Υφεση τέλος από φέτος λέει ο Μπερνάνκε

Μια αχτίδα αισιοδοξίας στο «μαύρο» τοπίο της διεθνούς οικονομίας προσέφερε ξαφνικά ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε, οδηγώντας ψηλότερα τις αγορές οι οποίες, πάντως, είχαν «φτιαχτεί» από νωρίς με τα νέα για τις καλές επιδόσεις της Barclays.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δημοσίως παρενέβη μόνο και μόνο για να δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του πως η ύφεση στην χώρα θα ολοκληρωθεί «πιθανώς εντός του 2009» και μια πρώτη διαδικασία ανάκαμψης θα ξεκινήσει

Μια αχτίδα αισιοδοξίας στο «μαύρο» τοπίο της διεθνούς οικονομίας προσέφερε ξαφνικά ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε, οδηγώντας ψηλότερα τις αγορές οι οποίες, πάντως, είχαν «φτιαχτεί» από νωρίς με τα νέα για τις καλές επιδόσεις της Barclays.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δημοσίως παρενέβη μόνο και μόνο για να δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του πως η ύφεση στην χώρα θα ολοκληρωθεί «πιθανώς εντός του 2009» και μια πρώτη διαδικασία ανάκαμψης θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά!

Το πόσο σημαντική θεωρεί το οικονομικό επιτελείο τη στήριξη της προσπάθειας ενίσχυσης της οικονομίας, έστω και λεκτικά, φάνηκε από το γεγονός πως αυτή η παρέμβαση Μπερνάνκε ήταν η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που ο εν ενεργεία Πρόεδρος της FED φιλοξενήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για να σχολιάσει την πορεία της οικονομίας.

Ο μίστερ Μπερνάνκε εμφανίστηκε στην εκπομπή του CBS «60 λεπτά» οπου και υποστήριξε μεν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση – είπε χαρακτηριστικά πως η κρατική παρέμβαση εμπόδισε την οικονομία από το να βρεθεί αντιμέτωπη με κραχ ανάλογο της δεκαετίας του ’30 – πλην όμως τόνισε πως ένα πρόβλημα που ακόμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της ανεργίας για την οποία προέβλεψε πως θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και φέτος.

Ειδικά για τις τράπεζες υποστήριξε ότι έχουν πλέον ισχυρή κεφαλαιουχική επάρκεια, ως εκ τούτου εξέλειπε ο κίνδυνος κάποια εκ των κορυφαίων να καταρρεύσει. Για να φανεί πιο «πειστικός» τόνισε πως το μάθημα της Lehman Brothers έγινε κατανοητό από όλους («δεν πρέπει να αφήνουμε σε περιόδους κρίσης τράπεζες να καταρρέουν»), και για το τέλος άφησε και μια αιχμή – κατά πολλούς σκοπίμως – λέγοντας πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης η λήψη μιας απόφασης υιοθέτησης ακόμα πιο «σκληρών» μέτρων διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ίσως και για να προλειάνει το έδαφος για τις βραδυνές δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ...

Οι δηλώσεις Μπερνάνκε φέρνουν κέρδη άνω του 2% σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ λίγοι μικρότερη είναι η άνοδος στην Φρανκφούρτη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr