Eurobank: Περιορισμένα, αλλά υπαρκτά τα περιθώρια συμφωνίας με την Τρόικα

Αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, εκτιμάται πως βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο, προβλέποντας πως θα επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος στο -6,6% του ΑΕΠ για το 2012...

«Τα χρονικά και ουσιαστικά περιθώρια για την τελική συμφωνία μεταξύ Tρόικας και ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένα, αλλά υπαρκτά». Αυτό εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές του τμήματος Ερευνών της Eurobank, ενώ αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, θεωρεί πως βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο, προβλέποντας πως θα επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος στο -6,6% του ΑΕΠ για το 2012, με δεδομένο μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια εξορθολογισμού των πρωτογενών και άλλων δαπανών.

«Η οριστική συμφωνία για τη δέσμη μέτρων για το 2013-14 είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μέχρι την 16η Οκτωβρίου 2012 ώστε να δοθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι ενέργειες (πιθανό έκτακτο Euro Working Group ή ακόμη και Eurogroup) που θα επιτρέψουν την συζήτηση του ελληνικού θέματος στη Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012», επισημαίνεται στην ανάλυση. «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η πιθανή αναβολή της σχετικής συζήτησης στη Συνάντηση Κορυφής (μόλις σε δύο ημέρες) θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα του δεύτερου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας», συμπληρώνουν οι οικονομολόγοι.

Όπως επισημαίνουν, εν συνεχεία, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προφανώς αρνητική, καθώς δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος για την περίοδο 2013-14, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά κυρίως για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η καταβολή της επόμενης δόσης θα επιτρέψει μέσω της εξόφλησης μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών την μερική τουλάχιστον αντιμετώπιση του προβλήματος έντονης ρευστότητας που αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας και η αναμονή από τις διεθνείς αγορές του αιτήματος ένταξης της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας εντείνουν ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα σχετικά με τις ελληνικές εξελίξεις. Μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος Ελλάδας, Ισπανίας και Κύπρου μπορεί να είναι θετική εκ πρώτης όψεως αλλά θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση καταβολής των 31.5 δισ. ευρώ δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η μελέτη, αναφερόμενη στους εξωτερικούς παράγοντες που επιδεινώνουν το κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η έρευνα, η δέσμη μέτρων για το 2013 αναμένεται τελικά στα 9,2 δισ. ευρώ ευρώ και σε 4,6 δισ. ευρώ ευρώ για το 2014. «Παράλληλα όμως, για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση στην αμέσως επόμενη περίοδο να δρομολογήσει την νομοθέτηση και την εφαρμογή μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ήδη κυκλοφορούν σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης με βάση τις επιδόσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών», προσθέτουν οι αναλυτές. Οι αναλυτές συνοψίζουν τις δράσεις που δρομολογούνται ως εξής:

  • Ολοκλήρωση της εργασιακής μεταρρύθμισης μέσω της νομοθέτησης του κατώτατου μισθού (κατάργηση ωριμάνσεων) και της αλλαγής του καθεστώτος των αποζημιώσεων απόλυσης (μείωση της περιόδου προειδοποίησης στους 3 μήνες και καταβολή 12 μισθών ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας).
  • Συνέχιση της μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και/ ή της απόλυσης του προσωπικού τους κτλ.
  • Συνέχιση της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης στον τομέα των εσόδων μέσω της ολοκλήρωσης της αναμόρφωσης του φόρο-εισπρακτικού μηχανισμού και τον διορισμό μόνιμου γενικού γραμματέα ή υφυπουργού αρμόδιου για τα φορολογικά έσοδα.
  • Προώθηση των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις όπως η καταγραφή των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου κτλ.
  • Συνέχιση της διαδικασίας εξορθολογισμού των δαπανών στον τομέα της υγείας μέσω της ένταξης και άλλων ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, την ολοκλήρωση του πλαισίου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τη χρήση γενόσημων, κτλ.
  • Προώθηση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων μέσω της πλήρους απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, τις κατάργησης των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων, κτλ.

Ικανοποιητική η εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού

«Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης για το 2012 (-6.6% του ΑΕΠ για το 2012 σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013)», σημειώνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την οικονομική μελέτη, η παραπάνω θέση θεμελιώνεται στα παρακάτω δύο επιχειρήματα:

  • Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης θα επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα του 2012 ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια περιορισμού των πρωτογενών και άλλων δαπανών.
  • Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί η διαδικασία εξορθολογισμού των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΟΚΑ, κτλ) ενώ παράλληλα θα εκλείψουν δυσάρεστες εκπλήξεις όπως π.χ. αυτή της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2012 εξαιτίας παλαιών και μη καταγεγραμμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
 

Η οικονομική μελέτη φέρει τον τίτλο «7 ημέρες οικονομία». Οι οικονομολόγοι που ανέλαβαν την έρευνα είναι οι κ.κ. Θεόδωρος Σταματίου και Θεοδόσιος Σαμπανιώτης.

Δείτε ολόκληρη την ανάλυση εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr