Μεχριμπάν Αλίγιεβα, η Σοφία Λόρεν της Ανατολής

Το κέντρο της Αθήνας κατακλύστηκε από σημαίες με τις οποίες δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι… Τρεις οριζόντιες ρίγες, μια πράσινη, μια κόκκινη και μια μπλε, με την ημισέληνο και το φεγγάρι στην μέση να μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μουσουλμανική χώρα.

Η καρδιά του Αζερμπαϊτζάν θα κτυπήσει για δύο μέρες στην πρωτεύουσα κι αν δεν σας λέει και πολλά ούτε το μακρινό Μπακού, ούτε οι παρασκηνιακές διπλ

Το κέντρο της Αθήνας κατακλύστηκε από σημαίες με τις οποίες δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι… Τρεις οριζόντιες ρίγες, μια πράσινη, μια κόκκινη και μια μπλε, με την ημισέληνο και το φεγγάρι στην μέση να μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μουσουλμανική χώρα.

Η καρδιά του Αζερμπαϊτζάν θα κτυπήσει για δύο μέρες στην πρωτεύουσα κι αν δεν σας λέει και πολλά ούτε το μακρινό Μπακού, ούτε οι παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές για τους δρόμους του φυσικού αερίου, έχετε τουλάχιστον ένα λόγο να ασχοληθείτε με την επίσκεψη της αζέρικης αντιπροσωπείας της χώρας μας.

Μεχριμπάν Αλίγιεβα, κυρίες και κύριοι, σύζυγος του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος θα έχει από αύριο συναντήσεις με την εγχώρια πολιτική ηγεσία. Αλλά εάν η Πρώτη Κυρία της μακρινής αυτής πρώην σοβιετικής χώρας, που βρέχεται από τα νερά της Κασπίας και κρύβει θησαυρούς πετρελαίου και αερίου στα σωθικά της, λεγόταν …Τζίνα Λολομπριτζίτα, Σοφία Λόρεν ή Όντρεϊ Χέπμπορν διόλου δεν θα ξένιζε κανέναν!

Την έχουν συμπεριλάβει ανάμεσα στις ωραιότερες Πρώτες Κυρίες όλου του κόσμου, σε λίστες μαζί με την εκρηκτική Κάρλα Μπρούνι, την «απόλυτη ξανθιά» Άγκουας Οτσάνα της Ονδούρα και την μυθική Ράνια της Ιορδανίας. Και δεν έχουν άδικο, όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες…

Η 45χρονη Μεχριμπάν ξεχειλίζει από ποιότητα εμφάνισης αλλά και πνεύματος, αποδεικνύοντας ότι και οι δύο αυτές  συσκευασίες όχι μόνο χωρούν στο ίδιο «μπουκάλι» αλλά και αφήνουν και χώρο για κοινωνική δράση, γεμάτη από ευαισθησίες και πολιτισμικές ανησυχίες για την θέση της γυναίκας της Ανατολής στον καιρό της παγκοσμιοποίησης – και της κρίσης.

Η Μεχριμπάν Αρίφ κίζι Πασάγιεβα, όπως ήταν το πλήρες όνομά της προτού νυμφευθεί πριν από 25 χρόνια τον μετέπειτα πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, πρωταντίκρυσε το φως στις 26 Αυγούστου του 1964 σε ένα σπίτι διανοουμένων.

Ο πατέρας της Αρίφ, δόκτωρ στα μαθηματικά και την φυσική που εργάζεται σε διευθυντική θέση στην Εθνική Ακαδημία Αεροπλοϊας στο Μπακού, ήταν γιος του γνωστού συγγραφέα Μιρ Τζαλάλ Πασάγιεφ. Και η μητέρα της Άιντα Ιμανγκούλιεβα, που έφυγε από την ζωή στα 53 της χρόνια, ήταν φιλόλογος, με ιδιαίτερες διακρίσεις στις αραβικές σπουδές. 

Η Μεχριμπάν μπήκε στον δρόμο που προοριζόταν να πάρει… Και αφού τέλειωσε σε Δημόσιο Λύκειο, παίρνοντας και χρυσό μετάλλιο για τις επιδόσεις της, έγινε αρχικά δεκτή στην Ιατρική Σχολή του Αζερμπαϊτζάν για να ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές το 1988 στην Ιατρική Ακαδημία Σετσένοφ στη Μόσχα.

Δεν γνωρίζουμε εάν το ενδιαφέρον του περιγύρου της για τα πανέμορφα ανατολίτικα μάτια της ήταν εκείνο που την ώθησε, αλλά η Μεχριμπάν ειδικεύθηκε στην συνέχεια στην οφθαλμιατρική, δουλεύοντας για 4 χρόνια στο Ινστιτούτο Πανεπιστημιακής Έρευνας για τις ασθένειες των ματιών στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μιλούσε, τότε, ήδη 4 γλώσσες, Ρωσικά, Αγγλικά, Αραβικά και Τούρκικα και γράφουμε «ήδη» γιατί την συνοδεύει ένας πραγματικός μύθος γύρω από το ότι μπορεί να συνεννοηθεί άνετα σε όλες τις βασικές γλώσσες της δυτικής κοινωνίας!

Το 1995 η Μεχριμπάν έχει ωριμάσει, έχοντας πατήσει τα τριάντα. Έχει αποκτήσει δύο κόρες, την Λαίλά και την Αρζού – 24 και 20 ετών στις μέρες μας, νόστιμα κορίτσια, αλλά σίγουρα δεν φτάνουν την μητέρα τους! – και νιώθει έτοιμη να ανταποκριθεί σε ένα ευρύτερο ρόλο, που υπαγορευόταν σε ένα βαθμό και από το ότι ήταν η νύφη του δικτάτορα - για να κυριολεκτούμε – Χεϊντάρ Αλίεφ.

Η δραστηριότητά της αποκτά φρενήρεις ρυθμούς! Ιδρύει το Ινστιτούτο Φίλων της Αζέρικου Πολιτισμού και έναν χρόνο μετά εκδίδει σε τρεις γλώσσες το περιοδικό Αζέρικη Κληρονομιά, ενώ λίγο αργότερα αποκτά και τον διάδοχο Χείντάρ.

To ενδιαφέρον της για την Γυμναστική είναι μεγάλο – κορμί γραμμή, άλλωστε, έχει η γυναίκα – και καθώς διαθέτει …τις κατάλληλες γνωριμίες, η Μεχριμπάν «εκλέγεται» το 2002 πρόεδρος της Αζέρικης Ομοσπονδίας Γυμναστικής. Εκεί, ως Πρώτη Κυρία της χώρας, πλέον, αφού ο Ιλχάμ διαδέχεται τον θανόντα πατέρα του στον προεδρικό θώκο το 2003, δίνει τα … ρέστα της και φέρνει στο Αζερμπαϊτζάν την διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής του 2005.

Έναν χρόνο πριν η Μεχριμπάν είχε αποδείξει ότι τηρούσε και τιμούσε στο έπακρο τα έθιμα της Ανατολής, ιδρύοντας στη μνήμη του πεθερού της το Ίδρυμα Χεϊντάρ Αλίεφ το οποίο και «τρέχει» μέχρι σήμερα, προωθώντας την «πολιτική ιδεολογία» του – χωρίς σχόλια…

Και οι διακρίσεις πέφτουν βροχή : Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ουνέσκο για την προώθηση των προφορικών και μουσικών παραδόσεων, Γυναίκα της Χρονιάς στο Αζερμπαϊτζάν το 2005, βουλευτής από το ίδιο έτος, ενώ το 2007 λαμβάνει στην Μόσχα το Διεθνές Βραβείο Χρυσή Καρδιά.

Η Μεχριμπάν είναι σίγουρα το στολίδι του Παλατιού Γκουλουστάν στο Μπακού. Την ώρα που εκατομμύρια συμπατριώτισσές της φορούν ακόμη φερετζέ, η ίδια ντύνεται με τα …ιερά σύμβολα της μόδας του καπιταλισμού.

Και πιστεύει ότι η γυναίκα αξίζει πολύ περισσότερα στην πρώτη, ιστορικά, χώρα της Ανατολής που έδωσε, πριν 80 χρόνια, εκλογικά δικαιώματα στο ασθενές φύλο. 

Η πανέμορφη Μεχριμπάν χαμογελά με νόημα προς την Δύση, ένα μεγάλο μέρος της οποίας εξακολουθεί να πάσχει από …ισλαμοφοβία. Γιατί ίσως αυτό το «λουλούδι της Ανατολής» να γίνει κάποια μέρα η πρώτη Πρόεδρος σε κράτος του ισλαμικού κόσμου, μένοντας στην Ιστορία δίπλα στην πρώτη γυναίκα - πρωθυπουργό μουσουλμανικής χώρας, την τραγική Μπεναζίρ Μπούτο…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr