Στο σκοτάδι τα εργασιακά

Βρούτσης: «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για σύγκλιση»- Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι υπάρχει απόσταση με την Τρόικα που θα προσπαθήσει να καλύψει με νέες πρωτοβουλίες

Σε ναυάγιο κατέληξε και η τελευταία προσπάθεια της ηγεσίας  του Υπουργείου Εργασίας αργά χθες το βράδυ να καλύψει το αγεφύρωτο χάσμα που έχει δημιουργηθεί με την  Τρόικα για τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης  μετά την ολιγόλεπτη επαφή που είχε με τους δανειστές – είχε προηγηθεί συνάντηση μεγαλύτερης διάρκειας του κ. Στουρνάρα με την Τρόικα- παραδέχτηκε ότι η απόσταση είναι μεγάλη και δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί λύση τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας ότι
«Προσπαθούμε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.  Τις τρεις τελευταίες μέρες λειτουργούμε  με ρεαλισμό χωρίς ιδεοληψίες. Προσπαθούμε να υπάρξει προοπτική συνεύρεσης  των απόψεών μας. Η απόσταση είναι μεγάλη . Αυτήν την απόσταση προσπαθούμε να την κλείσουμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Θα αναλάβω πρωτοβουλίες για πώς θα κινηθούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένο ότι η Τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα, για να επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής, η ηγεσία του υπουργείου εργασίας, θα ξεκινήσει  από σήμερα ένα "brainstorming" με ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων και υποβολή αντιπροτάσεων για τα καυτά θέματα του εργασιακού με στόχο να καλυφθεί η απόσταση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το χρονικό του χθεσινού θρίλερ, λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι οι συνομιλίες του Υπουργού Εργασίας με την Τρόικα διακόπησαν, καθώς ο Πώλ Τόμσεν που επέμενε ασφυκτικά στην κατάργηση των τριετιών δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αν δεν συνομιλήσει προηγουμένως τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ.  

Κατά την επανάληψη της διαπραγμάτευσης διαπιστώθηκε πλήρης διαφωνία για όλα τα θέματα, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι της Τρόικας να αποχωρήσουν λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα από το υπουργείο Οικονομικών. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνισαν  ότι "εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε αλλά αυτοί έφυγαν" ενώ ο κ. Βρούτσης κατευθύνθηκε στη Βουλή για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επί της ουσίας  η Τρόικα και  κυρίως ο Πώλ Τόμσεν – Μόρς και  Μαζούχ  σύμφωνα με πηγές του  υπουργείου εργασίας  είχαν πιο ήπια στάση- ήταν αμετακίνητος στο θέμα της κατάργησης των τριετιών , επιμένοντας  ότι έχουν καταργηθεί από πέρσι με το μνημόνιο 2 το οποίο προέβλεπε αντικατάσταση των μισθών που καθόριζε η Εθνική συλλογική σύμβαση Εργασίας από ένα ελάχιστο εθνικό μισθό  ( 586 ευρώ )  ο οποίος σύμφωνα με την ερμηνεία του Τόμσεν ήταν απογυμνωμένος από κάθε εξοπλισμό (τριετίες , επιδόματα γάμου και άλλες πρόσθετες αποδοχές).

Το αν η ασυμφωνία μεταξύ των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και άρα μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν είναι προσχηματική ή πραγματική θα διαπιστωθεί σύντομα όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πάντως η συγκεκριμένη παράγραφος που έχει ψηφιστεί από τη βουλή  προβλέπει τα εξής:

«Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του

συστήματος  καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιούλιου 2012 θα

καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης

εργασίας. Η  πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση  του ύψους των μισθών που ορίζονται  στην

ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την  κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους

κοινωνικούς εταίρους.»

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε έως  την ύστατη ώρα των διαπραγματεύσεων ότι δεν έχει υποχωρήσει από την αρχική  αμυντική της γραμμή η οποία προέβλεπε ως αντιπρόταση ( ώστε να μην καταργηθούν εντελώς οι τριετίες) να μειωθεί το ποσοστό των προσαυξήσεων ανά τριετία από το 9% στο 5% η εναλλακτικά να χορηγείται αντί ποσοστιαίας αύξησης ,προσαύξηση σε ευρώ η οποία θα συμφωνηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους.

Η αντιπρόταση του Υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων προβλέπει οι ψαλιδισμένες αποζημιώσεις έως 50% που απαιτεί η τρόικα να ισχύσουν μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για όσους αλλάζουν εργοδότη, ενώ για τους παλαιότερους που έχουν λάβει πάνω από 12 μισθούς ως αποζημίωση να ισχύσει νέα κλίμακα βάσει των ετών προυπηρεσίας με αναλογική μείωση του ποσού της αποζημίωσης. Δηλαδή, να αλλάξει ο βηματισμός και ο απολυμένος να μην εισπράττει στο εξής το μάξιμουμ της αποζημίωσης που είναι 24 μισθοί αλλά σίγουρα να μην κατέβει και στους 12 μισθούς που προτείνει ως πλαφόν η Τρόικα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr