Ψύχραιμη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορισμένες απώλειες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι - Ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της περιφέρειας - Πτώση και στη Γουόλ Στριτ - Σε χαμηλό τριών μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων απέναντι στην πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ευρωζώνης απόφαση του Eurogroup να επιβάλει εισφορά στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι έχαναν κάτι παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ωστόσο στο κλείσιμο οι απώλειες περιορίοστηκαν.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,49% στις 6.458 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,40% στις 8.011 μονάδες.

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, σημείωσε απώλειες 0,50% στις 3.825 μονάδες.

Ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές σε Μαδρίτη και Μιλάνο, με τους δείκτες IBEX 35 και FTSE MIB να υποχωρούν 1,7% και 0,9%, αντίστοιχα. O ρωσικός MICEX υποχώρησε κατά 2,67%.

Στη Γουόλ Στριτ

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου στη χώρα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 62,05 μονάδες (-0,43%) και έκλεισε στις 14.452,06 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 3.237,59 μονάδες, μειωμένος κατά 11,48 μονάδες ή -0,35%.

Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.552,10 μονάδες, με απώλειες 8,60 μονάδων ή -0,55%.

Υποχώρηση για το ευρώ

Εν τω μεταξύ, σε χαμηλό επίπεδο τριών μηνών υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης αυξήθηκαν, καθώς η απόφαση του Eurogroup για επιβολή φορολογίας στις καταθέσεις στην Κύπρο προκάλεσε ανησυχία στις χώρες των «17».

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε το πρωί στην ασιατική αγορά στα επίπεδα των 1,2880 δολαρίων, που είναι χαμηλό τριών μηνών, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να φθάσει στα 1,2968 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε έως και 13 μονάδες βάσης στο 5,05%, ενώ το απόγευμα παρουσίασε μικρή πτώση και διαμορφώθηκε στο 4,98%.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε έως και 10 μονάδες βάσης στο 4,70%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,65%. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 11,28% από 10,80% και των αντίστοιχων πορτογαλικών στο 6,12%.

Αναλυτές, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, σημειώνουν ότι η επιβολή φορολογίας στις καταθέσεις αποτελεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την κρίση της ευρωζώνης και μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες, αν και οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει άμεση επίπτωση στις τραπεζικές καταθέσεις σε άλλες χώρες.

Τι εκτιμούν διεθνείς οίκοι

Αν και βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει αναταραχή, ωστόσο οι εξελίξεις στην Κύπρο θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, εκτιμά ο Francisco Garzarelli της Goldman Sachs σε έκθεση του προς τους πελάτες της επενδυτικής. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο περάσει απ’ την κυπριακή Βουλή.

Από την πλευρά της, η Nomura προβλέπει εκροές της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, ως άμεσο αποτέλεσμα της επιβολής εισφοράς στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Και τονίζει ότι οι έμμεσες επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Για κίνδυνο τραπεζικού πανικού στην Ευρώπη μιλά η Societe Generale σε νέα έκθεσή της, αν και τονίζει ότι οι καταθέτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση.

Η Moody's σημειώνει ότι η απόφαση περιορίζει τη στήριξη για τους πιστωτές των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη και δείχνει ότι οι χαράσσοντες την πολιτική είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τη διατάραξη των αγορών, προκειμένου να αποτρέψουν κρατικές χρεοκοπίες.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr