτό αλλά η spokeswoman της εταιρείας κυρία Lillian Phillips, στην οποία απευθυνθήκαμε. «Μα η Πάτρα δεν είναι το μόνο εργοστάσιό μας στο οποίο προχωρούμε σε περικοπές θέσεων. Αντίστοιχα πράξαμε και στην Πολωνία (σ.σ.: πηγές αναφέρονται σε 330 απολυμένους) και στη Νορβηγία. Είναι ξεκάθαρο ότι το 2009 θα είναι δύσκολο έτος, όμως στόχος μας είναι να μην κλείσουμε τα εργοστάσια, αλλά να περιορίσουμε το κόστος λειτουργίας προς όφελος της κερδοφορίας μας», τονίζει.

Η ίδια, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν πτώση της παραγωγής από 700.000 ψυγεία σε μόλις 75.000, κάνει λόγο για πτώση μόλις κατά 50% και για παραγωγή μέσα στο 2008 μόνο από το εργοστάσιο της Πάτρας, που αγγίζει τα 44.000 ψυγεία.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω όμως εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Κάτω Αχαΐα, καταγγέλλοντας τη «Frigoglass» για διγλωσσία, αναφέρουν πως οι μέχρι τώρα παραγγελίες αγγίζουν τις 12.500 ψυγεία κι αυτό διότι η εταιρεία δίνει δουλειές σε περιοχές με πολύ φθηνότερα εργατικά χέρια όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική ή η Ινδία και η Κίνα. «Είναι ντροπή μια εταιρεία με καταγωγή από τη χώρα μας, και σε μια περίοδο που η Πελοπόννησος μόλις που γιατρεύει τις πληγές από τις περυσινές φονικές πυρκαγιές και σεισμούς, να στέλνει στον δρόμο τόσους ανθρώπους. Πολλοί από τους εργαζομένους στο εργοστάσιο ας μην ξεχνάτε πως είναι πυρόπληκτοι και έχουν δάνεια που προσπαθούν να αποπληρώσουν», αναφέρει στο protothema gr. ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Θανάσης Παπαστεφανόπουλος.

Ταυτόχρονα, αμφισβητεί τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης του ομίλου. «Με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου επιδιώκουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις. Εμείς όμως γνωρίζουμε πως το πολύ 20 άτομα θα δεχθούν τις προτάσεις της εταιρείας. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν -όπως και σχετικά μας απείλησαν- σε απολύσεις».

Η κυρία Phillips με τη σειρά της δεν επιβεβαίωσε αυτή την προοπτική, όμως δεν έδωσε κι απάντηση στο τι πρόκειται να γίνει με όσους δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Η βαριά υπογραφή των Δαυίδ

Πώς όμως ένας κολοσσός παγκοσμίων διαστάσεων, ένας όμιλος-πρότυπο κατά το παρελθόν, οδηγείται αργά αλλά σταθερά προς την απαξίωση; Πώς μια εταιρεία με τη βαριά υπογραφή του κορυφαίου ίσως Ελληνα επιχειρηματία, του κ. Γιώργου Δαυίδ, καταλήγει να «ξηλώνει» ολόκληρες εργοστασιακές μονάδες σε όλο τον κόσμο;

Ο όμιλος Frigoglass αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξειδικευμένων λύσεων επαγγελματικής ψύξης παγκοσμίως. Διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Νορβηγία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία και Νότιο Αφρική, με συνολική παρουσία σε 18 χώρες. Η μητρική εταιρεία «Frigoglass ΑΒΕΕ» είναι η εταιρεία η οποία ελέγχει και διευθύνει όλες τις επενδύσεις του ομίλου με έδρα στην Αθήνα. Συγχρόνως όμως είναι και παραγωγική εταιρεία, με εργοστάσιο κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων στην Κάτω Αχαΐα.

Γίνεται επομένως εύκολα κατανοητό τι ακριβώς σηματοδοτούν οι απολύσεις εντός της έδρας της, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για ενδεχόμενη συνολική αποχώρηση από τη χώρα μας ή ακόμα και για έξοδο από το Χρηματιστήριο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια πραγματική οικονομική καταστροφή, καθώς και για τη χειρότερη στιγμή στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Κι αυτό διότι η Νέα Δημοκρατία θα δείξει ανίκανη όχι μόνο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά -ακόμα χειρότερα- να συγκρατήσει και τις ίδιες τις ελληνικές.

Με «πατρίδα» τη Νιγηρία

Η «Frigoglass» ξεκίνησε το 1982 ως βιομηχανικός κλάδος της «3 Εψιλον» (μιας εταιρείας που μέχρι στιγμής καταφέρνει να περάσει σχετικά άβρεχτη την κρίση), ενώ με τη σημερινή της νομική μορφή ιδρύθηκε το 1996, αποτελούμενη από πέντε εταιρείες (δύο παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων και καταψυκτών, δύο παραγωγής πλαστικών και μίας παραγωγής μεταλλικών πωμάτων).

Kύριες δραστηριότητες είναι η επαγγελματική ψύξη και η συσκευασία. Στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης ανήκουν όλες οι μονάδες παραγωγής ψυγείων. Η δραστηριότητα της συσκευασίας αναλύεται σε δύο επί μέρους κλάδους για πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των εργασιών: τον κλάδο παραγωγής ρητίνης ΡΕΤ και τον κλάδο πλαστικών και πωμάτων. Η Νιγηρία, για λόγους αποτελεσματικότερης διαχείρισης, αν και περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις πιο πάνω δραστηριότητες και την υαλουργία, παρακολουθείται ως ξεχωριστός κλάδος.

Αυτό βέβαια συμβαίνει και λόγω των ειδικών σχέσεων που ο ιδρυτής της κ. Δαυίδ έχει με αυτή τη χώρα, αφού εκεί ανδρώθηκε επιχειρηματικά αλλά και κυριολεκτικά μετά την υιοθεσία του από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Λεβέντη. Και είναι αλήθεια πως ο κ. Δαυίδ τη Νιγηρία την αισθάνεται περισσότερο ως πατρίδα του παρά ως έναν τόπο έκφρασης απλών επιχειρηματικών κινήσεων.

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού κολοσσού

Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο ένας εκ των δύο υιών του πολυμήχανου Ελληνοκύπριου επιχειρηματία κ. Γιώργου Δαυίδ, Χάρης. Πρόκειται για τον ουσιαστικά νούμερο δύο του ομίλου, ο οποίος προετοιμάζεται για διάδοχος της αυτοκρατορίας, καθώς ο έτερος υιός Αλκης έχει αναπτύξει άλλες δραστηριότητες στο Λονδίνο, στις οποίες περιλαμβάνεται μια μεγάλη εταιρεία φωτομοντέλων, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και καριέρα ηθοποιού σε blockbuster ταινίες.

Ο κ. Χάρης Δαυίδ τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου της «Frigoglass» το 2006, μετά την παραίτηση του κ. Δημήτρη Κροντηρά, αν και αποτελούσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας από το 1999. Ανθρωπος με πυγμή αλλά και ήπιους τόνους, ξεκίνησε το 1987 την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη Νέα Υόρκη εργαζόμενος στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Credit Suisse.

Ο κ. Γιώργος Δαυίδ εξάλλου δεν ήθελε ο γιος του να ξεκινήσει κάτω από την οικογενειακή ομπρέλα, αλλά σε… ξένο έδαφος. Από το 1989 και μέχρι το 1991 εργάστηκε σε οργανικές θέσεις των εταιρειών του ομίλου Λεβέντη στη Νιγηρία, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου Plias, αντιπρόεδρος του ομίλου εταιρειών Κατσέλης, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, της εταιρείας «Leventis PLC» (Nigeria), της «Nigerian Bottling Company PLC», του ομίλου εταιρειών Ideal και της «Vectis Capital». Είναι, επίσης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και μέλος του International Directors Council του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης. Διευθύνων σύμβουλος της «Frigoglass» εδώ κι ενάμιση χρόνο είναι ο κ. Πέτρος Διαμαντίδης, που αντικατέστησε τον άκρως επιτυχημένο κ. Δημήτρη Λόη.

Ο κ. Διαμαντίδης ήλθε στη «Frigoglass» το 1998 ως γενικός διευθυντής του εργοστασίου του ομίλου στην Ινδονησία, όπου παρέμεινε ως το 2001, οπότε προήχθη σε περιφερειακό διευθυντή Ασίας και Αφρικής. Το 2003 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής του κλάδου ψύξης και κατά το 2004 τοποθετήθηκε στην… ηλεκτρική καρέκλα -αλλά και συνάμα προθάλαμο των άλλων μεγάλων θέσεων του ομίλου Δαυίδ-, αυτή του διευθυντή του κλάδου της Νιγηρίας.

Ο ίδιος βέβαια αποτελεί ένα ακόμα μέλος της μεγάλης σχολής στελεχών της «Procter & Gamble», όπου πρωτοπροσλήφθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1991.

Επενδύσεις παντού, εκτός… Ελλάδος

Ηδη από τις αρχές του έτους πάντως ο κ. Δαυίδ γνώριζε πως η «Frigoglass» έχει βρεθεί στο στόχαστρο των χρηματιστηριακών αναλυτών. Ειδικότερα μάλιστα μετά τη δεύτερη καθοδική αναθεώρηση των μεγεθών της «Coca-Cola HBC» το 2008, οι προβλέψεις άλλαξαν προς το χειρότερο. Η πορεία της σε όλο το 2008 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον καταστροφική. Κι αυτό διότι μια κραταιά μετοχή που άγγιζε πριν από 52 εβδομάδες τα 19,5 ευρώ, κατακρημνίστηκε στα 3,5 ευρώ.

Πρόκειται για μια πορεία δύσκολα αναστρέψιμη, ιδιαίτερα τώρα που και οι απολύσεις χτυπούν την πόρτα της χώρας μας. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 2007 οι επενδύσεις της εταιρείας έφθασαν τα 54,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου στην Κίνα, για τον διπλασιασμό της παραγωγικής ισχύος της μονάδας της στην Ινδία και για την αύξηση κατά 40% της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, αναδιάρθρωσε και ενίσχυσε την παραγωγή του κλάδου υαλουργίας στη Νιγηρία, μετέφερε μονάδα παραγωγής ψυγείων από την Ιρλανδία στην Πολωνία και προώθησε επενδύσεις στη Ρουμανία. Ετσι, ενίσχυσε την παραγωγική της ισχύ στις αναδυόμενες αγορές, απ’ όπου αναμένει ενίσχυση της ζήτησης.

Τα ρεκόρ της ελληνικής πολυεθνικής

  • Η εταιρεία αποτελεί τη 2η παγκοσμίως μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων συντήρησης και κατάψυξης, διαθέτοντας 11 μονάδες παραγωγής δυναμικότητας 400.000 ψυγείων, 4 εταιρείες πωλήσεων και 23 αντιπροσώπους.
  • Είναι leader σε όλες τις ξένες αγορές που συμμετέχει. Μόνο ο κλάδος της Νιγηρίας αντιπροσωπεύει το 16% των ενοποιημένων πωλήσεων, ενώ εκεί διαθέτει 8 μονάδες παραγωγής και κύρια προϊόντα του κλάδου αποτελούν γυάλινες φιάλες και δοχεία βιομηχανικής χρήσης, ψυκτικοί θάλαμοι, παρμπρίζ & παράθυρα αυτοκινήτων κ.λπ.
  • Ο κυριότερος πελάτης της εταιρείας είναι η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία «Coca-Cola HBC».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr