Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το 2014 μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης

Το ντόμινο της Ισπανίας φοβίζει την κυβέρνηση

Με το βλέμμα προσανατολισμένο στις ισπανικές εξελίξεις που υπαγορεύονται από την αλλαγή πλαισίου σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες μετά και τις κοινωνικές πιέσεις που προκάλεσαν στη χώρα της ιβηρικής οι απανωτές αυτοκτονίες και οι αυξήσεις εξώσεων κατά 21,5%, η ελληνική κυβέρνηση ανακρούει πρύμνα και χαράσσει γραμμή προστασίας των δανειοληπτών.
 
Πιο συγκεκριμένα, την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει νέα παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών επιβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.
 
Ο κ. Σκορδάς ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει νέα παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών. Κανονικά λήγει στις 31.12.2012, ενώ ο κ. Σκορδάς παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωσή του ότι θα δοθεί νέα παράταση. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε πως διεξάγεται κύκλος διαβούλευσης τονίζοντας ότι στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να θεσπιστεί ένα νέο, πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για τη βιώσιμη ρύθμιση των δανείων με την ταυτόχρονη όμως παροχή «ανάσας» προς τους δοκιμαζόμενους δανειολήπτες μέχρι το τέλος του 2014. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση φοβάται πλέον πως η κρίση πλήττει άμεσα τον κοινωνικό ιστό της χώρας και πως λόγω του χειμώνα δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί κύμα εξώσεων όπως έγινε στην Ισπανία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η αύξηση των ορίων σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων χωρίς όμως να θίγονται οι μικροδανειολήπτες. Κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι πως δεν μπορεί να υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες από ένα ποσό κι επάνω καθώς τα ευνοϊκά μέτρα οφείλουν να αφορούν μονάχα τις ευπαθείες και χαμηλές εισοδηματικά ομάδες. Κάπως έτσι εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν ως προς τις ρυθμίσεις καθώς αρκετές είναι οι περιπτώσεις που αιτούνται υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με οφειλές άνω των 500.000 ευρώ. Ήδη για το θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης διαβουλεύεται με μια σειρά φορέων όπως οι καταναλωτικές οργανώσεις, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κ.ά. Μάλιστα ήδη διαφαίνεται μια πρώτη τάση σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς οι τράπεζες εκτιμούν πως δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος αυτής της κρίσης πίστεως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr