Στο πόδι Βόλος και Καβάλα για το γερμανικό κάρβουνο
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες Βόλος και Καβάλα, με αφορμή την προοπτική να εγκατασταθούν σε μία από τις δύο αυτές πόλεις τα εργοστάσια που θα φτιάξουν μαζί η ΔΕΗ με την γερμανική RWE και τα οποία θα καίνε κάρβουνο (λιθάνθρακα) για να βγάζουν ρεύμα. Ήδη την Δευτέρα το πρωί στον Αλμυρό Βόλου διαδήλωσαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων κατά του συγκεκριμένου σχεδίου με την συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έγινε και πορεία προς την Εθνική Οδό. Τα σχολεία της πόλης π
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες Βόλος και Καβάλα, με αφορμή την προοπτική να εγκατασταθούν σε μία από τις δύο αυτές πόλεις τα εργοστάσια που θα φτιάξουν μαζί η ΔΕΗ με την γερμανική RWE και τα οποία θα καίνε κάρβουνο (λιθάνθρακα) για να βγάζουν ρεύμα. Ήδη την Δευτέρα το πρωί στον Αλμυρό Βόλου διαδήλωσαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων κατά του συγκεκριμένου σχεδίου με την συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έγινε και πορεία προς την Εθνική Οδό. Τα σχολεία της πόλης παραμένουν κλειστά με απόφαση της νομαρχίας, ενώ την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια ζήτησε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας.
Χαρακτηριστικά, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως το περιβάλλον, η χωροθέτηση των εργοστασίων, η απασχόληση κλπ. «Η καύση λιθάνθρακα είναι δυνατό να δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα απέναντι στα οποία τα τελευταία χρόνια οι τοπικές κοινωνίες εύλογα επιδεικνύουν υψηλές ευαισθησίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Σε δήλωσή του, τώρα, στο protothema.gr ο βουλευτής Καβάλας και τέως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης της κυβερνητικής παράταξης κ. Γιώργος Καλαντζής, όχι μόνο διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και τις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα, αλλά σηκώνοντας το γάντι απαντά σε σκληρό τόνο στον κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση αφού η επιδίωξή του να περάσει το θέμα με τη μεγαλύτερη δυνατή τοπική συναίνεση πέφτει στο κενό.
Ειδικότερα ο τέως υπουργός τονίζει: «Επιθυμούμε τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη ΒΦΛ, αλλά εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί πρέπει να είναι με λιθάνθρακα. Αντιπροτείνω να γίνει με αέριο ή με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Νέστου. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρησιμοποιεί λιθάνθρακα, άρα να πάψουν να το σκέπτονται αυτοί που έχουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Εργοστάσιο ρεύματος, ναι, με λιθάνθρακα, όχι. Είναι η θέση μου, στην οποία και εμμένω κατηγορηματικά».
Την ίδια στιγμή κάτοικοι της πόλης δημιούργησαν κίνηση πολιτών με σκοπό να κατεβάσουν στον δρόμο περί τις 5.000 ανθρώπους. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου της πόλης κ. Κώστα Σιμιτζή πως «για να δημιουργηθεί μονάδα άνθρακα θα πρέπει πρώτα η ΔΕΗ να περάσει πάνω από το πτώμα μου».
Οπως μας είπε ο μεγαλύτερος τοπικός εκδότης της περιοχής κ. Γιάννης Χλώρος, ήδη στελέχη της ΔΕΗ έχουν επισκεφτεί την Καβάλα επιχειρώντας να καταγράψουν τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και να επικοινωνήσουν με την τοπική πολιτική ηγεσία. «Η εικόνα που δινόταν μέχρι στιγμής ήταν πως η Καβάλα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη συμφωνία ΔΕΗ - RWE. Οι κινήσεις όμως των ανθρώπων της ΔΕΗ αποδεικνύουν άλλα», μας επισημάνθηκε.
Οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν εμφανή αμηχανία στο Δ.Σ. της ΔΕΗ πέντε μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίασή του, η οποία βέβαια σκιάζεται από την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό, μέσω ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Π. Αθανασόπουλος σπεύδει να δικαιολογήσει την επιβαρυντική για τη δημόσια υγεία χρήση του άνθρακα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr