«Νομισματικό επίτροπο» προτείνει ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προτείνει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης

Σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη και την οριστική διάσωση του κοινού νομίσματος επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με σκοπό την περαιτέρω ολοκλήρωση της Νομισματικής Ένωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής από την Ασία στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε πως το σχέδιο για την οριστική διάσωση του ευρώ, το οποίο θα καταστήσει σαφές και στις αγορές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ούτε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, περιλαμβάνει τρία βήματα που μπορούν να τεθούν άμεσα σε ισχύ

•    Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων

Ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί έναν Ευρωπαίο «υπερ- Επίτροπο» για θέματα Προϋπολογισμού και Νομισματικών υποθέσεων, εξίσου ισχυρό με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού, ο οποίος θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στη σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών – μελών. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε ο Επίτροπος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλει τις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας.
.

•    Περισσότερη δύναμη στις Βρυξέλλες

Ο κ. Σόιμπλε προτείνει την εκχώρηση μέρους της εθνικής πολιτικής στη έγκριση του προϋπολογισμού των κρατών μελών στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός ενός κράτους- μέλους εμφανίζει σημαντικά ελλείμματα ο Επίτροπος θα μπορεί να τον στέλνει πίσω στο εθνικό Κοινοβούλιο για τις απαραίτητες διορθώσεις.

•    Περισσότερη δημοκρατία στην Ε.Ε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί τέλος την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μοναδικού δηλαδή οργάνου της Ε.Ε που τα μέλη του εκλέγονται άμεσα από τους Ευρωπαίους πολίτες. Η πρόταση του κ. Σόιμπλε είναι να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα εκάστοτε ζητήματα μόνο οι βουλευτές που προέρχονται από τις χώρες εκείνες τις οποίες αφορά η συγκεκριμένη κάθε φορά υπόθεση. Για θέματα αναφορικά με την ευρωζώνη θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν οι βουλευτές που προέρχονται μόνο από τα 17 κράτη – μέλη και όχι από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μερίδα του γερμανικού Τύπου ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών προτίθεται να θέσει επί τάπητος αυτές τις προτάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ακόμα και αν υιοθετούν άμεσα, οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές υποστηρίζουν πως θα δεν αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή νωρίτερα από το 2015.

Ο Σόιμπλε διευκρίνισε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τις προτάσεις αυτές και «τη βρήκε λίγο επιφυλακτική» απέναντί τους.
 
«Τώρα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ένωσης ... πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία (της κρίσης της ευρωζώνης)», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr