Κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικής Πολιτικής και Απασχόλησης
29.11.2012
17:42
Κοινή συνεδρίαση από τις επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής
Κοινή συνεδρίαση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Οι δύο επίτροποι Λάζλο Άντορ και Όλι Ρεν, Απασχόλησης και Οικονομικών αντίστοιχα, εξήγησαν τις θέσεις και τη μελλοντική δράση των επιτροπών τους σχετικά με τη κρίση και την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2013.
Οι Επίτροποι μίλησαν για τη κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν εχθές το απόγευμα και την συνεργασία από όλους τους φορείς έτσι ώστε να επανέλθει η αειφόρος ανάπτυξη στην Ευρώπη και να μειωθεί η ανεργία. Πυρά δέχθηκαν από τους Ευρωβουλευτές με πολλά επικριτικά σχόλια, κυρίως ως προς την διαχείριση της κρίσης, τους χαμένους στόχους και λανθασμένες προβλέψεις τα προηγούμενα χρόνια και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει ένα μηχανισμό για να εξυγιάνει τα οικονομικά των χωρών του Νότου. Το παρών έδωσαν και πολλοί Έλληνες Ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα με ερωτήσεις για την Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά:
Πρώτος έλαβε το λόγο ο Όλι Ρένν, που τόνισε ότι είναι η ώρα η Επιτροπή να δράσει σαν πυροσβέστης και αρχιτέκτονας στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:
- Υπάρχει ανάγκη να μεταρρυθμιστεί ο τραπεζικός τομέας ιδιαίτερα στον επενδυτικό τομέα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά μήκος της Ευρώπης.
- Οι επενδύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της ΕΕ πρέπει να ενισχυθούν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το κεφάλαιο της για αυτό το λόγο από το 2013.
- Ενίσχυση της τάξεως των 180 δισεκατομυρίων ευρώ θα δοθεί τα επόμενα δύο χρόνια για την επένδυση στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αυξημένη αποδοτικότητα των πόρων και την ανάπτυξη υποδομών. Αυτό θα ακολουθήσει σειρά τεχνικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες του Νότου για την καλύτερη απορρόφηση τους και τη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για επιχειρήσεις.
- Η προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών των χωρών του Νότου θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το σύμφωνο σταθερότητας έτσι ώστε να επαναφερθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.
- Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να βγει από το Ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας και ζει στο παρελθόν.
Με τη σειρά του ο Επίτροπος Λάζλο Άντορ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων, ανέλυσε την πολύ άσχημη κατάσταση της Ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη για άμεσα μέτρα. Μεγάλη ευθύνη σε αυτό πανευρωπαϊκά, απέδωσε στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή οικονομία και αγορά από πλευρά των επενδυτών και καταναλωτών, κάτι που δυσκολεύει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια απάντηση σε αυτό το πρόβλημα σκοπεύει να δώσει η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης.
Πιο αναλυτικά:
- Υπάρχει άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας για την απασχόληση. Εναλλακτική σε αυτή την υστέρηση εσόδων θα μπορούσε να είναι η φορολόγηση της μόλυνσης ή περιουσίας.
- Περισσότερη προσοχή θα δοθεί στην εκμετάλλευση των τομέων της Πράσινης Οικονομίας, υγείας και της ενιαίας αγοράς για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των μέσων παραγωγής για την αποφυγή απολύσεων. Τόνωση κεφαλαίων για την επανεκπαίδευση εργαζομένων.
- Προσπάθεια θα γίνει για την εξομάλυνση της μετάβασης από εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, με μεγαλύτερες δαπάνες σε θέσεις πρακτικής εργασίας και άσκησης.
- Μεγαλύτερη επένδυση θα γίνει στις ενεργές υπηρεσίες για την επανένταξη των χρονίος ανέργων στην παραγωγική δύναμη.
- Μεγάλη ανάγκη αύξησης δαπανών στη κοινωνική προστασία και ανάγκη δημιουργίας καλύτερων διχτυών ασφαλείας .
Iσχυρά πυρά δέχθηκαν μετά τις αναλύσεις τους οι Επίτροποι καθώς Ευρωβουλευτές από πολλές χώρες τους κατηγόρησαν για σειρά αποτυχημένων μέτρων απάντηση στη κρίση, δυσχέρανση του κλίματος ειδικά στις χώρες του Νότου, ανεπαρκή προσπάθεια ελέγχου της ανεργίας, την επιβολή της καταστρεπτικής πολιτικής λιτότητας και έλλειψη αξιοπιστίας.
Ερωτήσεις έγιναν από τους εξής Έλληνες Ευρωβουλευτές:
Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Κωνσταντίνος Πουπάκης – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Άννι Ποδηματά – Σοσιαλιστές
Θεώδορος Σκυλακάκης – Φιλελεύθεροι
Νικόλαος Χουντής – Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr