Τροπολογίες για στεγαστικό επίδομα, αφορολόγητο και φόρο πώλησης μετοχών

Με τον φόρο 0,15% επί των πωλήσεων θα εξακολουθούν να φορολογούνται για ολόκληρο το 2009 οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Καθώς ο φόρος επί των κερδών δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην παρούσα συγκυρία (είτε για τεχνικούς λόγους, είτε διότι … δεν υπάρχουν κέρδη), το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να δώσει νέα παράταση στον φόρο υπεραξίας  μετοχών.

Την ίδια ώρα πάντως, η κυβέρνηση βάζει μπροστά τ

Με τον φόρο 0,15% επί των πωλήσεων θα εξακολουθούν να φορολογούνται για ολόκληρο το 2009 οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Καθώς ο φόρος επί των κερδών δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην παρούσα συγκυρία (είτε για τεχνικούς λόγους, είτε διότι … δεν υπάρχουν κέρδη), το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να δώσει νέα παράταση στον φόρο υπεραξίας  μετοχών.

Την ίδια ώρα πάντως, η κυβέρνηση βάζει μπροστά τα προγράμματα ενίσχυσης όσων πλήττονται από την κρίση, που είχε ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, με ομοβροντία τροπολογιών που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών:

  • μετατίθεται από 1.4.2009 σε 1.1.2010 ο χρόνος επιβολής της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% των κερδών από την πώληση εισηγμένων μετοχών, «λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, η οποία πλήττει όλες τις χρηματαγορές, και προς αποφυγή πιθανής επιδείνωσης της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς, την οποία θα επέφερε η μεταβολή της φορολογίας εν μέσω κρίσης».
  • καταργούνται οι διατάξεις για τη φορολόγηση των μικρομεσαίων εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ και επανέρχεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ.

Παράλληλα προβλέπεται η καταβολή ενισχύσεων στους δικαιούχους που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Δεκεμβρίου 2008, σε πολλές περιπτώσεις έγιναν με βάση βεβαιώσεις που χορήγησαν τα οικεία Επιμελητήρια.

Επίσης παρατείνεται μέχρι 30-4-2009 η  προθεσμία υποβολής αιτήσεων των δικαιούμενων αποζημίωσης (27-2-2009) που κρίθηκε στη πράξη ανεπαρκής.

Επιπλέον, με άλλη τροπολογία, καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης του στεγαστικού βοηθήματος των 500 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

Το μέτρο αφορά εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ, για στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας που έχουν συναφθεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της διάταξης αυτής (5/5/2009), με Πιστωτικά Ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής είναι πάσης φύσεως συνταξιούχοι που ήταν ή είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το τελευταίο προ της κατάθεσης της διάταξης αυτής τρίμηνο ή οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το διάστημα αυτό.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί άμεσα μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και θα είναι πλήρως αφορολόγητη. Η πληρωμή θα γίνεται στους δικαιούχους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί Δημοσίου Λογιστικού, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης (ν.1599/1986), στην οποία αναφέρεται ότι πρόκειται για κύρια κατοικία, καθώς και ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει την ίδια παροχή από άλλη αιτία.

Η αίτηση συνοδεύεται:

α. Προκειμένου για συνταξιούχους:

(αα) Οποιαδήποτε βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία προκύπτει η καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο αποδεικτικό έγγραφο.

(ββ) Βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος , ότι υφίσταται στεγαστικό δάνειο κατοικίας που έχει συναφθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της παρούσας διάταξης.

β. Προκειμένου για επιδοτούμενους ανέργους:

(αα) Βεβαίωση του Ο.Α.Ε.Δ. από την οποία προκύπτει η καταβολή επιδόματος.

(ββ) Βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος, ότι υφίσταται στεγαστικό δάνειο κατοικίας που έχει συναφθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της παρούσας διάταξης.

Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη  χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων υποβάλλεται  εντός προθεσμίας δύο μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

Κάθε δικαιούχος λαμβάνει την εν λόγω ενίσχυση με μία μόνο από τις αναφερόμενες στη διάταξη ιδιότητες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr