Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Είναι εξοργιστικό να δηλώνουμε ότι η κρίση έχει περάσει

Είναι εξοργιστικό να δηλώνουμε ότι η κρίση έχει περάσει τονίζει η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (Etuc) Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνέντευξη της στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe.

Είναι εξοργιστικό να δηλώνουμε ότι η κρίση έχει περάσει τονίζει η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (Etuc) Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνέντευξη της στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe.
 
Στην εισαγωγή της συνέντευξης, επισημαίνει ότι ο τρόπος που έχει μέχρι σήμερα αντιδράσει η ΕΕ στην οικονομική κρίση χαρακτηρίζεται από ασυνέχεια, ασυνέπεια και αντιφάσεις.

Το κύριο μέσο που έχει χρησιμοποιήσει είναι η επιβολή λιτότητας ενώ οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάπτυξη έχουν παραμεληθεί.
 
Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος-ρεκόρ της ανεργίας που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες, η Σεγκόλ απαντά ότι αυτό δεν την εκπλήσσει, γιατί η ETUC προειδοποιούσε εδώ και καιρό ότι οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρές.

Η Επιτροπή, αναφέρει, υποτίμησε σε μεγάλο βαθμό τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων λιτότητας, αλλά σε αντίθεση με το ΔΝΤ, δεν υπαναχωρεί. «Πάντα υποστηρίζαμε ότι είναι απαραίτητο να παίρνουμε λιγότερα μέτρα αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψουμε σε ισορροπημένους προϋπολογισμούς. Πιστεύω ότι η Επιτροπή βαδίζει σε λαθεμένο δρόμο επιμένοντας σε αυτή την πολιτική» τονίζει.
 
Σε ερώτηση εάν θεωρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στην κρίση επαρκή και συνεκτικά, η Σεγκόλ απαντά «θέλουμε να πούμε στον Επίτροπο [σ.σ. αρμόδιο για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα, Όλι] Ρεν ότι δεν επιτρέπεται να υποστηρίζει ότι η κρίση βρίσκεται πίσω μας όταν ο δείκτης ανεργίας δεν υπήρξε ποτέ τόσο υψηλός. Είναι εκπληκτικό να ακούμε κάτι τέτοιο από αυτόν. Αναρωτιέμαι εάν συνειδητοποιεί την πραγματικότητα και πώς θα μπορούσε να μας ακούσει».
 
Σε άλλη ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, η Γενική Γραμματέας της ETUC σημειώνει ότι «το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουμε την επιβολή αυτών των μέτρων λιτότητας τα οποία οδηγούν σε ύφεση. Η μόνη λύση για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι οι επενδύσεις σε μεγάλη κλίμακα. Υπάρχει σαφώς μία έλλειψη πολιτικής βούλησης για αυτό το θέμα σήμερα. Η Επιτροπή θα έπρεπε να ζητήσει από τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα σε ό,τι αφορά στη φορολογία καθώς και να φορολογηθούν περισσότερο οι υψηλοί μισθοί».
 
Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν χώρες όπου οι αγορές εργασίας είναι αυστηρές και άκαμπτες και γι' αυτό παρεμποδίζεται η ανάπτυξη, η Σεγκόλ αντιτείνει ότι «είναι πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρειάζονται να γίνουν αλλαγές. Αλλά το να υποστηρίζουμε ότι με το να αυξήσουμε την ευελιξία της αγοράς εργασίας θα πετύχουμε την αύξηση της απασχόλησης, δεν ισχύει και δεν έχει αποδειχθεί ποτέ. Έχουμε δει ότι υπάρχει ένας πρώτος θετικός αντίκτυπος αλλά όχι μακροχρόνιες επιπτώσεις».
 
Ερωτηθείσα στη συνέχεια σχετικά με το πακέτο για την απασχόληση, που έχει παρουσιάσει η Επιτροπή, η Γενική Γραμματέας της ETUC σχολιάζει ότι «οι καλές προθέσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες αλλά τα λόγια δεν είναι αρκετά.

Χωρίς επενδύσεις και οικονομική υποστήριξη, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ή απασχόληση. Το θέμα συνδέεται άμεσα με τις πολυετείς δημοσιονομικές προοπτικές. Πώς μπορούμε να λέμε ότι στόχος μας είναι η ενίσχυση της απασχόλησης όταν περικόπτουμε τα κονδύλια της συνοχής, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επομένως θα αγωνιστούμε πολύ σκληρά για να μην μειωθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός και ιδιαίτερα τα κονδύλια της συνοχής».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr