Στην ουρά για τα λαϊκά έντοκα

Την κατιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, μετά την περίοδο των υψηλών επιτοκίων για την άντληση ρευστότητας.  

Οι τράπεζες, κατ’ αρχήν οι μεγάλες, προχώρησαν σχεδόν συντονισμένα σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα οποία από τα υψηλά του 6% -7% υποχώρησαν σε διάστημα μιας εβδομάδος περίπου στο μισό.  

Είναι ενδεικτικό ότι σε καμία μεγάλη τράπεζα για καταθέσεις της τάξεως τω

Την κατιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, μετά την περίοδο των υψηλών επιτοκίων για την άντληση ρευστότητας.  

Οι τράπεζες, κατ’ αρχήν οι μεγάλες, προχώρησαν σχεδόν συντονισμένα σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα οποία από τα υψηλά του 6% -7% υποχώρησαν σε διάστημα μιας εβδομάδος περίπου στο μισό.  

Είναι ενδεικτικό ότι σε καμία μεγάλη τράπεζα για καταθέσεις της τάξεως των 100.000 ευρώ τα επιτόκια δεν ξεπερνούν πλέον το 3,50% - 3,70% ενώ για μεγαλύτερα ποσά η απόδοση μπορεί να φθάσει το πολύ έως το 4,5%.  

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μόνος ανταγωνισμός των μεγάλων τραπεζών προερχόταν από τις μικρότερες τράπεζες οι οποίες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα προβλήματα άντλησης ρευστότητας και εξακολουθούσαν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, για να δεχθούν τις «συστάσεις» της Τράπεζας της Ελλάδος να μειώσουν κι εκείνες τα επιτόκια στα επιθυμητά –για τους μεγάλους παίκτες- επίπεδα.

Ωστόσο από σήμερα ο ανταγωνισμός διευρύνεται, καθώς ξεκινά από τις τράπεζες η διάθεση στο ευρύ κοινό, των πενταετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τα οποία προσφέρουν επιτόκιο 5,5% και επιπλέον η απόδοσή τους είναι αφορολόγητη εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους.  

Η διάθεση των ομολόγων ξεκινά από σήμερα 28 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου.  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αγοράζουν από τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες σε απεριόριστα ποσά πολλαπλάσια των 1000 ευρώ σε τιμή που θα καθορισθεί από τις τράπεζες με βάση τον προσδιορισμό τους περιθωρίου κέρδους τους.  

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των προθεσμιακών εκτιμάται ότι θα στρέψει στα ομόλογα μεγάλο αριθμό επενδυτών με δέλεαρ το υψηλό επιτόκιο για αποταμιεύσεις τις οποίες οι καταθέτες δεν προτίθεται να αποσύρουν στο εγγύς μέλλον.  

Από τη ζήτηση των ομολόγων θα εξαρτηθεί και η διατήρηση των υψηλών ρυθμών αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων οι οποίες όμως σε κάθε περίπτωση αναμένεται να μειωθούν.  

Οι τράπεζες δεν υφίστανται πλέον την πιεστική ανάγκη άντλησης ρευστότητας που εξασφαλίζουν τώρα μέσω των εγγυήσεων του δημοσίου στο πλαίσιο ενεργοποίησης του πακέτου στήριξης των 28 δις ευρώ. Αυτό τις απαλλάσσει από το βραχνά του υψηλού κόστους χρήματος το οποίο απέδιδαν στους καταθέτες.  Όμως δεν ακολουθούν την ανάλογη τακτική και σίγουρα όχι με την ίδια ταχύτητα για τους δανειολήπτες.  

Με το πρόσχημα των υψηλών spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων το οποίο καθορίζει το κόστος δανεισμού του δημοσίου και δυνητικά το κόστος δανεισμού των τραπεζών, προσπαθούν να αποφύγουν όσο γίνεται την ανάλογη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των δανείων, με εξαίρεση τα παλαιά δάνεια το επιτόκιο των οποίων βασίζεται στο Euribor ή στο βασικό επιτόκιο ΕΚΤ.   

Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημα αυτό είναι στην παρούσα φάση θεωρητικό, δεδομένου ότι η διατραπεζική αγορά παραμένει παγωμένη και οι τράπεζες αντλούν την αναγκαία ρευστότητά τους κατά κύριο λόγο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr