Μέρι Σαπίρο, η πρώτη γυναίκα που θα ελέγχει την Wall

Προεκλογικά είχε υποσχεθεί δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Είχε ευθέως κατηγορήσει τις εποπτικές αρχές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για ολιγωρία και αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανέκυπταν καθημερινά από τη χειρότερη κρίση του αιώνα. Μετεκλογικά, από τη θέση του πλέον πίσω από το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα τήρησε τις υποσχέσεις του, α

Προεκλογικά είχε υποσχεθεί δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Είχε ευθέως κατηγορήσει τις εποπτικές αρχές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για ολιγωρία και αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανέκυπταν καθημερινά από τη χειρότερη κρίση του αιώνα. Μετεκλογικά, από τη θέση του πλέον πίσω από το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλάζοντας το σύνολο των προσώπων που ασκούσαν εποπτεία στην αγορά επί κυβερνήσεων Μπους.

Μία από τις πολυαναμενόμενες κινήσεις του νέου προέδρου ήταν και η διαδοχή του επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission - SEC). Της επιτροπής δηλαδή που συγκέντρωσε τα πυρά όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων της αμερικανικής σκηνής, ακριβώς λόγω της αποτυχίας της να προβλέψει αλλά και να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα οικονομική κρίση και να εμποδίσει σκάνδαλα τύπου Μέιντοφ.

Ο μέχρι πρόσφατα κάτοχος της θέσης, ο κ. Κρίστοφερ Κοξ, αποχώρησε αμέσως μετά την αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, με άλλα λόγια έναν υποβαθμισμένο ελεγκτικό οργανισμό χωρίς ίχνος αξιοπιστίας, που δεν κατάφερε ούτε καν να προστατεύσει τους επενδυτές - ούτε φυσικά να προβλέψει την ολέθρια εξέλιξη της κρίσης.

Εκλεκτή τεσσάρων προέδρων των ΗΠΑ

Eκλεκτή του κ. Ομπάμα για το νευραλγικό αυτό πόστο αποδείχθηκε μια... βετεράνος των ελεγκτικών υπηρεσιών: η κυρία Μέρι Σαπίρο. Η εν λόγω κυρία έχει υπηρετήσει επί 20 περίπου χρόνια σε διαφορετικά πόστα, σε διάφορους ελεγκτικούς οργανισμούς, υπό τέσσερις διαφορετικούς Αμερικανούς προέδρους. Στο πρόσωπό της έχουν συγκεντρωθεί σήμερα όλες οι ελπίδες για την αποκατάσταση του κύρους της SEC, καθώς και για τον αναγκαίο επανακαθορισμό της λειτουργίας της.

Από μόνο του το βιογραφικό της κυρίας Σαπίρο είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τις ελπίδες αυτές. Εχει ήδη υπηρετήσει ως επίτροπος στη SEC επί έξι χρόνια, διοριζόμενη την πρώτη φορά το 1988 από τον πρόεδρο Ρέιγκαν, τη δεύτερη το 1989 από τον πρόεδρο Μπους και την τρίτη το 1993 από τον πρόεδρο Κλίντον.

Δεν θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά κατά την οποία η κυρία Σαπίρο βρίσκεται επικεφαλής ενός σημαντικού ελεγκτικού οργανισμού εν μέσω κρίσης. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως πρόεδρος της Commodities Futures Trading Commission, δηλαδή της αντίστοιχης Επιτροπής Εποπτείας της Αγοράς Παραγώγων, κατάφερε να κρατήσει τον οργανισμό στο ύψος του μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η κατάρρευση της Barings Bank.

Το 1996 βρέθηκε επικεφαλής του National Association of Securities Dealers (NASD), ενός άλλου μη κυβερνητικού ρυθμιστικού σώματος της βιομηχανίας, ο οποίος την εποχή εκείνη δεχόταν πυρά λόγω της αδυναμίας του να θέσει σε πειθαρχία τις επενδυτικές εταιρείες.

Το 2005 ανέλαβε την έρευνα μιας καταγγελίας για δωροδοκίες και παροχή ψυχαγωγικών υπηρεσιών στη Wall Street (τελικά αποδείχτηκε ότι οι καταγγελλόμενοι όντως ζούσαν με χλιδή καταχρώμενοι το πόστο τους και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα).

Κατά τη θητεία της στον NASD η κυρία Σαπίρο κατάφερε να ενισχύσει το κύρος και τη δύναμη του οργανισμού. Είχε μάλιστα την εποπτεία της συγχώνευσής του με τον New York Exchange Member Regulation, από την οποία προέκυψε ο Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός για τις αμερικανικές επενδυτικές επιχειρήσεις, στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος.

«Μα, αυτή είχε διορίσει τον γιο του Μέιντοφ στο Πειθαρχικό»…

Παρά το εξαιρετικό βιογραφικό της υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η κυρία Σαπίρο είναι τελικό το κατάλληλο πρόσωπο για τη SEC. Πρόκειται για όσους πιστεύουν ότι ο κ. Ομπάμα έπρεπε να φέρει νέο αίμα στον οργανισμό, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσής του - και όχι να επιλέξει ένα πρόσωπο το οποίο έχει γεννηθεί και δραστηριοποιηθεί εδώ και χρόνια στο ίδιο το ελεγκτικό περιβάλλον που χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Κακή εντύπωση για την καινούρια κυρία SEC έκανε επίσης η αποκάλυψη ότι το 2001 διόρισε έναν από τους γιους του Μέιντοφ στο National Adjudicatory Council, το τμήμα που αναθεωρεί πειθαρχικές αποφάσεις του FINRA.

Η πιο ισχυρή περσόνα μετά το κραχ του ‘29

Η ίδια ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να πάρει όσες δύσκολες αποφάσεις κι αν χρειαστούν για να αποκαταστήσει τον ρόλο και το κύρος της SEC, τη δύναμη επιβολής μέτρων, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και το ηθικό του προσωπικού.

Μία από τις πρώτες της κινήσεις στο πλαίσιο αυτό είναι και η κατάργηση της πολιτικής «προέγκρισης» του 2006 - μια διαδικασία εξαιτίας της οποίας οι ελεγκτές της SEC έδωσαν πράσινο φως στην επιχείρηση του Μέιντοφ, παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις του ελληνικής καταγωγής κ. Χάρι Μαρκόπουλος, ο οποίος είχε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο διορισμός της έχει επίσης προκαλέσει εικασίες ότι επίκειται συγχώνευση της SEC και της CFTC, μια κίνηση από την οποία θα προέκυπτε ένας οργανισμός-ομπρέλα για τη ρύθμιση όλων των χρηματιστηριακών αγορών και η οποία θα καθιστούσε την κυρία Σαπίρο μια από τις πιο ισχυρές φιγούρες χρημαστιστηριακών ελεγκτών από τη δημιουργία της SEC μετά το κραχ του ’29.

CEO του «NASD», μέλος του Δ.Σ. στην «Duke Energy» και την «Kraft Foods»

  • Η Μαίρη Σαπίρο γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1955 και σπούδασε νομικά
  • Το 1988 τη διόρισε ο πρόεδρος Ρέιγκαν ως επίτροπο των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC)
  • Το 1989 ο πρόεδρος Μπους ανανέωσε τη θητεία της στην επιτροπή
  • Ο πρόεδρος Κλίντον αναβάθμισε τη θέση της στην επιτροπή και το 1994 τη διόρισε επικεφαλής της Commodity Futures Trading Commission
  • Το 1996 ανέλαβε ένα τμήμα στον National Association of Securities Dealers (NASD)
  • Το 2002 έγινε αντιπρόεδρος του οργανισμού και το 2006 πρόεδρος και CEO
  • Επέβλεψε τη συγχώνευση του NASD με τη NYSE (New York Stock Exchange), από την οποία προέκυψε ο Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), όπου έγινε πρόεδρος
  • Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Duke Energy» και της «Kraft Foods»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr