Ένα δισ. ευρώ έχει δεσμεύσει η δικαιοσύνη από τα... VIP σκάνδαλα

Το κοινωνικό αίτημα για «δήμευση των κλεμμένων» έχει βέβαια πολύ δρόμο ακόμα για να βρει απόκριση, καθώς οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες...

Περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή ακίνητα και λογαριασμούς που προσεγγίζουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, έχουν δεσμεύσει υπέρ του δημοσίου έως τώρα οι δικαστικές αρχές της χώρας που ερευνούν τα αποκαλούμενα σκάνδαλα VIP, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. 

Το κοινωνικό αίτημα για «δήμευση των κλεμμένων» έχει βέβαια πολύ δρόμο ακόμα για να βρει απόκριση, καθώς οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες, απαιτείται άλλωστε καταδικαστική απόφαση ώστε να κινηθεί ο μηχανισμός επανάκτησης της περιουσίας του Δημοσίου. Μέσα σε όλα, και ενώ το ενδιαφέρον κινείται γύρω από την εξέλιξη της έρευνας για τη λίστα Lagarde, αποκαλύπτεται πως το γραφείο Ανάκτησης Δημόσιας Περιουσίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΣΔΟΕ δεν είναι στελεχωμένο με αποτέλεσμα ο μηχανισμός για να «επιστρέψουν τα κλεμμένα» να παραμένει δυσλειτουργικός. 

Η προσπάθεια πάντως έχει ξεκινήσει και ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: 

- Στην υπόθεση της ProtonBank, για την οποία έχουν προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και στενοί του συνεργάτες, οι δικαστικές αρχές (πριν καν αρχίσουν οι προφυλακίσεις το είχε πράξει ο εισαγγελέας Δραγάτσης) έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν «μπλοκάρει» λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοιχεία που συνολικά ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ. 

- Στην υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power έχουν δεσμευθεί ποσά που φτάνουν στα 180 εκατ. ευρώ. 

- Στις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και δη στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων Tor-M1 και των συμβάσεων των υποβρυχίων έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία και έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. 

- Για την υπόθεση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο έχουν εντοπιστεί σε λογαριασμούς που αποδεδειγμένα συνδέονται με τον ίδιο, 2,2 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα, ενώ τα ακίνητα που ανήκουν στον πρώην υπουργό και σε συγγενικά του πρόσωπα, την πρώην και τη νυν σύζυγό του, όπως και την κόρη του, εκτιμήθηκαν -στη βάση των αντικειμενικών αξιών- σε 15,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον πήχη των δεσμευμένων υπέρ του Δημοσίου στα 20 εκατ. ευρώ, με χρήματα που επίσης βρέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες αλλά και κινητά που έχουν κατασχεθεί. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στους προσωπικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού τα ευρήματα ήταν πενιχρότατα: μόλις 5.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του Βασιλική Σταμάτη διέθετε σε προσωπικό λογαριασμό περί τις 200.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση… 

- Η δικαιοσύνη πάντως, αξιοποιώντας τον πολυσυζητημένο νόμο περί ποινικής συνδιαλλαγής, που δίδει τη δυνατότητα στον οικονομικό «εγκληματία» να τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, έχει καταφέρει (ο εισαγγελέας Δραγάτσης δηλαδή) να φέρει πίσω 51 εκατομμύρια ευρώ από την υπόθεση Λαυρεντιάδη.


Διαβάστε περισσότερο από το capital.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr