Γιατί η Αθήνα «καλπάζει»

Γιατί η Αθήνα «καλπάζει»

Τι «δίνει» ο ESM στους τρεις τραπεζικούς ομίλους για τις αυξήσεις κεφαλαίου

Γιατί η Αθήνα «καλπάζει»
Γιατί η Αθήνα «καλπάζει»
O θεαματικός καλπασμός της οδού Αθηνών του ελληνικού χρηματιστηρίου ωσάν να είναι η αυστραλέζικη καθαρόαιμη φοράδα Black caviar, ( 41,2% ) αποδίδεται σε δυο, κυρίως, λόγους. Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες : στην τελική καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά  και την οριστική παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μάλιστα, η χθεσινή «εφόρμηση»- βουτιά στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από ξένους οίκους συνδέεται με μια σειρά ευνοϊκές εξελίξεις για τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και στα σίγουρα οφέλη που εξασφαλίζουν οι ξένοι οίκοι από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Merill Lynch, η Goldman Sachs, η Citigroup προχώρησαν σε αγορές- οι οποίες έχουν θέσει ένα συγκεκριμένο ορίζοντα με άνοδο 20-23% από τα  τρέχοντα επίπεδα τιμών. ( Χθες ο δείκτης έφθασε έως τις 868 μονάδες.)     
 Άλλωστε, οι ίδιοι οίκοι έχουν πειστεί πλέον ότι, αν χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, τότε θα επανεκκινήσει και η ελληνική οικονομία. Πολλά αμερικανικά funds, μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό έχουν ειδοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες, ότι τα «σοβαρά» κεφάλαια θα εισέλθουν στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Γιατί, όμως, είναι ευνοϊκές οι εξελίξεις στις Τράπεζες και οι τρεις όμιλοι Eθνική, Alpha, Πειραιώς έχουν να λαβαίνουν;    
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια τελικά για μια σειρά από λόγους :

-Πρώτον, τα νέα ελληνικά ομόλογα του PSI θα τα εγγυηθεί κατά 100% ο μόνιμος μηχανισμός του ESM και το εγχώριο Ταμείο χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη, οι εγγυήσεις θεωρούνται σχεδόν βέβαιες με αποτέλεσμα μια ελάφρυνση ύψους 8 δισ. ευρώ
- Η φορολογία για τις ζημιές από το Psi θα επεκταθεί στα 30 χρόνια και όχι στα πέντε, όπως αρχικώς είχε προταθεί. (Μάλιστα, η φορολογική ελάφρυνση συζητείται να περάσει εφάπαξ, αλλά αυτό θεωρείται δύσκολο)   
Κλείσιμο
- Το ελάχιστο ποσοστό των ιδιωτών μειώνεται στο 8% από το 10%, εξέλιξη η οποία θα ευνοήσει περισσότερο τις αυξήσεις κεφαλαίου.      
 - Η αραίωση των μετόχων ( dilution ) είχε υπολογιστεί αρχικά για ένα ποσό 100.000 ευρώ ότι θα άξιζε 70.000 ευρώ ενώ τώρα η αραίωση θα είναι πολύ χαμηλότερη.                    
         
Η εικόνα στον εικοσάρη
Εκτός από τις τράπεζες, στον Δείκτη Ftse-20, υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές σε εταιρείες που διαθέτουν δυνατό ισολογισμό, καθαρά κέρδη, αύξηση μεριδίων αγοράς και , κυρίως, ελκυστική αποτίμηση. Η μετοχή του ΟΤΕ συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ενώ επιπρόσθετα η εταιρεία δεν «κουβαλά» πλέον το ρίσκο της χώρας, όχι γιατί θα εγγυηθεί η Γερμανική εταιρεία Deutsche Telecom, αλλά γιατί η πρόοδος στα  ελληνικά δημοσιονομικά θα ευνοήσει την εταιρεία.                
Επίσης, στον εικοσάρη οι αποδόσεις είναι επίσης ελκυστικές με την Folli- Follie να σημειώνει άνοδο 46%, την Jumbo με 43% και την Μυτιληναίος με 26% και την Μετκα με 33%.     
 
«Πονταρίσματα» και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση   
Εκτός από την θεαματική απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών (136% Πειραιώς- 117% Alpha Bank, Εθνική 44% και Eurobank 96%), μια σειρά από μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης        
Για παράδειγμα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση μέσα σ ένα μήνα  εμφανίζει σημαντικές αποδόσεις με την Ιντραλοτ να κερδίζει 85%, τα Σωληνουργεία Κορίνθου 75%, την Γεκ- Τέρνα 78,04% την Τέρνα Ενεργειακή 54% και την Έλαστρον 51%.      
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή