Γκ. Χαρδούβελης : Στη ΝΑ. Ευρώπη το πρόβλημα των τραπεζών – Δέσμη μέτρων για την κρίση

Ρευστότητα εντός Ελλάδος και πιο δυσμενή θέση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διέκρινε για τις ελληνικές τράπεζες ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank και καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας για τη διεθνή κρίση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ωστόσο, όπως επισήμανε στην ομιλία του, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό έναντι του ευρωπαϊκού -καθώς παρά την έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαθέτει λόγο ί

Ρευστότητα εντός Ελλάδος και πιο δυσμενή θέση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διέκρινε για τις ελληνικές τράπεζες ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank και καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας για τη διεθνή κρίση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ωστόσο, όπως επισήμανε στην ομιλία του, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό έναντι του ευρωπαϊκού -καθώς παρά την έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαθέτει λόγο ίδιων κεφαλαίων προς ενεργητικό που ανέρχεται στο 7,3 - 7,2, όταν οι γερμανικές τράπεζες διαθέτουν λόγο που φθάνει στο 2!           

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε στην παρουσίασή του ότι ο δείκτης δάνεια / καταθέσεις στην Ελλάδα φθάνει στο 89,2%, όταν το αντίστοιχο νούμερο στην Ουκρανία είναι 200%, στη Ρουμανία 130% και στη Σερβία 120%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες στην Ιταλία διαθέτουν δείκτη στο 125%, στην Ολλανδία 117% ενώ προηγείται η Φινλανδία με 140%.      

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε οι τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαθέτουν ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σε ό,τι αφορά τα εποπτικά κεφάλαια ( Tier 1).

Ακόμα, όμως, και από την πλευρά της ανάπτυξης στις χώρες της Νέας Ευρώπης οι ελληνικές επενδύσεις είναι καλυμμένες καθώς η ανάπτυξη σε Πολωνία - Βουλγαρία - Ρουμανία είναι αντίστοιχα 2 % – 1,8 % και 1,8% αντίστοιχα.  

Mέτρα για την ύφεση

Στην ομιλία του ο κ. Χαρδούβελης διατύπωσε και μια σειρά μέτρων στα οποία θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός σύμβουλος της Εurobank προτείνει: 

1)    Ανακατανομή δαπανών με τρόπο ώστε οι πόροι να κατανέμονται με μια ανάλυση κόστους – οφέλους.

2)    Αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού.

3)    Να επιτραπούν οι υπερβάσεις στον Προϋπολογισμό του 2009

4)    Εξασφάλιση της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με ρυθμό 10-15%.

5)    Δομικές αλλαγές στην υγεία λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από τον ιδιωτικό τομέα.  

6)    Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών σε εταιρείες του Δημοσίου

7)    Αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών.

8)    Αντιμετώπιση του ασφαλιστικού

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr