Τα φθαρμένα χαρτονομίσματα αηδιάζουν τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους τα χαρτονομίσματα που είναι φθαρμένα και ρυπαρά, επειδή τους αηδιάζουν και θέλουν να τα ξεφορτωθούν, με συνέπεια αυτά να αλλάζουν όλο και περισσότερα χέρια στην αγορ

Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους τα χαρτονομίσματα που είναι φθαρμένα και ρυπαρά, επειδή τους αηδιάζουν και θέλουν να τα ξεφορτωθούν, με συνέπεια αυτά να αλλάζουν όλο και περισσότερα χέρια στην αγορά.

Αντίθετα, οι καταναλωτές ενστικτωδώς φυλάνε περισσότερο τα καθαρά και καλοδιατηρημένα χαρτονομίσματα, που τους κάνουν να νιώθουν πιο περήφανοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας καναδικής έρευνας, που έρχεται να επιβεβαιώσει την προσωπική εμπειρία πολλών ανθρώπων.

Η μελέτη έδειξε ότι τα βρώμικα και τα καθαρά χαρτονομίσματα ξυπνούν στους καταναλωτές αντίστοιχα συναισθήματα αηδίας και υπερηφάνειας στον ίδιο βαθμό. «Η φυσική εμφάνιση του χρήματος μπορεί να αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά. Οι καταναλωτές τείνουν να πιστεύουν ότι τα πολυχρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα είναι μολυσμένα, ενώ τα κολλαριστά χαρτονομίσματα δίνουν ένα αίσθημα υπερηφάνειας σε αυτόν που τα έχει», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές πισημαίνουν ότι στους ανθρώπους δεν αρέσει ενδόμυχα να αγγίζουν πράγματα που άλλοι έχουν πιάσει αμέτρητες φορές. Αυτό το αίσθημα μεγιστοποιείται όταν το χαρτονόμισμα είναι βρώμικο και στραπατσαρισμένο, οπότε το πρώτο πράγμα που σκέπτονται είναι το «πασάρουν» σε κάποιον άλλο.

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν μέσα από πειράματα που έκαναν οι ερευνητές με εθελοντές, στους οποίους δόθηκαν διαφόρων ειδών χαρτονομίσματα. Μεταξύ άλλων, φάνηκε η προτίμηση των καταναλωτών να δίνουν ένα μεγάλο φθαρμένο χαρτονόμισμα ακόμα και για να πληρώσουν μικροποσά, μόνο και μόνο για να το ξεφορτωθούν, ενώ είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακριβώς το αναγκαίο ποσό σε μικρότερης αξίας καινούρια χαρτονομίσματα ή σε κέρματα.

Αντίθετα, όταν οι καταναλωτές ένιωθαν ότι κάποιος τους παρακολουθούσε και γενικά αισθάνονταν κάποια κοινωνική πίεση, τότε πλήρωναν με «ολόφρεσκα» χαρτονομίσματα, προφανώς για να μην εκτεθούν με τα βρώμικα.

«Το χρήμα μπορεί να είναι εξίσου ένα όχημα κοινωνικής χρησιμότητας, όσο είναι και οικονομικής», σχολίασαν οι ερευνητές. «Τείνουμε να θεωρούμε το χρήμα ως μέσο για κατανάλωση και όχι ως προϊόν καθεαυτό, όμως στην πραγματικότητα το χρήμα υπόκειται στις ίδιες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, όπως και τα προϊόντα που αγοράζονται με αυτό», πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα, τελικά, ότι αν οι ταμίες των τραπεζών δίνουν στους πελάτες τους συνεχώς καινούρια χαρτονομίσματα, αυτό θα αποθαρρύνει την κατανάλωση στην οικονομία, ενώ προφανώς το αντίστροφο (τόνωση της κατανάλωσης και πιο γρήγορη κυκλοφορία του χρήματος) θα γίνει, αν τα περισσότερα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν είναι…αηδιαστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr