Ρίτσαρντ Πάρσονς, ο «Ομπάμα» της Citigroup

Φαίνεται πως στις ΗΠΑ ό,τι σώζεται, από την ίδια τη χώρα ως τον καταρρέοντα τραπεζικό κολοσσό της, καλούνται πλέον να το σώσουν Αφροαμερικανοί ! Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, ένα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του έγινε υπερπρόεδρος, με απόλυτη εξουσία στη Citi Ανθρωπος της αγοράς, έχει «ξελασπώσει» πολλούς κολοσσούς και τώρα κάνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα: δεν δίστασε να «απολύσει» ακόμη και τον πρώην υπουργό Ρόμπερτ Ρούμπιν

Το μόνο σίγουρο για τη Citigroup, τ

Φαίνεται πως στις ΗΠΑ ό,τι σώζεται, από την ίδια τη χώρα ως τον καταρρέοντα τραπεζικό κολοσσό της, καλούνται πλέον να το σώσουν Αφροαμερικανοί ! Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, ένα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του έγινε υπερπρόεδρος, με απόλυτη εξουσία στη Citi Ανθρωπος της αγοράς, έχει «ξελασπώσει» πολλούς κολοσσούς και τώρα κάνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα: δεν δίστασε να «απολύσει» ακόμη και τον πρώην υπουργό Ρόμπερτ Ρούμπιν

Το μόνο σίγουρο για τη Citigroup, τον καταρρέοντα οικονομικό γίγαντα των ΗΠΑ, είναι ότι δεν θα πέσει αμαχητί. Μετά τα αλλεπάλληλα -πλην ατελέσφορα- σχέδια του νυν διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Βίκραμ Πάντιτ, και τις αλχημείες του για να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τον πάλαι ποτέ μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο του κόσμου, τώρα οι ελιγμοί και οι αλλαγές συνεχίζονται ώσπου να βρεθεί η χρυσή συνταγή που θα σώσει ό,τι σώζεται από τον αμερικανικό κολοσσό. 

Οι ελπίδες όλων κρέμονται πλέον στον κ. Ρίτσαρντ Πάρσονς, το νέο πρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου λίγες μόνον μέρες αφότου η Citigroup ανακοίνωσε ζημιές ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και την απόφασή της να χωριστεί στα δύο: στη Citicorp, η οποία θα επικεντρώσει της δραστηριότητές της στην παγκόσμια τραπεζική, και στη Citi Holdings, η οποία θα επικεντρωθεί στις χρηματιστηριακές υπηρεσίες.  

Αν και ο μίστερ Πάρσονς θεωρείται ιδιοφυία στην ανάκαμψη εταιρειών, η επιλογή του μάλλον απογοήτευσε όσους σε αυτή τη φάση επιθυμούσαν δραστικότερες αλλαγές. Πάντως, προχώρησε αμέσως σε ξεκαθάρισμα του διοικητικού συμβουλίου απομακρύνοντας στελέχη όπως ο κ. Ρόμπερτ Ρούμπιν, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος «κατηγορήθηκε» ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει την τράπεζα από τη στεγαστική κρίση. 

Ενα από τα μεγαλύτερα προσόντα του κ. Πάρσονς, που τον κάνουν το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά, είναι η εμπειρία του με εταιρείες σε κρίση και συγκεκριμένα το έργο του στην Dime Bank και στη συνέχεια στην «Time Warner». Παράλληλα, δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να τα βγάλει πέρα με κρατικούς ελεγκτές. Είναι δηλαδή το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση: στη Citigroup. Σε αυτό ασφαλώς αναμένεται να βοηθήσουν και οι στενοί δεσμοί του με το πολιτικό κατεστημένο και τη νέα κυβέρνηση, καθώς υπήρξε μέλος του προεκλογικού οικονομικού επιτελείου του κ. Μπαράκ Ομπάμα.  

Για όσους ανησυχούσαν ότι ο ρόλος του κ. Πάρσονς αναγκαστικά θα υπερσκελιστεί από τις εξουσίες του διευθύνοντος συμβούλου κ. Πάντιτ, η απάντηση έχει ήδη δοθεί, καθώς ο κ. Πάρσονς πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα υπερπροέδρου, με διευρυμένες εξουσίες.  

Αν κάποιοι έτριβαν τα μάτια τους όταν ανέλαβε το 1995 πρόεδρος του κολοσσού των media που ακούει στο όνομα «Τime Warner», το 2002 τούς περίμενε μια νέα έκπληξη. Ηταν η χρονιά όταν μετά τη σχεδόν καταστροφική συγχώνευση με την «AOL», ο κ. Πάρσονς ανέλαβε πλήρως τα ηνία της «Time Warner» καταλαμβάνοντας και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με υπεραρμοδιότητες. Παρά τις ευθύνες και του ίδιου για την άσχημη τροπή που πήραν τα πράγματα, οι συνάδελφοί του τον επέλεξαν για τη θέση ύστερα από την ψυχραιμία και τη σύνεση που επέδειξε υπό συνθήκες εξαιρετικής πίεσης. 

Η εταιρεία που παρέλαβε τότε ο κ. Πάρσονς βρισκόταν σχεδόν υπό διάλυση, με την αξία της μετοχής της να κατρακυλά, τους μετόχους να κάνουν μηνύσεις και τους κρατικούς ελεγκτές και το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνούν πιθανές παραβάσεις. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος έδρασε γρήγορα αναδιοργανώνοντας τα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια, πουλώντας ζημιογόνα τμήματα της εταιρείας για να αποπληρώσει τα χρέη της, βάζοντας σε τάξη τα οικονομικά της και αφαιρώντας από την επωνυμία του κολοσσού το «AOL».  

Οταν αποχώρησε, βέβαια, το 2008, η εταιρεία ακόμα παρουσίαζε ζημιές και η τιμή της μετοχής της είχε πάρει την κατιούσα, αλλά και πάλι την άφησε σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν όταν την παρέλαβε.

«Παιδί» του Ροκφέλερ και της Time Warner 

Οσοι έχουν μελετήσει το βιογραφικό του, είναι σίγουροι ότι θα κάνει το θαύμα του με τη Citigroup. Κι αυτό επειδή ο κ. Πάρσονς πέρασε τα περισσότερα από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς.  

Σε μια εποχή που οι επαγγελματικές και ακόμα περισσότερο οι πολιτικές προοπτικές για έναν νέο Αφροαμερικανό ήταν περιορισμένες, εκείνος σε ηλικία 23 ετών βρισκόταν υπό την προστασία ισχυρών ανδρών που πίστεψαν σ’ αυτόν - με κυριότερο τον Νέλσονα Ροκφέλερ, άλλοτε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φορντ και φυσικά επιφανές μέλος της θρυλικής οικογένειας των Ροκφέλερ, πλάι στον οποίο ο κ. Πάρσονς εργάστηκε για χρόνια.  

Η πρώτη περίπτωση στην οποία ο κ. Πάρσονς κλήθηκε να επιδείξει τις ικανότητές του στη διαχείριση κρίσεων υπήρξε η Dime Bank της Νέας Υόρκης το 1988. Αν και δεν διέθετε καθόλου πείρα στα τραπεζικά, κατάφερε να τα βγάλει πέρα με τους ελεγκτές, να συγκεντρώσει 300 εκατ. δολάρια σε νέα κεφάλαια και τελικά να επιβλέψει τη συγχώνευση της Dime με άλλη χρηματοπιστωτική εταιρεία το 1994.

Την επόμενη χρονιά εξέπληξε τον κόσμο των media όταν επελέγη από το διοικητικό συμβούλιο της «Time Warner» για τη θέση του προέδρου του ομίλου.  

WHO IS WHO  

# Ο κ. Ρίτσαρντ Ντιν Πάρσονς γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1948 στο Μπρούκλιν και μεγάλωσε στο Κουίνς 

# Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και στη συνέχεια τελείωσε πρώτος τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αλμπανι στη Νέα Υόρκη, δουλεύοντας παράλληλα ως επιστάτης για να τα βγάλει πέρα 

# Το 1971 ξεκίνησε την καριέρα του ως νομικός σύμβουλος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Νέλσονα Ροκεφέλερ και στη συνέχεια ως συνεταίρος της νομικής εταιρείας «Patterson, Belknap Webb & Tyler» 

# Το 1988 ένας πρώην σύμβουλος του Ροκφέλερ τον προσέλαβε ως γενικό διευθυντή στην Dime Bank, έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ  

# Το 1995 έγινε πρόεδρος της «Time Warner» και το 2002 διευθύνων σύμβουλος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2007 (ως πρόεδρος παρέμεινε μέχρι πέρυσι) 

# Το 2008 έγινε μέλος του μεταβατικού οικονομικού επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr