«Όχι» σε μειώσεις αποζημιώσεων για τους παλαιούς εργαζομένους

Ανοιχτό ωστόσο το «παράθυρο» για «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις των νεοπροσλαμβανόμενων - Εμμένει η ελληνική πλευρά στη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις τριετίες - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα με τις υπό διαμόρφωση κλίμακες

Tέλος στο επίδομα γάμου για τους μισθωτούς που αμείβονται με τα κατώτατα όρια, χαμηλότερες αποζημιώσεις έως και 30% για τους υψηλόμισθους που αμείβονται με μισθό πάνω από 2.000-3.000 και διευθέτηση του χρόνου εργασίας (6ήμερο) με συλλογικές συμβάσεις και όχι με ατομικές.

Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας ελπίζει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση με την τρόικα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες από τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.

Μετά το θρίλερ που εκτυλίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τις συνεχείς διακοπές των διαπραγματεύσεων , την παρέμβαση Σαμαρά και Στουρνάρα, καθώς και το κατηγορηματικό «όχι» Κουβέλη, διαμορφώθηκαν πιο ήπιοι τόνοι στο εσωτερικό της Τρόικας.

Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι δανειστές μπορεί στο τέλος να μη δεχθούν κανένα συμβιβασμό και να παραμείνουν αμετακίνητοι στο σκληρό πακέτο που προβλέπει κατάργηση των τριετιών, περικοπή κατά 50% του ποσού της αποζημίωσης, συρρίκνωση του χρόνου αποζημίωσης στους τρεις μήνες και περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

Αίσθηση προκάλεσε στη διάρκεια του σκληρού παζαριού στο υπουργείο Οικονομικών η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, που πολλές φορές είπε στην Τρόικα «μα τι άλλο θέλετε πια;», αλλά και άμεση αντίδραση της γενικής γραμματέως, κυρίας Άννας Στρατινάκη, που τους προσκόμισε την πράξη υπουργικού συμβουλίου, η οποία όριζε ότι οι ωριμάνσεις (τριετίες) έχουν ήδη παγώσει από το Φεβρουάριο, στοιχείο που τους προβλημάτισε και τους έβαλε σε δύσκολη θέση.

Οι δανειστές ωστόσο επέμειναν ότι στο «Μνημόνιο 2» έχει συμφωνηθεί να διαμορφωθεί ένας νέος μισθός (586 ευρώ), που θα αντικαταστήσει τους μισθούς που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αυτό, σύμφωνα με την ερμηνεία του Τόμσεν, σημαίνει ότι ο μισθός θα είναι γυμνός, χωρίς να συνοδεύεται από τον εξοπλισμό του, δηλαδή τις τριετίες και τα επιδόματα. Η κυρία Στρατινάκη προέβαλε ως επιχείρημα τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, δείχνοντάς τους δύο επιχειρησιακές συμβάσεις από το σύνολο των 800 που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο χρόνο. Οι δύο συμβάσεις προέβλεπαν δυνατότητα μείωσης του μισθού έως τα όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο μισθός του άγαμου εργαζομένου που έχει συμπληρώσει τρεις τριετίες μετά τις δραματικές απώλειες που έχει ήδη υποστεί , αντί να συρρικνωθεί στα 761,90 ευρώ , μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να κατρακυλήσει στα 586 ευρώ αν καταργηθούν οι τριετίες .

Εν κατακλείδι, το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να διατηρήσει παγωμένες τις τριετίες, όπως είναι σήμερα, έως το τέλος όχι του 2014 αλλά του 2016, καθώς αναμένεται να εγκριθεί η διετής επιμήκυνση.
 
Στο e-mail που έστειλε προς την Τρόικα ο υπουργός Εργασίας αργά τη νύχτα της Τετάρτης, υποστηρίζει ότι α) οι τριετίες που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και δεν πρέπει να καταργηθούν γιατί θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της μισθολογικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα, β) πρέπει να διατηρηθεί το ποιοτικό στοιχείο της προϋπηρεσίας που συμβαδίζει με την εμπειρία και γ) αν καταργηθούν οι τριετίες, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και οι διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά είναι απαισιόδοξη ως προς τη διατήρηση του επιδόματος γάμου στα κατώτατα όρια, αφού έτσι κι αλλιώς το επίδομα έχει καταργηθεί και για τους κλαδικούς μισθούς μετά τη λήξη της μετενέργειας.

Με την ισχύουσα ΕΣΣΕ, μετά τη μείωση των κατωτάτων μισθών κατά 22%, διαμορφώνονται δύο κλίμακες με βάση τις τριετίες.

Η πρώτη, για τον άγαμο, προβλέπει:

Χωρίς προυπηρεσία - μισθός 586,08 ευρώ
0-3 χρόνια -644,69 ευρώ
3-6 χρόνια - 703,30 ευρώ
6-9 χρόνια - 761,90 ευρώ

Αντίστοιχα η δεύτερη κλίμακα για τον έγγαμο εργαζόμενο προβλέπει:

Χωρίς προυπηρεσία – μισθός 644,69 ευρώ
0-3 χρόνια - 703,30 ευρώ
3-6 χρόνια - 761,91 ευρώ
6-9 χρόνια - 820,51 ευρώ

Ετσι, η νέα απειλή για τα κατώτατα όρια είναι να χαθούν άλλα 58,61 ευρώ μηνιαίως για κάθε τριετία.

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διασώσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τις δραματικές απώλειες αν επιμείνει η Τρόικα στην περικοπή κατά 50% του ύψους των αποζημιώσεων , αντιπρότεινε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος να εφαρμοστούν τρεις ταχύτητες στο καθεστώς αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης .

Α) Οι μειώσεις να εφαρμοστούν μόνο για τους νεοεισερχόμενους ή τους νεοπροσλαμβανόμενους .
Β) Να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα (χωρίς προειδοποίηση) σύμφωνα με την οποία όποιος απολυθεί μετά από 16χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη ,να εισπράξει ως αποζημίωση 12 μισθούς .
Γ) Οσοι δικαιούνται πάνω από 12 μισθούς , το υπόλοιπο μέρος της αποζημίωσής τους να υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν μισθού από 2.000-3000 ευρώ. Με αυτό το σύστημα , χάνουν έως 30% από την αποζημίωσή τους , υψηλόμισθοι , διευθυντικά στελέχη και κυρίως golden boys των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τρόικα απαιτεί ως ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης 12 μισθούς3 συν ένα μπόνους για όσους συμπληρώνουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας το οποίο δε θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ ( βασικός μισθός 586 Χ6) Επίσης η Τρόικα ζητά να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης μάξιμουμ στους 3 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Τι προτείνει το Υπουργείο για τους υψιλόμισθους άνω των 3.000 ευρώ:
Τελευταίος καταβαλλόμενος μισθός 5000 ευρώ - έτη υπηρεσίας 28

Σήμερα αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης μισθοί 24 μηνών + 1/6 ( δώρα και επιδόματα) σύνολο 140.000 ( προβλέπεται και σήμερα πλαφόν αποζημίωσης 90.000 ευρώ για τους μισθωτούς αλλά για τα στελέχη ισχύουν οι όροι των ειδικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει)

Πρόταση υπουργείου

12 μήνες Χ 5000 + 1/6 + μπονους 12Χ3000

Πρόταση τρόικας

12 μήνες Χ 5000 + 1/6 + μπονους 586Χ6 ( 3.516)

Σύνολο 73.516 ευρώ απώλεια 47,5%

Οσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , η ελληνική πλευρά επισημαίνει στο email προς την Τρόικα ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση καθώς ο χρόνος εργασίας , ανάπαυσης και η 6ήμερη εργασία μπορούν να συμφωνηθούν μέσω των συλλογικών συμβάσεων ( επιχειρησιακών η κλαδικών ) . Ωστόσο θα συνεχίσει να κρατά σθεναρή αντίσταση απέναντι στην απαίτηση της τρόικας, η διευθέτηση να συμφωνείται με κάθε εργαζόμενο χωριστά μέσω ατομικών συμβάσεων .

Εκείνο που κυρίως φοβάται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα αποτελέσει κερκόπορτα για την εξάπλωση των ατομικών συμβάσεων ως μηχανισμού ρύθμισης όλων των θεμάτων , ακόμα και του ύψους του μισθού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr