Τριγμών συνέχεια στις κεφαλαιαγορές

Ένας θυμωμένος (!) τραπεζίτης, μια πλημμυρίδα αρνητικών έως απογοητευτικών επιχειρηματικών ειδήσεων και ακόμα χειρότερα μακροοικονομικά στοιχεία συνέθεσαν τελικώς το παζλ της ημέρας για τις διεθνείς χρηματαγορές. 

Σε ρόλο επικριτή των πάντων εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα ο διοικητής της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκε. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ επεσήμανε την αναγκαιότητα για τη λήψη – και δη εσπευσμένα – κυβερνητικών μέτρων για την εκτόνωση της κρίσης, δηλώνοντας χαρ

Ένας θυμωμένος (!) τραπεζίτης, μια πλημμυρίδα αρνητικών έως απογοητευτικών επιχειρηματικών ειδήσεων και ακόμα χειρότερα μακροοικονομικά στοιχεία συνέθεσαν τελικώς το παζλ της ημέρας για τις διεθνείς χρηματαγορές. 

Σε ρόλο επικριτή των πάντων εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα ο διοικητής της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκε. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ επεσήμανε την αναγκαιότητα για τη λήψη – και δη εσπευσμένα – κυβερνητικών μέτρων για την εκτόνωση της κρίσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη επιλογή «ακόμα κι αν αυτό σημαίνει εκτίναξη στο χρέος των ΗΠΑ». Άφησε έτσι ανοικτό παράθυρο για μια ενδεχόμενη επέκταση της κρατικής βοήθειας προς τον τραπεζικό κλάδο, πέραν του γνωστού πακέτου των 700 δις δολαρίων.  

Εκεί όμως που πραγματικά ξεσπάθωσε ο μίστερ Μπερνάνκε ήταν κατά της διοίκησης του κολοσσιαίου ασφαλιστικού ομίλου American International Group. Του ομίλου που ήδη έχει δεχθεί τη γενναία κρατική επιχορήγηση, ύψους πολλών δεκάδων δις δολαρίων, αλλά πάρ’ αυτά «κατόρθωσε» να εμφανίσει ζημίες – ρεκόρ μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών από την αρχική χρηματοδότησή του από τα ομοσπονδιακά ταμεία. Ο κύριος Μπερνάνκε κατηγόρησε τη διοίκηση της AIG ότι στην ουσία λειτούργησε σαν hedge fund και πως διασπάθισε τα κρατικά κεφάλαια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα! Προφανώς επίκεινται ενέργειες προς την κατεύθυνση του καταλογισμού ευθυνών κι αυτό είναι κάτι που ουδέποτε άρεσε στις αγορές! 

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις Μπερνάνκε δεν λειτούργησαν κατευναστικά στην ούτως ή άλλως εύθραυστη ψυχολογία των επενδυτών. Αποτέλεσμα αυτού, συν των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τις πωλήσεις νέων κατοικιών - σωστότερα για τις επικείμενες νέες πωλήσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7,7% τον Ιανουάριο τη στιγμή που οι αναλυτές «έβλεπαν» μείωση έως και κατά 3,5%, ήταν να επιδοθούν οι εμπλεκόμενοι στη Wall σε ένα κυνήγι προσήμου για τους βασικούς δείκτες. Οι οποίοι γύρισαν στα κόκκινα καίτοι είχαν ανοίξει με έστω οριακά κέρδη.  

Αρωγός στην προσπάθεια στήριξης των ... δεικτών στάθηκε και η ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος της Federal Reserve και του υπουργείου Οικονομικών, για την ενίσχυση ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά από τις 25 Μαρτίου και μετά η κυβέρνηση θα χορηγεί δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτές για να αποπληρώσουν προηγούμενα δάνεια καταναλωτικά, αγοράς αυτοκινήτου, σπουδών, ή έναρξης επιχείρησης. Το προβλεπόμενο ύψος των νέων αυτών κεφαλαίων ίσως αγγίξει και το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Σε αυτό το κλίμα τελικώς οι δείκτες στη Wall έκλεισαν και πάλι χαμηλότερα. Για την ακρίβεια τόσο ο Dow Jones, όσο και ο S&P έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 12 ετών! Ο μεν πρώτος στις 6726,02 μονάδες με ημερήσιες απώλειες της τάξης του 0,55%, ενώ ο S&P τερμάτισε κάτω και από τις 700 μονάδες (στις 696,33) και στο -0,64%. Με απώλειες έκλεισε και ο Nasdaq χαμηλότερα κατά 0,14%. 

Με απώλειες έκλεισε τελικά και η Ευρώπη. Εδώ αρνητικοί πρωταγωνιστές της ημέρας αναδείχθηκαν για μια ακόμη αφορά οι τράπεζες. Πλέον τα πράγματα είναι ανησυχητικά και ενδεικτικό είναι πως ενδοσυνεδριακά ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996. 

Τελικά το κόκκινο χρώμα επικράτησε σε όλους τους βασικούς δείκτες με τον FTSE στο Λονδίνο να καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,14%, στο Παρίσι τον CAC να υποχωρεί κατά 1,04% και στη Φρανκφούρτη τον DAX να χάνει 0,52%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr