Πιέζουν για λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» τα διεθνή ΜΜΕ

Επικριτικά σχόλια για τη γερμανική στάση – Ευθείες βολές κατά Μέρκελ και Σόιμπλε – Ελπίδες για «τελικό αποτέλεσμα» στο νέο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας

Στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα χρέους το ταχύτερο δυνατόν, εν προκειμένω την ερχόμενη Δευτέρα, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, πιέζουν ή σωστότερα «ποντάρουν» πια τα διεθνή ΜΜΕ.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τηλεγραφήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg που το πρωί της Τετάρτης αναφερόταν στη σθεναρή αντίθεση της κυρίας Μέρκελ σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το απόγευμα αναμετέδιδαν τις δηλώσεις της ιδίας και του κυρίου Σόιμπλε περί «πιθανής, μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους». Σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από το 2015, δηλαδή πολύ-πολύ αργότερα από την κρίσιμη εκλογική μάχη της φράου Μέρκελ για την επανεκλογή της για μία τρίτη θητεία το φθινόπωρο του 2013.

Τόσο το Bloomberg, όσο και το Reuters, αλλά και η Wall Street Journal, επέμειναν, τις τελευταίες ώρες, στη στάση που κράτησαν στο Eurogroup η Γερμανία και οι χώρες σύμμαχοί της (Ολλανδία και Φινλανδία), γράφοντας πως λειτουργούν όχι ως εταίροι αλλά ως «θερμοί υποστηρικτές των πολιτικών πεποιθήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου»!

Αυτές οι αντιδράσεις σε συνδυασμό με ένα μπαράζ πρωτοσέλιδων που έριχναν ανοικτά το βάρος της αποτυχίας στη γερμανική στάση βάρυναν ιδιαίτερα στην μεταστροφή –έστω λεκτική – της «γραμμής Μέρκελ».

Ενδεικτικό το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: «Η Ευρωζώνη καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα», στο οποίο αναφέρεται πως η «αναβολή δείχνει την έλλειψη πολιτικά αποδεκτών απόψεων που επιδεικνύουν οι υπουργοί στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε βιώσιμο επίπεδο το ελληνικό χρέος χωρίς να απαξιώνουν τα δάνειά τους».
Εντύπωση προκάλεσαν τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών ΜΜΕ. Με τη Sueddeutsche Zeitung να μιλάει για «ναυάγιο», τη Frankfurter Allgemeine Zeitung να γράφει πως «η Ελλάδα πρέπει να περιμένει τους Ευρωπαίους να τα…βρουν» και τη Die Welt σε παραπλήσιους τόνους.

Το περιοδικό Der Spiegel όμως έδωσε τον τόνο. Αρχικώς γράφοντας για…  «άλλο ένα πλήγμα στον αγώνα ενάντια στην κρίση χρέους: το Eurogroup δεν κατάφερε να βρει λύση για το ελληνικό πρόβλημα», επανερχόμενο όμως αργά το απόγευμα της Τετάρτης με μια ανάρτηση άρθρου – κόλαφου για την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ.
Ένα άρθρο για τη «Μέρκελ και το Σόιμπλε που λένε ψέματα στους Γερμανούς για την Ελλάδα», στο οποίο το περιοδικό κατηγορεί ευθέως την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το γεγονός ότι «μπλοκάρουν» τη λύση για την Ελλάδα και δοκιμάζουν την ανοχή των εταίρων τους, για μικροπολιτικούς λόγους.
Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού γράφει χαρακτηριστικά: «Καθ' οδόν προς τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους, δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους».

Και στη συνέχεια το άρθρο αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» για τη συνέχεια, κάνοντας λόγο για «αυταπάτη του Βερολίνου που εμποδίζει την στρατηγική για την Ελλάδα», κατονομάζοντας ως υπεύθυνο του νέου «ναυαγίου» του Eurogroup, τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «παρουσιάζει το πολιτικό χάος σαν στρατηγική και είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρω-κρίση, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές του 2013».

Και κάπως έτσι προήλθε η αλλαγή της στάσης του Βερολίνου, στη λογική ότι τόση πολλή αρνητική δημοσιότητα φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η σκληρή κριτική ώθησε Μέρκελ και Σόιμπλε σε «δηλώσεις ελπίδας για μια λύση, έστω μεταβατική», με τα διεθνή ΜΜΕ και κυρίως το γαλλικό πρακτορείο να εκτιμούν πως, υπό αυτά τα δεδομένα και με τον χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά, «οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι διεθνείς δανειστές έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα, με την ελπίδα ότι σε αυτή τη συνάντηση θα έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό και μια βιώσιμη λύση για το ζήτημα της Ελλάδας».

Πάντως το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα με αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr