Η Τρόικα ανησυχεί ακόμα για τη βιωσιμότητα του χρέους
Πράσινο φως για τη δόση, βαρόμετρο η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων – Τι θα χρειαστεί για να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το χρέος μέχρι το 2020 – Citi: έρχεται νέο «κούρεμα» σε επτά χώρες της Ευρωζώνης – Moody’s: αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ η Ευρωζώνη θα γυρίσει σε ύφεση!
Σε ασφυκτικό κλοιό ελέγχων η ελληνική οικονομία, η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας και η πρόοδος του προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από την έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα και το χρέος της.
Επί της ουσίας πρόκειται για το δεύτερο «σχέδιο» (draft) της Τρόικας, για το υπό εξέταση στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας πακέτο στήριξης της χώρας μας, ένα σχέδιο που συνοπτικά εστιάζει στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων – για τις οποίες κάνει λόγο για «απογοητευτικές επιδόσεις» και άμεση ανάγκη επίσπευσής τους – των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της φορολογικής διοίκησης, τρεις τομείς που κρίνονται κομβικοί για την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας.
Σε αυτό το δεύτερο σχέδιο καταγράφεται ουσιαστικά η τελική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, μια αξιολόγηση που δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, όπερ και αποτυπώθηκε στην απόφαση του Eurogroup.
Η Τρόικα στο draft αυτό δίνει μέγιστη σημασία στο αποτέλεσμα της επαναγοράς ομολόγων και μεταξύ άλλων τονίζει πως:
- Το όφελος χρέος από την εμπλοκή των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες στη μείωση των χρηματοδοτικών τους αναγκών υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ
- Το δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και δεν θα προκαλέσει ζημία στον μηχανισμό.
- Η επαναγορά χρέους θα απευθύνεται και σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI
- Για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 θα υπάρξουν και νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη.
Εκτός αυτών η έκθεση της Τρόικας σημειώνει πως εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων «η Ελλάδα, μετά το 2022, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιστροφή της στις αγορές».
Πέραν αυτών περιγράφει με λεπτομέρεια τον μηχανισμό ελέγχου των δαπανών, όπως μεταξύ άλλων εισηγείται την ενίσχυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και προβλέπει ότι θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να βάλει υπό τον άμεσο έλεγχό του φορείς που δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Ως προς την αξιολόγηση του χρέους, η Τρόικα τονίζει πως οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση:
Συνοπτικά η Έκθεση Βιωσιμότητας της Τρόικας τονίζει πως κομβικό σημείο και βαρόμετρο για την επιτυχία του προγράμματος είναι η επιτυχία της επικείμενης επαναγοράς ομολόγων, που στόχο έχει την μείωση του στο 124% το 2020 και στο 110% το 2022. Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να αποφασιστούν «μερικά μέτρα ακόμα», όπως γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση, κάτι που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυρίας Λαγκάρντ και των επιτελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μιλούσαν ακόμα και μετά το τελευταίο Eurogroup για ένα «κενό» 3% του ΑΕΠ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην έκθεση τονίζεται πως πέρα από τα 62 δισ. ευρώ νέων ομολόγων που κατέχουν σήμερα ιδιώτες, υπάρχουν ακόμα 4 δισ. ευρώ παλιών ομολόγων, τα οποία δεν είχαν μπει στο PSI και συνεπώς η επαναγορά χρέους θα πρέπει απευθυνθεί επίσης ΚΑΙ σε αυτούς τους κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων.
Πέραν αυτών, η έκθεση εστιάζει και σε άλλες πηγές πιθανών εσόδων ή σωστότερα σε πηγές «εξοικονόμησης» κεφαλαίων. Έτσι, η ικανότητα της Ελλάδας να «αντέξει» τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων στα σημερινά επίπεδα, μπορεί να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες 9 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2012- 2014, ενώ από την αναβολή της υποχρέωσης σχηματισμού Αποθεματικού στον Προϋπολογισμό θα υπάρξει όφελος 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012- 2014 και 2 δισ. ευρώ για το 2015- 2016.
Με την ίδια λογική, από τη κατάργηση της προμήθειας για εγγυήσεις από τον EFSF θα εξοικονομηθούν άλλα 2,7 δισ ευρώ, ενώ στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος του Ευρωσυστήματος (Κεντρικές Τράπεζες) από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.
Όσον αφορά στην επιμήκυνση κατά 15 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αυτό δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διεκδικήσει πρόσβαση στις αγορές μετά από το 2022.
Διαβάστε εδώ την έκθεση της Τρόικα
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων
Την ίδια ώρα κορυφαίοι αναλυτές και οίκοι του εξωτερικού τονίζουν πως η πορεία της ελληνικής υπόθεσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Η Moody’s, στην τελευταία της έκθεση, προβλέπει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί οριακά με ρυθμούς της τάξης του 0,2%, όμως το ρίσκο για… πισωγύρισμα σε ύφεση είναι μεγάλο, ιδίως εάν υπάρξει «ατύχημα» με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Moody’s τονίζει πως «το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με 0,2% το 2013, κάτι που αποτελεί μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την πρόβλεψη για ύφεση 0,5% το 2012». Μάλιστα η Γερμανία αναμένεται να είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που θα εμφανίσουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, με 1,2%.
Ωστόσο, παραμένουν «σημαντικά καθοδικά ρίσκα, τα οποία μπορούν να ρίξουν την περιοχή σε ύφεση» σημειώνει η Μοοdy’s εστιάζοντας στο εάν θα ζητήσει αίτημα διάσωσης η Ισπανία και στο εάν υπάρξει ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Aν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 4,5% το 2013» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Citigroup σημειώνουν πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι το μόνο που πρέπει να ανησυχεί την Ευρωζώνη.
Για την ακρίβεια θεωρούν πως η κρίση χρέους όχι μόνο δεν είναι επαρκώς διαχειρίσιμη, από πλευράς των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών, αλλά στο εγγύς μέλλον θα έχει εξαπλωθεί τόσο, ώστε να μην μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο μιας εξόδου από το ευρώ!
Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή της η Citi προβλέπει πως τουλάχιστον τρεις χώρες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους μέσα στο 2013 και άλλες τέσσερεις μέχρι το 2017!
Ο οίκος «βλέπει» ως αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» τους χρέους της Ελλάδας, αλλά ΚΑΙ της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ προβλέπει ότι μέχρι το 2017 θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Σλοβενία.
Όσον αφορά την Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας Grexit, η Citi συνεχίζει να αναμένει ότι η χώρα μας «θα αποχωρήσει κάποια στιγμή από την ευρωζώνη».
IIF: «Αβέβαιη» η επιτυχία της επαναγοράς
Αργά το βράδυ της Πέμπτης πάντως, ο επικεφαλής του Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι τελικώς επιτυχημένο το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Νταλάρα νωρίτερα, σε ποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, είχε τονίσει πως η απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup «ήταν ένα σπουδαίο βήμα προς τα μπρος, επειδή δεσμεύθηκαν τώρα να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση αυτού του προγράμματος», (διαβάστε εδώ:http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=240025) αλλά αργότερα χαρακτήρισε
«αβέβαιη» την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου επαναγοράς ελληνικού χρέους.
«Αν παρατηρήσει κανείς τα διαφορετικά στοιχεία του πακέτου χρηματοδότησης, η περίπτωση του buyback δεν είναι και η πιο ελκυστική», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, τονίζοντας πως «το σχέδιο επαναγοράς του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι περίπου τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα»...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr