Στην κορυφή της ακρίβειας η Ελλάδα στους 27 της ΕΕ

Οι αποκλίσεις ξεπερνούν ακόμη και το 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των 27 - Ακόμη και όπου υπάρχει αποκλιμάκωση, ο ρυθμός μείωσης των τιμών είναι βραδύς...

«Η κατάσταση με τις τιμές στην αγορά είναι χειρότερη από αυτό που περιμέναμε» είναι η κυνική διαπίστωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης ο οποίος παραδέχεται ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία ακόμη και μετά από πέντε χρόνια ύφεσης. 

Τα στοιχεία άλλωστε από μελέτη του ΚΕΠΕ και του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης πιστοποιούν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ακριβότερες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, με τις αποκλίσεις μάλιστα να ξεπερνούν ακόμη και το 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των 27. Ακόμη και όπου υπάρχει αποκλιμάκωση, ο ρυθμός μείωσης των τιμών είναι βραδύς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στα γαλακτοκομικά-τυριά, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα της Eurostat, με τη διαφορά τιμών να φτάνει το 35% σε σχέση με το μέσο όρο. Επιβαρυντικά στις τελικές τιμές λειτουργούν οι υψηλές τιμές παραγωγού, τα μεταφορικά κόστη κ.α

Την πρώτη θέση της ακρίβειας καταλαμβάνει η Ελλάδα και στις τιμές των προίόντων ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς παρά την αποκλιμάκωση που έχει σημειωθεί, η διαφορά με τον μέσο όρο της ΕΕ φτάνει το 18,7% καθώς στο εξωτερικό οι τιμές υποχωρούν ταχύτερα. 

Στην κατηγορία λίπη-έλαια, η Ελλάδα παρότι ελαιοπαραγωγός χώρα, είναι η 7η ακριβότερη στην Ε.Ε με τη διαφορά τιμών στο 15,7%. 

Στην 8η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στο ψωμί και στα δημητριακά, με τις τιμές στη χώρα μας να είναι κατά 15,8% υψηλότερες από τον μέσο όρο των 27. Και σε αυτή την περίπτωση η ακρίβεια αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις υψηλές τιμές παραγωγού.

Στα ψάρια, και παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ισχυρή, η Ελλάδα είναι η 6η πιο ακριβή χώρα με τις τιμές να ξεπερνούν κατά 12,4 τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακριβότερη είναι η Ελλάδα και στην ένδυση όπου κατέχει την 7η θέση με τη  διαφορά τιμών από το μέσο όρο να είναι 3,1%.

Απόκλιση 2,2% έχουν οι τιμές στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, ενώ στα αλκοολούχα ποτά η χώρα μας κατατάσσεται στη 10η θέση με απόκλιση τιμών 3,1% από τον μέσο όρο.

Τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Θανάση Σκορδά, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και οι ενέργειες για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού, ωστόσο όπως σχολίασε ο ίδιο, αν δεν υπάρξει παράλληλα αύξηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και η ζήτηση παραμένει ανελαστική, δύσκολα θα δούμε αποκλιμάκωση.

Ο ίδιος απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΕΒ ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να ρίξει τις τιμές καθώς υπερφορολογείται, απάντησε αναγνώρισε το δίκαιο των παρατηρήσεων ως προς την υψηλή φορολογία, επεσήμανε ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια καινοτομίας στην παραγωγή ώστε να μειώσουν το κόστος και να αποκλιμακώσουν τις τιμές, για τις οποίες σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσής τους κατά περίπτωση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr