Κρίση : Πιάνουν τον πάτο βιομηχανία και ναυτιλία;
Από τον ερχόμενο Μάρτιο αρκετοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι θα δουν, πια, τον «πυθμένα» στην βιομηχανία, όσο κι αν αυτό ακούγεται αισιόδοξο σε μια περίοδο κατά την οποία οι δείκτες παραγωγής και πωλήσεων είναι αρνητικοί, ενώ εντελώς δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση.
Ωστόσο, εκφράζονται εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα να έχουμε δει τα χαμηλά επίπεδα στην κατάρρευση των τιμών των πρώτων
Από τον ερχόμενο Μάρτιο αρκετοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι θα δουν, πια, τον «πυθμένα» στην βιομηχανία, όσο κι αν αυτό ακούγεται αισιόδοξο σε μια περίοδο κατά την οποία οι δείκτες παραγωγής και πωλήσεων είναι αρνητικοί, ενώ εντελώς δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση.
Ωστόσο, εκφράζονται εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα να έχουμε δει τα χαμηλά επίπεδα στην κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών, των αποθεμάτων και των τελικών προϊόντων.
Μάλιστα, οι αισιόδοξοι δεν προέρχονται μόνο από τον χώρο της βιομηχανίας, αλλά από τον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο, δηλαδή τη ναυτιλία. Σύμφωνα με δηλώσεις, του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Ν. Ευθυμίου, είναι πιθανόν, αν δούμε μια ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία στο τρίο τρίμηνο, τότε να σημειωθεί και μια αλλαγή τάσης στις ναυλώσεις ξηρού φορτίου.
Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και η εφοπλίστρια κ. Αγγελική Φράγκου της Navios Μaritime η οποία επίσης αναμένει ανάκαμψη στις ναυλώσεις ξηρού φορτίου.
Κανείς ωστόσο δεν αρνείται ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες βρίσκονται στο ναδίρ, αφενός από πλευράς παραγγελιών και αφετέρου από πλευράς παραγωγής και ζήτησης.
Γιατί όμως θα υπήρχε ένας ενδεχόμενος περιορισμός της αρνητικής τάσης στην βιομηχανία;
Καταρχήν είναι τα χαμηλά επιτόκια που έχουν επικρατήσει παγκοσμίως,
Όπως παραδέχονται αρκετοί επιχειρηματίες τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να επιδρούν στην οικονομία.
Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν ο δανεισμός είναι μια δύσκολη υπόθεση, οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευθούν τα επιτόκια, και αυτό θα έχει επίδραση στις τιμές, και κατ΄επέκταση, στις πωλήσεις.
Από την άλλη πλευρά, όπως δηλώνει Έλληνας επιχειρηματίας, σ’ όσες χώρες τα κράτη πείσουν τον κόσμο ότι θα βοηθηθούν από τα χαμηλά επιτόκια των κρατικών τραπεζών, τότε θα αρχίσουν τα σημάδια μιας πιθανής ανάκαμψης στις οικονομίες.
Η βουτιά που έχει καταγραφεί έως τώρα
Όμως, μετά την «βουτιά» που παρατηρήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο στην ζήτηση και στα αποθέματα, υπάρχουν ελπίδες για μια μικρότερη επιβράδυνση στις τιμές στις οποίες πωλούνται τα αποθέματα των μεταλλουργικών εταιρειών.
Κι ο λόγος, όπως εξηγεί στέλεχος ελληνικής μεταλλουργικής βιομηχανίας, είναι ότι οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους στα νέα δεδομένα του κόστους.
Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα ώστε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και ο ΣΕΒ να είναι αρνητικοί στις προβλέψεις τους;
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο – μετά και την κατάρρευση της Lehman Brothers- η βιομηχανία δέχθηκε ένα σοκ στην ζήτηση, στις παραγγελίες, στα αποθέματα.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αρκετές βιομηχανίες πώλησαν με ζημιές τα αποθέματα τα οποία είχαν αγοράσει σε υψηλότερες τιμές.
Εξάλλου, εκτός από την χαμηλή ζήτηση, η βιομηχανία δέχθηκε τα πλήγματα της πιστωτικής κρίσης καθώς πολλές βιομηχανίες δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης.
Παράλληλα, με τις παραπάνω δυσμενείς παραμέτρους προστέθηκε και το «ξεφούσκωμα» των τιμών των εμπορευμάτων, αρκετά εκ των οποίων είχαν οδηγηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το προηγούμενο διάστημα.
Παρά λοιπόν τις αρνητικές διαπιστώσεις του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ- αλλά και το γεγονός ότι ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις προβλέπουν πτώση στις τιμές πώλησης- υπάρχει ένα κομμάτι της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων το οποίο διαβλέπει μια μικρή ενδεχόμενη αλλαγή της έως τώρα αρνητικής πορείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr