"Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σχέδια εξυγίανσης"

Οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα είναι πάντα σε θέση να επιλύουν τα προβλήματα σε τράπεζες που καταρρέουν επιβάλλοντας τις ζημιές στους πιστωτές τους

Οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα είναι πάντα σε θέση να επιλύουν τα προβλήματα σε τράπεζες που καταρρέουν επιβάλλοντας τις ζημιές στους πιστωτές τους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Ο Paul Tucker, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, σημείωσε ότι υπάρχουν όρια στις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα μέσα αυτοδιάσωσης (bail-in) – με την επιβολή ζημιών στους ομολογιούχους ή την ανταλλαγή χρέους για μετοχές – μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

"Δεν νομίζω ότι γίνεται να χρησιμοποιηθούν όταν ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα είναι τόσο προβληματικό που δεν μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει μια αποτίμηση των ζημιών του", δήλωσε ο Tucker στο ετήσιο συνέδριο της International Association of Deposit Insurers απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε εναλλακτικές τεχνικές για την οργανωμένη διάλυση της τράπεζας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα πληρωμών της τράπεζας θα συνεχίσουν να λειτουργούν, σημείωσε ο Tucker.

Επισήμανε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα δείξουν την αξία τους τα συστήματα προστασίας που έχουν προταθεί από την βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν προτείνει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής των τραπεζών σε διαχωρισμένες θυγατρικές για να διασφαλιστεί ότι οι καθημερινές δραστηριότητες των τραπεζών δεν θα διαταράσσονται από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στις πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες των τραπεζών. 

Ο Tucker δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι " διατάξεις τελευταίας βούλησης" των τραπεζών να είναι εύκολα κατανοητές. Οι ρυθμιστικές τράπεζες πιέζουν τις τράπεζες να προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και εξυγίανσης για το ενδεχόμενο να έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα.

"Εάν δεν μπορώ να εξηγήσω στον διοικητή ποια είναι η στρατηγική εξυγίανσης για μια μεγάλη βρετανική τράπεζα καθώς κατευθυνόμαστε στο κέντρο του Λονδίνου, δεν έχουμε στην πραγματικότητα μια στρατηγική εξυγίανσης", σημείωσε.

Πηγή capital.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr