Η ώρα του Ομπάμα για την οικονομία

Λίγες ώρες (;) απέμειναν έως ότου ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, ο κύριος Τίμοθι Γκάιτνερ, δημοσιοποιήσει το περίφημο και πολυαναμενόμενο νέο «πακέτο διάσωσης» της αμερικανικής οικονομίας, το σχέδιο για χάρη του οποίου ακόμα και οι επενδυτές στη Wall Street ... ανέστειλαν τις «εχθροπραξίες» και έστειλαν υψηλότερα τους δείκτες στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ποντάροντας στο θετικό σοκ που θα προκαλέσουν οι

Λίγες ώρες (;) απέμειναν έως ότου ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, ο κύριος Τίμοθι Γκάιτνερ, δημοσιοποιήσει το περίφημο και πολυαναμενόμενο νέο «πακέτο διάσωσης» της αμερικανικής οικονομίας, το σχέδιο για χάρη του οποίου ακόμα και οι επενδυτές στη Wall Street ... ανέστειλαν τις «εχθροπραξίες» και έστειλαν υψηλότερα τους δείκτες στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ποντάροντας στο θετικό σοκ που θα προκαλέσουν οι εξαγγελίες στην αμερικανική οικονομική ζωή.

Με προφανή κίνδυνο πάντως να εκπλαγούν, όχι όμως θετικά, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ανακοίνωση του σχεδίου να παίρνει παράταση τουλάχιστον μιας ημέρας, καθώς τη Δευτέρα το απόγευμα η αμερικανική Γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει καταρχήν το συγκεκριμένο σχέδιο, έστω και ψαλιδισμένο κατά περίπου 120 δις δολάρια, αφού από το αρχικό μπάτζετ των 900 δισ., οι διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς «έριξαν» το ποσό στα 780 δισ. δολάρια!

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του τελικού ποσού, αυτό που καλείται να κάνει στην πράξη το οικονομικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου είναι να συγκεράσει την ανάγκη της αμερικανικής οικονομίας για μια επιπλέον τονωτική ένεση με τους φόβους και τις ανησυχίες που εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων αλλά και αναφορικά με τις πηγές άντλησης της απαιτούμενης ρευστότητας!

Όπως όλα δείχνουν αυτό που ουσιαστικά θα ανακοινώσει ο μίστερ Γκάιτνερ είναι αφενός μεν ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθεί το δεύτερο μισό του πακέτου Πόλσον (του αρχικού πακέτου ενίσχυσης της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Μπους – ύψους 700 δισ. δολαρίων – και το οποίο δεν είχε απορροφηθεί πλήρως έως σήμερα) και αφετέρου θα διευκρινίσει τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Αυτοί οι άξονες λοιπόν είναι:

- Η λεγόμενη «Bad Bank». Τις τελευταίες ημέρες πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν σχετικά με το κατά πόσον τελικά θα συσταθεί ένας νέος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που θα απορροφήσει από την αγορά όλα τα εναπομείναντα «τοξικά στοιχεία ενεργητικού» των εμπορικών τραπεζών. Οι ενστάσεις έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός πως πρακτικά και ουσιαστικά αυτό το ρόλο έχει αναλάβει εδώ και καιρό το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τα τοξικά χρεόγραφα των τραπεζών Citigroup και Bank of America. Δίχως μεγάλη επιτυχία ... Το ίδιο σχήμα προέκρινε ουσιαστικά και η βρετανική κυβέρνηση για τις αγγλικές τράπεζες. Και πάλι χωρίς κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα! Οι επικριτές της λύσης αυτής θεωρούν πως ναι μεν ανακουφίζει τις τράπεζες, πλην όμως δεν δίνει λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και δεν αποκαθιστά τη χαμένη κεφαλαιοποίση των τραπεζών, ούτε τους προσδίδει επιπλέον ρευστότητα! Ενώ και μια ανάλογη πρωτοβουλία της Fed με το περίφημο πλέον (Term Asset-Backed Securities Loan Facility - TALF) δηλαδή με ένα «όχημα» παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω εγγύησης της ομοσπονδιακής τράπεζας για τα χρέη και τον δανεισμό τους, δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει.

- Μια νέα, απευθείας χορήγηση ρευστότητας – περιορισμένης έκτασης πάντως – στις τράπεζες. Κάτι που ίσως δεν περιελαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο αλλά καθίσταται επιτακτικό τώρα, αφού ήδη από τις αρχές του έτους 9 αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες χρεοκόπησαν! Πρακτικά αυτό σημαίνει μια μίνι – αναβίωση του ανάλογου σχεδίου Πόλσον, ένα νέο μίνι - TARP fund. Το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει και σε αυτή την περίπτωση απευθείας επενδύσεις σε εμπορικές τράπεζες, με αντάλλαγμα μετοχικά τους μερίδια. Ουδεμία πρωτοτυπία ...

- Πάγωμα των κατασχέσεων ακινήτων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευθεί πως θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια του πακέτου διάσωσης (μεταξύ 50 και 100 δισ. δολαρίων) για να αντιμετωπίσει την «κρίση των κατασχέσεων». Εκείνο που μένει να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είναι το πως ακριβώς θα διατεθούν αυτά τα ποσά. Πιθανότατα θα υιοθετηθεί η πρόταση της κυρίας Σίλα Μπέιρ (Shelia Bair) της FDIC που θέλει το κράτος να επιδοτεί απευθείας τους κατόχους επισφαλών στεγαστικών δανείων έως του ποσοστού του 31% των ετήσιων τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων τους!

Το σίγουρο είναι πως αρχής γενομένης από αύριο το οικονομικό επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα θα περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Κι εκεί θα κριθούν πολλά!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr