Ερίζουν Γερμανία – ΔΝΤ για την επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα

Σόιμπλε κατά Λαγκάρντ για την δημόσια τοποθέτησή της περί διετούς παράτασης στο χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής σύγκλισης – Ανοικτά υπέρ του ελληνικού αιτήματος και ο Γάλλος πρωθυπουργός  - Όλι Ρεν: «Κοντά σε συμφωνία Αθήνας – Τρόικας» - «Χαμένη υπόθεση η Ελλάδα» σύμφωνα με γερμανικά think tanks

Ανοικτές διαφωνίες και νέα κλιμάκωση στις ούτως ή άλλως τεταμένες εσχάτως σχέσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της γερμανικής κυβέρνησης έφερε η δημόσια τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ περί της αναγκαιότητας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της.

Η άποψη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος «υπενθύμισε» στην κυρία Λαγκάρντ ότι κανείς δεν «δικαιούται να κάνει υποθέσεις σχετικά με την τύχη του ελληνικού αιτήματος (Σ.Σ επιμήκυνσης προτού γίνει γνωστό το περιεχόμενο της έκθεσης της "τρόικας".
Μάλιστα δεν δίστασε να ανοίξει αυτή την κουβέντα παρουσία της κυρίας Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια φόρουμ στο πλαίσιο της συνέλευσης ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο, λέγοντας πως «μια μεταβολή των όρων του δανεισμού της Ελλάδας θα προκαλούσε σύγχυση στις αγορές και θα οδηγούσε σε μείωση της εμπιστοσύνης προς τις πολιτικές ηγεσίες». (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ)
Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή «σύγκρουση» Ουάσινγκτον – Βερολίνου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους υπολοίπους εμπλεκόμενους, με τους περισσότερους Ευρωπαίους να διαφοροποιούνται πλέον ανοικτά έναντι των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού  Ζ. Μ. Ερό, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Progres, αναρωτήθηκε: "εάν η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, γιατί όχι;"
Και πρόσθεσε πως "η σταθερότητα της ευρωζώνης περνάει από τη διάσωση της Ελλάδας και πρέπει να της δώσουμε τα μέσα και τον χρόνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, για μία φορολογική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τις εισφορές των πλουσίων".

Αλλά και εντός του ΔΝΤ το θέμα της περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας – και σε δεύτερο χρόνο της Ισπανίας ή όποιων άλλων χωρών της Ευρωζώνης ενδεχομένως θα τη χρειαστούν – προκαλεί αντιδράσεις.
Η μεταβολή της επίσημης στάσης του Ταμείου έναντι της Ελλάδας έγινε θετικά δεκτή από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και από επικριτές του Ταμείου, που λένε ότι οι σκληροί όροι που συνοδεύουν τα δάνεια του ΔΝΤ προκαλούν υπερβολικά οικονομικά δεινά και κάνουν πολύ δυσκολότερο για τις δανειολήπτριες χώρες να βγουν από το χρέος μέσω της ανάπτυξής τους.

 «Υποστηρίζαμε για πολύ καιρό ότι οι υπερβολικά προσηλωμένες, δρακόντειες δημοσιονομικές πολιτικές μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές και έχουν μια τάση να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα» από τα επιδιωκόμενα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντου Μάντεγκα.
Αλλά και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας να δοθεί σε χώρες της Ευρώπης περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους.

Στη «διαμάχη» αυτή παρενέβη και ο … Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.  Ο οποίος «κατηγορεί» το ΔΝΤ ότι δεν δίνει στους Ευρωπαίους πολιτικούς αρκετή «αναγνώριση» για την πρόοδο που έχουν κάνει στην σταθεροποίηση της Ευρωζώνης!
(Δείτε εδώ:  )

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας

Πλην όμως και στο εσωτερικό της Γερμανίας οι γνώμες για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το Βερολίνο στην «ελληνική υπόθεση» διίστανται.
«Χαμένη υπόθεση και βυθισμένη στην οικονομική δίνη είναι η Ελλάδα», γράφει το περιοδικό «Der Spiegel», αναφερόμενο στην είδηση που προέκυψε την Πέμπτη και βάσει της οποίας πολλά κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προειδοποίησαν ότι η γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνεται, λόγω της συνεχιζόμενης κρίση χρέους της Ευρωζώνης και πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να "απαλλαγεί από το βάρος του χρέους της" και θα χρειαστεί νέο κούρεμα. (Διαβάστε εδώ:)

Το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις όπως αυτή του κυρίου Joachim Scheide από το Ινστιτούτο Kiel που δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί, ή του κυρίου Oliver Holtemöller, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Halle, που δήλωσε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να απαλλαγεί από το βάρος του χρέους της.
Με τη διαφορά ότι ο χερ Holtemöller αντέτεινε ως λύση στο πρόβλημα ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ότι δηλαδή λέει πια και το ΔΝΤ και η κυρία Λαγκάρντ. Ό,τι δηλαδή «εξοργίζει» Σόιμπλε και Μέρκελ …
Αισιοδοξία Ρεν για συμφωνία Αθήνας - Τρόικας
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό πάντως υπάρχει και μια αισιόδοξη εκτίμηση. Που μάλιστα προέρχεται από τον καθ’ ύλιν αρμόδιο, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία Όλι Ρεν!
Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι η Αθήνα και η τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, εξέφρασε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του κυρίου Ρεν.
Στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο, ο κ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχουν οριστικοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και θα έχει κλείσει το πακέτο των μέτρων ώστε να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης για την Ελλάδα, ο Σάιμον Ο' Κόνορ αρνήθηκε να απαντήσει, υπενθυμίζοντας ότι η επιμήκυνση που δόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν προϊόν της «αποτελεσματικής δράσης» που έλαβαν οι χώρες αυτές τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος της προσαρμογής.
Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, η αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με την περίπτωση. (Διαβάστε εδώ σχετικά)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr