Τριπλασιάστηκαν οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ιράν το 2012!

Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει απομονώσει την Τεχεράνη επιβάλλοντας εμπάργκο στην πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Τούρκοι αναδεικνύονται στους καλύτερους πελάτες του Ιράν

Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει απομονώσει την Τεχεράνη επιβάλλοντας εμπάργκο στην πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Τούρκοι αναδεικνύονται στους καλύτερους πελάτες του Ιράν.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικών (TUIK), το Ιράν έγινε το 2012 ο τρίτος καλύτερος πελάτης της Τουρκίας απορροφώντας το 6,5% των εξαγωγών της ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,3 δισεκατομμύρια ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 176,4% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με το TUIK.
 
Η Τεχεράνη ήταν το 2011 ο 10ος πελάτης της Τουρκίας, με εισαγωγές ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,65 δισεκατομμύρια ευρώ).
 
Το TUIK επισημαίνει εξάλλου ότι οι τουρκικές εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν κατά 336,7% μεταξύ του 2011 και του 2012, περνώντας από τα 3,7 στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια (από 2,7 στα 12,0 δισεκατομμύρια ευρώ).
 
Η Άγκυρα αναγνώρισε ότι η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών της σε χρυσό οφείλεται στην αγορά του από τις αγορές του Ιράν, με τα ποσά που καταβάλλει η Τουρκία για την αγορά ιρανικού φυσικού αερίου.
 
Πολλές δυτικές πρωτεύουσες υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί αυτόν τον χρυσό για να μειώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων που της έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος. Οι κυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην απομόνωση του Ιράν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και στην παρεμπόδιση των συναλλαγών με τους εμπορικούς του εταίρους.
 
Το TUIK δεν δίνει στατιστικά στοιχεία ανά χώρα για τις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων, ούτε στοιχεία ανά προϊόν για τις εξαγωγές προς το
Ιράν.
 
Παράλληλα οι τουρκικές εισαγωγές από το Ιράν μειώθηκαν κατά 4,0% το 2012, πέφτοντας από τα 12,5 στα 12,0 δισεκατομμύρια δολάρια (από 9,2 σε 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ) μεταξύ του 2011 και του 2012, καταλήγει το Ινστιτούτο.
 
Η Tupras, η κύρια πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας, μείωσε στα τέλη Μαΐου κατά 20% τις αγορές ιρανικού αργού, υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διεθνών πετρελαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.
            

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr