Kαι επίσημα λιτότητα για 2 χρόνια - Πυρά ΠΑΣΟΚ
Στον προθάλαμο της επιτήρησης μπαίνει η χώρα μας, αφού για τρίτο συνεχόμενο χρόνο θα έχει δημόσιο έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέτει σήμερα στις Βρυξέλες, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα «φλερτάρει» με την ύφεση και «δηλώνει» πως θα διατηρήσει υψηλά ελλείμματα σε μια προσπάθεια να κινήσει χρήμα για να αναθερμάνει την αγορά και να στηρίξει το οικογενειακό εισόδημα.
Ειδικότερα, το βασικό σενάριο για την ελληνική οικο
Στον προθάλαμο της επιτήρησης μπαίνει η χώρα μας, αφού για τρίτο συνεχόμενο χρόνο θα έχει δημόσιο έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέτει σήμερα στις Βρυξέλες, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα «φλερτάρει» με την ύφεση και «δηλώνει» πως θα διατηρήσει υψηλά ελλείμματα σε μια προσπάθεια να κινήσει χρήμα για να αναθερμάνει την αγορά και να στηρίξει το οικογενειακό εισόδημα.
Ειδικότερα, το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, όπως περιγράφεται στο ΠΣΑ 2008-2001, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,1% το 2009 και δημόσιο έλλειμμα 3,7% (όσο και το 2008), το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει σε 3,2% το 2010 και σε 2,6% το 2011.
Στο σενάριο αυτό, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,6% το 2010 και στο 2,3% το 2011. Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,2%, το 2010 κατά 0,6% και το 2011 κατά 0,7%.
Αντίστοιχα η ανεργία, λόγω της διεθνούς ύφεσης, θα αυξηθεί από 7,5% το 2008 σε 8,0% το 2009 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2011, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται. Με βάση αυτά τα ποσοστά, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 25.000 νέοι άνεργοι φέτος στην χώρα.
Την … αισιοδοξία του το οικονομικό επιτελείο στηρίζει στα ΣΔΙΤ και στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεσμεύεται στο πρόγραμμα για «στοχευμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Διατυπώνεται όμως και το ακόμα πιο απαισιόδοξο («εναλλακτικό») σενάριο για ανάπτυξη μόλις 0,5% τα 2009, που σημαίνει και ακόμα χειρότερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Ωστόσο η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί και παρά τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες στις αγορές, αναμένεται να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις αυτές πάντως ανατρέπουν σχεδόν όλες τις εκτιμήσεις στις οποίες στηρίχτηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 και ο οποίος πλέον ξαναγράφεται, με έμφαση στο κυνήγι των εσόδων, στις περικοπές δαπανών των υπουργείων, αλλά και στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα σταθερότητος, ότι δεν εγκαταλείπεται η δημοσιονομική προσαρμογή στο σκέλος των ελλειμμάτων, αλλά θα πρέπει να γίνει σταδιακά, ώστε να συνδυαστεί και με μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, του οικογενειακού εισοδήματος και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Για να πετύχει τους στόχους του, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων 3%-3,5% το πολύ, ώστε να καλύπτει τον πληθωρισμό, χωρίς να διακινδυνεύει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών ή να οδηγεί σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.
Επίσης θα παγώσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο, ενώ θα προχωρήσει η ενοποίηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα, με ορίζοντα τεσσάρων μηνών. Την όλη διαδικασία θα επιβλέπει η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Η καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μια υπηρεσία, προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνολικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου. Επίσης το σύστημα αποδοχών των διοικητικών στελεχών σε φορείς του δημοσίου τομέα θα αναθεωρηθεί και αναμένεται να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, μέσω της στενής παρακολούθησης και της επιβολής ανώτατων ορίων.
Ο νόμος 3697/2008 για τις δαπάνες των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα εφαρμοστεί σκληρά, με επιβολή όλων των κυρώσεων που προβλέπονται (συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της χρηματοδότησης των φορέων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται, καθώς και της επιβολής προστίμων). Ο νόμος αυτός αναμένεται να συμβάλει στη συγκράτηση των δαπανών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία θα επιβλέπονται πλέον από μια διυπουργική επιτροπή. Όλοι αυτοί οι φορείς υποχρεώνονται να υποβάλλουν προϋπολογισμούς, τριετή επιχειρησιακά πλάνα με συγκεκριμένους στόχους και οικονομικές καταστάσεις σύμφωνες με τα ΔΠΧΠ (διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης), ενώ υποχρεωτική θα είναι και η αναβάθμιση και τυποποίηση των λογιστικών τους συστημάτων.
Τέλος, όλες οι ελαστικές δαπάνες θα παρακολουθούνται στενά και αυστηρά σε μηνιαία βάση. Θα υπάρξουν περικοπές των ελαστικών δαπανών με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους Επίσης, αναμένεται εξοικονόμηση πόρων από την εκτεταμένη χρήση leasing για τις δημόσιες προμήθειες συγκεκριμένων προϊόντων, όπως ο εξοπλισμός Η/Υ και τα αυτοκίνητα.
Λούκα Κατσέλη: «Ομολογία αποτυχίας το πρόγραμμα σταθερότητας»
Για πλήρη ανατροπή του Προϋπολογισμού και ουσιαστική αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, με αφορμή τις εξαγγελίες για το πρόγραμμα σταθερότητας που σήμερα το μεσημέρι έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Οπως χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη υποστήριξε, είναι άμεση η ανάγκη κατάθεσης προς συζήτηση στη Βουλή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ συμπλήρωσε: «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου αποτελούν και επίσημη παραδοχή της πλήρους ανατροπής του Προϋπολογισμού, της πλήρους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιβεβαιώνουν απόλυτα τα όσα είχαμε επισημάνει ήδη από το 2007».
Στο ίδιο πνεύμα, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει συνταγματική επιταγή να αναθεωρήσει τον Προϋπολογισμό. «Τα ευχολόγια της κυβέρνησης δεν πείθουν κανένα. Η πραγματικότητα είναι μία: η κυβέρνηση Καραμανλή τα τελευταία πέντε χρόνια έχει φέρει τη χώρα πίσω. Απέτυχε να θωρακίσει την οικονομία, απέτυχε να προστατεύσει τον πολίτη, απέτυχε να δώσει μια αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα και να δώσει έξοδο από την κρίση. Για αυτό είναι αναξιόπιστη, για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr