Ανοικτά τα μέτωπα στα εργασιακά

Υπό την πίεση του χρόνου ο Γ. Βρούτσης αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες – Πώς αλλάζει τα δεδομένα το κατηγορηματικό όχι Κουβέλη στις επώδυνες αλλαγές που απαιτεί η Τρόικα και η δήλωση Στουρνάρα ότι θα παρεμβαίνει, αν χρειαστεί, και σε θέματα άλλων υπουργείων

Yπό την πίεση του χρόνου μετά τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα  ότι την ερχόμενη εβδομάδα  θα «κλείσει» το εργασιακό , ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία να συνεχίσει την διαπραγμάτευση μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Τα στελέχη του υπουργείου έχουν ήδη ξεκινήσει   ένα «brainstorming”  με υποβολή αντιπροτάσεων για τα φλέγοντα θέματα των αποζημιώσεων και των τριετιών με στόχο να καλυφθεί το αγεφύρωτο χάσμα με την Τρόικα που δημιουργήθηκε την Τρίτη και οδήγησε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων .

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η διαφοροποίηση  του πολιτικού σκηνικού μετά τη δήλωση του υπουργού οικονομικών  ότι θα παρεμβαίνει όταν χρειάζεται και στα θέματα άλλων υπουργείων με την οποία άφησε αιχμές για τους χειρισμούς Βρούτση που οδήγησαν σε ρήξη με την Τρόικα αλλά και το κατηγορηματικό όχι  του Φώτη Κουβέλη να ψηφίσει τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά .

Επί της ουσίας  η Τρόικα και κυρίως ο Πόουλ Τόμσεν  εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στο θέμα της κατάργησης των τριετιών , επιμένοντας  ότι έχουν καταργηθεί από πέρσι με το μνημόνιο 2 το οποίο προέβλεπε αντικατάσταση των μισθών που καθόριζε η Εθνική συλλογική σύμβαση Εργασίας από ένα ελάχιστο εθνικό μισθό  ( 586 ευρώ )  ο οποίος σύμφωνα με την ερμηνεία του Τόμσεν ήταν απογυμνωμένος από κάθε εξοπλισμό ( τριετίες , επιδόματα γάμου και άλλες πρόσθετες αποδοχές.

Η αντιπρόταση που υποβάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ( ώστε να μην καταργηθούν εντελώς οι τριετίες  οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν παγώσει με την πράξη υπουργικού συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2012 έως ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%) προβλέπει να μειωθεί το ποσοστό των προσαυξήσεων ανά τριετία από το 9% στο 5% η εναλλακτικά να χορηγείται αντί ποσοστιαίας αύξησης ,προσαύξηση σε ευρώ η οποία θα συμφωνηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους.

Η αντιπρόταση  του Υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων προβλέπει οι ψαλιδισμένες αποζημιώσεις έως 50% που απαιτεί η τρόικα να ισχύσουν μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για όσους αλλάζουν εργοδότη ενώ για τους παλαιότερους που ..έχουν λαμβάνειν πάνω από 12 μισθούς ως αποζημίωση να ισχύσει νέα κλίμακα βάσει των ετών προϋπηρεσίας με αναλογική μείωση του ποσού της αποζημίωσης . Δηλαδή να αλλάξει ο βηματισμός και η μάξιμουμ αποζημίωση για τον απολυμένο να μην υπερβαίνει τους 20 μισθούς από 24 που ισχύει σήμερα . Επίσης προτείνεται να τεθεί πλαφόν στο μισθό βάσει του οποίου υπολογίζεται η αποζημίωση ώστε να προστατευτούν τα κατώτερα και μεσαία κλιμάκια μισθωτών και να μειωθεί η αποζημίωση για τα golden boys τραπεζών , ΔΕΚΟ και μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr