Ερχεται η πρώτη δόση των μέτρων…

Όλο και πιο κοντά φέρνει τα πρόσθετα μέτρα η δραματική επιδείνωση σε όλους τους βασικούς δείκτες της Οικονομίας που καταγράφει  Στατιστική Υπηρεσία.

Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει σε πρώτη φάση η κυβέρνηση μπορούν να αποδειχτούν ικανοποιητικά, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.

Κρίσιμοι μήνες που θα καθορίσουν τα νέα θεωρούνται ο Απρίλιος

Όλο και πιο κοντά φέρνει τα πρόσθετα μέτρα η δραματική επιδείνωση σε όλους τους βασικούς δείκτες της Οικονομίας που καταγράφει  Στατιστική Υπηρεσία.

Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει σε πρώτη φάση η κυβέρνηση μπορούν να αποδειχτούν ικανοποιητικά, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.

Κρίσιμοι μήνες που θα καθορίσουν τα νέα θεωρούνται ο Απρίλιος (εκτιμούν πως θα ανακοινωθεί ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στο α΄τρίμηνο κατά τουλάχιστον 1,2% - 1,5%) αλλά κυρίως ο Ιούλιος, οπότε θα διαφανεί αν θα διατηρηθεί θετικός ο ρυθμός Ανάπτυξης ή θα «γυρίσει» και θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις προβλέψεις για ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,5% ως 1,1%.

Με στόχο να εξοικονομήσει έως 2 δισ. ευρώ από κρατικές δαπάνες, το σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπές, προβλέπει:

  • Πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών
  • Περικοπές 10% σε υπερωρίες και οδοιπορικά
  • Φρένο στις νέες προσλήψεις
  • Μείωση 10% στις συμβάσεις έργου
  • Μικρές αυξήσεις μισθών κάτω και από 2%.

Τα εισπρακτικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι:

  • νομιμοποίηση 23 εκατ. τετραγωνικών «παράνομων ημιυπαίθριων», για να εισπράξει έως 2,5 δις. ευρώ
  • νέα παράταση για ληξιπρόθεσμα χρέη και
  • νέα περαίωση και
  • Έσοδα από Αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, πώληση της Ολυμπιακής, εξυγίανση ΟΣΕ και στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΠΑ.

Για να πετύχει να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο στηρίζει τις ελπίδες του στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομίας διέθεσε ως σήμερα στις τράπεζες τα 9,2 από τα 28 δισ. του πακέτου. Την Τετάρτη συνεδρίασε για πρώτη φορά και το Συμβούλιο των Επιτρόπων που έχουν τοποθετηθεί από το δημόσιο στις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε πως
«η μετάδοση της ρευστότητας που δημιουργείται προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, σε μία περίοδο πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης».

Για «ευχολόγια» κάνει λόγο σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη. Όπως δήλωσε σχετικά, «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να φτάσει στις επιχειρήσεις και στους κλάδους που πλήττονται. Σχεδιάστηκε για να καλύψει κυρίως τις επισφάλειες και τα ανοίγματα των τραπεζών».   

Αναφερόμενη μάλιστα στην σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη συμμετοχή και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων που θα έχουν άποψη  για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, και όχι κομματικών  στελεχών. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Το μόνο που διασφαλίζει το σημερινό  Εποπτικό Συμβούλιο είναι ο διακοσμητικός του ρόλος στα Δ.Σ. των Τραπεζών».

Υπενθυμίζεται πάντως πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός Ανάπτυξης υποχώρησε τελικώς στο 2,9% αντί 3% που προέβλεπε προ ημερών και έναντι 4% το 2007. Καθίσταται έτσι ακόμα δυσκολότερη η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τις Βρυξέλες ότι έχει αξιόπιστο σχέδιο.

Στο «κρίσιμο» τελευταίο τρίμηνο του 2008, αφότου δηλαδή άγγιξε η διεθνής κρίση και την Ευρώπη, η κατανάλωση των νοικοκυριών σχεδόν «πάγωσε». Αυξήθηκε οριακά, μόλις 0,9%, έναντι 3% το 2007. Και οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, και κατά 11,4% στο σύνολο του έτους.

Μεγάλη μείωση σημείωσαν επίσης οι εισαγωγές, κατά 5,2% το 2008, αλλά και εξαγωγές κατά 1,6%, πτώση που συνεχίστηκε τον Ιανουάριο του 2009 άγγιξε και το 21%!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr