Ευρωπαίοι επίτροποι στις τράπεζες

Υπό καθεστώς επιτροπείας τίθενται ουσιαστικά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη.

Υπό καθεστώς επιτροπείας τίθενται ουσιαστικά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη.

Αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες προβλέπει η σύμβαση ανακεφαλαιοποίησης, η εφαρμογή της οποίας αναμένεται να ανατρέψει πλήρως τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η σύμβαση προβλέπει την τοποθέτηση παντοδύναμων επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατικό χρήμα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι επίτροποι θα έχουν άποψη για όλα τα θέματα που άπτονται των τραπεζών και της πολιτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος μέχρι και γα τα έξοδα διαφήμισης των ομιλιών, ενώ η εποπτεία θα φθάνει ακόμα και στα δάνεια που χορηγούνται στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και συγγενικά τους πρόσωπα.

Επιπλέον, κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα που δανειοδοτούνταν αφειδώς από τις τράπεζες, ενώ οι επίτροποι θα μπορούν να διακόπτουν ακόμα και τις ροές χρήματος προς επιχειρήσεις, όταν δεν πληρούνται τα κριτήρια.

Τέλος, μπαίνει όριο στις αμοιβές διοικητικών στελεχών, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθεί και η πολιτική των καταθέσεων.

Όπως είχε επισημάνει το Πρώτο Θέμα  πριν από τρεις εβδομάδες οι νέοι επίτροποι θα είναι ελεγχόμενοι από την Τρόικα υπό την έννοια ότι οι αποφάσεις των τραπεζών θα αξιολογούνται από αρμόδια επιτροπή που θα παρακολουθεί τις τράπεζες.

Η ΤτΕ θα έχει τον εποπτικό της ρόλο στα ζητήματα, ρευστότητας, επάρκειας κεφαλαίων, πιστοδοτήσεων και δανείων αλλά θα έχει ρόλο και η Τρόικα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr