Wall Street : Το απόλυτο σκωτσέζικο ντους!

Το απόλυτο σκωτσέζικο ντους! Η απόλυτη ανατροπή σήμερα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά όπου οι δείκτες και η ψυχολογία των επενδυτών δοκιμάστηκαν για τα καλά.

Δείκτες οι οποίοι από το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν ευθέως … συνδεδεμένοι με την αίθουσα της Γερουσίας όπου νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα παρουσίαζε τα στοιχεία του προϋπολογισμού του δημοσιονομικού έτους 2009 – 2010.

Το απόλυτο σκωτσέζικο ντους! Η απόλυτη ανατροπή σήμερα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά όπου οι δείκτες και η ψυχολογία των επενδυτών δοκιμάστηκαν για τα καλά.

Δείκτες οι οποίοι από το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν ευθέως … συνδεδεμένοι με την αίθουσα της Γερουσίας όπου νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα παρουσίαζε τα στοιχεία του προϋπολογισμού του δημοσιονομικού έτους 2009 – 2010. Του πρώτου προϋπολογισμού της θητείας του και του πλέον φιλόδοξου που κατατέθηκε τα τελευταία χρόνια. Ενός προϋπολογισμού που στόχο έχει να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα μαμούθ των ΗΠΑ και να τονώσει το τρεκλίζον χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ο οποίος όμως σε πρώτη φάση αρκούσε για να προκαλέσει ευχάριστο σοκ στις χρηματαγορές. Κι όχι μόνο στη Wall Street.  

Η νέα κρατική ένεση ρευστότητας που υποσχέθηκε για τις τράπεζες ο Ομπάμα, ύψους 750 δις δολαρίων, λειτούργησε ως μοχλός ανόδου για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, με πρωταγωνίστριες της ημέρας τις μετοχές των Citigroup, Bank of America και JP Morgan. Ακολούθως και στην Ευρώπη τα νέα διαδόθηκαν ακαριαία και σε συνδυασμό με τα νέα για αντικατάσταση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ελβετικής UBS και τον σφικτότερο «εναγκαλισμό» του κράτους προς την παραπαίουσα Royal Bank of Scotland (το ταμείο αρωγής του Δημοσίου θα απορροφήσει τα τοξικά χρεόγραφα της τράπεζας), οδήγησαν σε ένα μίνι ράλι του τραπεζικού κλάδου. 

Η ψυχολογία των επενδυτών έδειχνε λοιπόν πως μπορούσε να «αντέξει» ακόμα και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν (ανεργία σε υψηλά 26 ετών στις ΗΠΑ – νέα υποχώρηση στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών), αλλά και τα δυσάρεστα οικονομικά στοιχεία του κολοσσού της General Motors (ζημιές – ρεκόρ). 

Μετά όμως τα δυσάρεστα νέα πύκνωσαν, με την ομοσπονδιακή τραπεζική αρχή (FDIC) να ανακοινώνει πως τα πρώτα στοιχεία αξιολόγησης των τραπεζών δείχνουν πως ο αριθμός των «προβληματικών ιδρυμάτων» ίσως και να ξεπερνά τα 250, ποσοστό που δεν είχε καταγραφεί από το 1994. Ήρθε και η είδηση – σοκ από την Dell που ανακοίνωσε ζημίες και την τελευταία ώρα της συνεδρίασης όχι μόνο εξανεμίστηκαν τα πρωινά κέρδη, αλλά κατέρρευσαν ολόκληροι κλάδοι (τεχνολογικός). 

Έτσι, το κλείσιμο βρήκε τον Dow Jones χαμηλότερα κατά 1,22% στις 7.182,08 μονάδες, τον S&P στο -1,58% και το Nasdaq λογικά με τις σημαντικότερες απώλειες της τάξης του 2,38%. 

Το γεγονός ότι όταν ήχησε το καμπανάκι της … λήξης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακόμα η Αμερική ζούσε στα … «πράσινα» των δικών της δεικτών συνετέλεσε στο να επανέλθουν οι μεγάλες ευρωαγορές από τα ιστορικά χαμηλά 6 ετών στα οποία είχαν βυθιστεί χθες, μετά από 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.  

Έτσι, ο FTSE στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,73%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,72% και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε ποσοστό 2,5%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr