Η πιο σκληρή επιτήρηση με εντολή «μέτρα εδώ και τώρα»!
Επί 6 ώρες, έδινε τη μάχη για τα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων ο έλληνας υπουργός Οικονομίας στις Βρυξέλες.
Το συμβούλιο Εκοφίν έθεσε στο μικροσκόπιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής Οικονομίας και αμφισβητεί ευθέως τις παραδοχές της κυβέρνησης.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν να ληφθούν άμεσα, από το 2009 κιόλας, σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ έως τ
Επί 6 ώρες, έδινε τη μάχη για τα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων ο έλληνας υπουργός Οικονομίας στις Βρυξέλες.
Το συμβούλιο Εκοφίν έθεσε στο μικροσκόπιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής Οικονομίας και αμφισβητεί ευθέως τις παραδοχές της κυβέρνησης.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν να ληφθούν άμεσα, από το 2009 κιόλας, σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ έως το 2010
Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός χαρακτήρισε «γενική τάση» το αίτημα να μειώσουν τα κράτη το ταχύτερο δυνατόν τα ελλείμματα.
Από πλευράς του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ζήτησε μέτρα άμεσης απόδοσης, δηλαδή μέτρα «εδώ και τώρα», δηλώνοντας ότι «πρέπει να συνδυάσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με μέτρα άμεσης απόδοσης».
Σε μια επίδειξη αυστηρότητας, πάντως, προς τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα όπως η Ελλάδα, το συμβούλιο Εκοφίν υιοθέτησε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά μεταρρυθμίσεις σε 4 άξονες: δημοσιονομική εξυγίανση,
Ανταγωνιστικότητα, φορολογική μεταρρύθμιση και τομές στην υγεία και στο συνταξιοδοτικό.
Ως μέτρα μόνιμου χαρακτήρα η Επιτροπή προτείνει:
- Εκ βάθρων αλλαγές στους εισπρακτικούς μηχανισμούς.
- Αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων.
- Πάγωμα των μισθών για το 2009 και 2010
- Απελευθέρωση των αγορών.
- Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
- Ανατροπές στο Ασφαλιστικό
- Eξομοίωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και
- Ψαλίδι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στην κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ρεαλιστικό.
Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως δεν προτίθεται να αυξήσει το ΦΠΑ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση πιστεύουν πως «με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει και εφαρμόσει απαρέγκλιτα, μπορούμε να φθάσουμε τους στόχους. Όλα τα άλλα τα οποία συζητούνται, περιέχονται στη σφαίρα των υποθέσεων»...
Από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η ανακοίνωση του συμβουλίου Εκοφίν που καθορίζει τα ενδεδειγμένα μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση, χωρίς να εξετάζει πώς πορεύεται η ελληνική Οικονομία, «πιστοποιεί την αναξιοπιστία της κυβέρνησης».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται τα «πρόσθετα μέτρα» για να αποφύγει τα χειρότερα, όπως την έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ στα υψηλά εισοδήματα, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, νομιμοποίηση ημιυπαίθριων και παραχώρηση καταπατημένων εκτάσεων σε ιδιώτες του δημοσίου.
Και τα μέτρα αυτά πάντως θεωρούνται «μιας χρήσης» και δεν ικανοποιούν την Κομισιόν, που θα παρουσιάσει στις 24 Μαρτίου το χρονοδιάγραμμα των ενδεδειγμένων για τη χώρα μας μέτρων σταθεροποίησης. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Εκοφίν στις αρχές Απριλίου.
Από πλευράς του όμως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε με δηλώσεις του από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παγώσει τους μισθούς και δεν θα επιβαρύνει με νέους φόρους τους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr