Θα είναι για λίγους τα δάνεια των τραπεζών
Οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, αλλά και των ιδιωτών απέναντι την πολιτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες από τον περασμένο Οκτώβριο, περιορίζοντας δραστικά τις χορηγήσεις δανείων, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα.
Η χρήση από τις τράπεζες των εγγυήσεων του δημοσίου και η ρευστότητα που αντλούν μέσω της διάθεσης των προνομιούχων μετοχών, αφενός έχει εντείνει τις πιέσεις της κυβέρνησης να ανοίξουν τη στρ
Οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, αλλά και των ιδιωτών απέναντι την πολιτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες από τον περασμένο Οκτώβριο, περιορίζοντας δραστικά τις χορηγήσεις δανείων, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα.
Η χρήση από τις τράπεζες των εγγυήσεων του δημοσίου και η ρευστότητα που αντλούν μέσω της διάθεσης των προνομιούχων μετοχών, αφενός έχει εντείνει τις πιέσεις της κυβέρνησης να ανοίξουν τη στρόφιγγα των δανείων, αφετέρου λειτουργεί πολλαπλασιαστικά προς τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες πρέπει να αρχίσουν να «χτίζουν» το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Αυτό το σκοπό άλλωστε εξυπηρετούν και οι μέχρι τώρα δηλώσεις, τόσο του κ. Τάκης Αράπογλου της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Εθνική θα χορηγήσει δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και του κ. Μιχάλη Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει αντίστοιχα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο πνεύμα η Eurobank εκτιμάται ότι σχεδιάζει χορηγήσεις 1,5 έως 2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ συνολικά από την τραπεζική αγορά εκτιμάται οτι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις περί τα 6 δισ. ευρώ δάνεια.
Οι τράπεζες προετοιμάζονται να ξεκινήσουν -μετά από πολύ καιρό- διαφημιστικές καμπάνιες προώθησης, αντιλαμβανομένες πως πρέπει να δώσουν το κατάλληλο σήμα στην αγορά η οποία κυριολεκτικά έχει παγώσει.
Παράλληλα, είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τις συστάσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος χρηματοδοτώντας κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις και τη στέγη ιδωτών πελατών.
Από τους δύο αυτούς τομείς, η στεγαστική πίστη είναι εξ ορισμού ασφαλής διότι παρέχει στις τράπεζες εμπράγματες εξασφαλίσεις, όμως ακόμη και σ’΄αυτόν τον τομέα, η πιστωτική επέκταση θα είναι περιορισμένη και οι χορηγήσεις με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.
Όμως, ο κύριος σκοπός δεν είναι η διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης όσο η συμμόρφωση των τραπεζών στα κελεύσματα της Κεντρικής Τράπεζας και το άνοιγμα της αγοράς με οφέλη και στις συνδεδεμένες αγορές της οικοδομής και των ακινήτων.
Ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω του αυξημένου επιχειρηματικού ρίσκου συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες στη χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες υπό τον κίνδυνο των επισφαλειών θα ζητήσουν πολλαπλές εξασφαλίσεις και εγγυήσεις έναντι των χορηγήσεών τους, γεγονός που θα περιορίσει υποχρεωτικά τις εκταμιεύσεις.
Για τους λόγους αυτούς, στελέχη τραπεζών εμφανίζονται πολύ πιο συγκρατημένα και θεωρούν οτι οι χορηγήσεις που τελικά θα πραγματοποιηθούν, θα περιοριστούν σχεδόν στο μισό, εκτιμώντας οτι από τα 6 δισ. ευρώ που σήμερα συζητούνται οι τελικές εκταμιεύσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 3 – 3,5 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση είναι διαφορετική στον τομέα των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, όπου οι τράπεζες προσπαθούν να στηρίζουν τους πελάτες αυτής της κατηγορίας μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων και άλλων ρυθμίσεων, ενώ ο τομέας που προβλέπεται να «εξαφανιστεί» σχεδόν από τον τραπεζικό χάρτη είναι αυτός της καταναλωτικής πίστης που αν και αποτελείται από μικρού ύψους δανεισμό, συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της αλόγιστης ανάπτυξής του τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, η όλη προσπάθεια αναμένεται να συνοδευτεί και από εκτενή επικοινωνιακή καμπάνια, προκειμένου να «γυρίσουν» στα γκισέ των ταμείων δυνητικοί πελάτες, οι οποίοι έχουν εισπράξει επανειλημμένα αρνήσεις κατά το τελευταίους μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr