Παζάρι στις Βρυξέλες με …σκονάκια και δωράκια

Ένα non paper του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, αποτελεί και τη βάση της διαπραγματευτικής γραμμής που θα ακολουθήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλες.

Σύμφωνα με αυτό, οι διαπραγματευτικοί άξονες της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι δύο: αφενός να πείσει την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας

Ένα non paper του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, αποτελεί και τη βάση της διαπραγματευτικής γραμμής που θα ακολουθήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλες.

Σύμφωνα με αυτό, οι διαπραγματευτικοί άξονες της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι δύο: αφενός να πείσει την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ρεαλιστικό και, αφετέρου, να καταδείξει ότι διαθέτει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Επιτροπής και των εταίρων μας κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την καλύτερη οργάνωση της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, απέναντι στις πιέσεις των τεχνοκρατών αλλά και των πάσης φύσεως δημοσιολογούντων (ξένοι οίκοι αξιολόγησης, διεθνής Τύπος κλπ) για άμεση λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Για να το επιτύχει, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει ένα αναλυτικό κοστολόγιο «απόδοσης» των μέτρων που εξήγγειλε για περικοπές δαπανών, τις οποίες δεν είχε περιλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

Συγκεκριμένα εκεί θα αναφέρονται η απόδοση των περικοπών «μέτρο προς μέτρο», από το οριζόντιο «ψαλίδι» κατά 10% στις ελαστικές δαπάνες, μέχρι τα οφέλη από το πλαφόν στις αμοιβές των μάνατζερ, το νέο σύστημα προμηθειών του δημοσίου και των νοσοκομείων, που όλα μαζί θα ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ.

Εφόσον με τα αναλυτικά στοιχεία αυτά η ελληνική κυβέρνηση πείσει ότι έχει σχέδιο, θα επικαλεστεί και το «εναλλακτικό σχέδιο» για την περίπτωση που εξωγενείς παράγοντες επηρεάσουν αρνητικά την Ανάπτυξη. Στην περίπτωση αυτή θα επιστρατευθούν τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, που θα κληθούν να «μπαλώσουν» την κατάσταση στα ελλείμματα.

Η ελληνική πλευρά θα πάει στη Σύνοδο «οπλισμένη» και με την ταμειακή διευκόλυνση που της προσέφερε η κυρία Χούμπνερ, βάσει τις οποίας θα μπορεί να αποδεσμεύσει  μέχρι και 2,6 δισ. ευρώ το χρόνο, τα οποία προόριζε για συγχρηματοδότηση κοινοτικών δράσεων και έργων.

Θα μπορέσει έτσι να δώσει τα λεφτά για μείωση ελλειμμάτων ή για μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης, χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

Στον αντίποδα όμως, την αξιοπιστία του ελληνικού σχεδίου πλήττει η αμφισβήτηση των στόχων του από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος. Στις Βρυξέλες είναι γνωστή η έκθεση του διοικητή, που δήλωσε στη Βουλή την Πέμπτη ότι αμφιβάλει αν επιτευχθεί και αυτή ακόμα η άκρως δυσοίωνη πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% εφέτος (έναντι 1,1% που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο ΠΣΑ).

Από κει και πέρα, στη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική πλευρά θα παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων για επιμέρους θέματα που θα πέφτουν στο τραπέζι (πχ ευρωομόλογο) και θα πράττει αναλόγως, με βάση και τις ισορροπίες που θα διαμορφώνονται μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr