Lloyds : Στη ρότα της κρατικοποίησης, διχάζει τους Βρετανούς

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Γκόρντον Μπράουν 

 

 

 

 

 

 

Δημόσια συζήτηση και σοβαρούς προβληματισμούς στην αγορά προκάλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον μεγάλο χρηματοπιστωτικό όμιλο Lloyds Banking Group Plc, τον μεγαλύτερο οίκο χορήγησης στεγαστικώ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Γκόρντον Μπράουν 

 

 

 

 

 

 

Δημόσια συζήτηση και σοβαρούς προβληματισμούς στην αγορά προκάλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον μεγάλο χρηματοπιστωτικό όμιλο Lloyds Banking Group Plc, τον μεγαλύτερο οίκο χορήγησης στεγαστικών δανείων στα βρετανικά νησιά (μετά και την κρατικοποίηση της Northern Rock). 

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης Μπράουν, η οποία και έγινε δεκτή με συνοπτικές διαδικασίες από τη διοίκηση της Lloyd, το Δημόσιο θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας, σε ποσοστό έως και 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, σε αντάλλαγμα για την χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για το σύνολο του «τοξικού» χαρτοφυλακίου της ύψους 260 δισεκατομμυρίων λιρών. 

Το αξιοπερίεργο στην υπόθεση της Lloyds είναι πως σχεδόν το 83% του «σάπιου» χαρτοφυλακίου της προέρχεται από τις τοποθετήσεις της έτερης προβληματικής βρετανικής τράπεζας την οποία πρόσφατα εξαγόρασε, της HBOS Plc. Μια εξαγορά που ουσιαστικά «πριμοδοτήθηκε» από την κυβέρνηση Μπράουν και τελικώς αντί να σώσει μια καταρρέουσα τράπεζα δημιούργησε έναν καταρρέοντα κολοσσό! 

Κι εδώ ακριβώς εστιάζουν τα πυρά τους εναντίον της κυβέρνησης όλοι όσοι υποστηρίζουν πως και αυτή η νέα, κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Lloyds όχι μόνο θα αποδειχθεί ατελέσφορη, αλλά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως πολυδάπανη και με αμφίβολα αποτελέσματα προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου να ενισχύσουν τον τραπεζικό τομέα και να στηρίξουν την οικονομία της χώρας.  

Ήδη μέλη του Δ.Σ της Lloyds έχουν δημόσια καταφερθεί εναντίον του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας, του κυρίου Έρικ Ντάνιελς, τον οποίο κατηγορούν πως παρεδόθη άνευ όρων στα κελεύσματα της βρετανικής κυβέρνησης και συμφώνησε στην απορρόφηση της HBOS με αποτέλεσμα – ως φαίνεται και στην πράξη – να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της Lloyds.  

Ανάλογες λεκτικές επιθέσεις γίνονται πλέον και κατά του υπουργού Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο οποίος έχει προσυπογράψει μέχρι σήμερα την επένδυση 17 δισ. λιρών στις Lloyds και HBOS, ενώ τώρα ετοιμάζεται να δώσει ακόμα περισσότερα χρήματα από τους φόρους των Βρετανών πολιτών. Ενώ ήδη έχει δώσει άλλα 37 δισ. λίρες για να «σώσει» την Royal Bank of Scotland!  

Απαντήσεις για το σκεπτικό και την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης έδωσε και ο Λόρδος Μάντελσον, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο υπουργός Εργασίας της Βρετανίας υπερασπίστηκε την επιλογή της ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα, αρνούμενος όμως να χαρακτηρίσει ως εθνικοποίηση την χορήγηση κεφαλαίων στις τράπεζες σε αντάλλαγμα μετοχών. Και υποσχέθηκε (;) πως αργά ή γρήγορα «τα κεφάλαια των Βρετανών φορολογουμένων που κατευθύνονται στις τράπεζες θα πιάσουν τόπο ...» 

Πάντως αυτή τη φορά η κρατική ενίσχυση δίνεται στην Lloyds με αυστηρότατους όρους. Η τράπεζα οφείλει μέσα στους επόμενους 24 μήνες να διοχετεύσει στην αγορά, υπό την μορφή επιχειρηματικών και στεγαστικών – καταναλωτικών δανείων, ποσό άνω των 28 δισ. λιρών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr