Δεν φτάνουν τα λεφτά ούτε για το ρεύμα…

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τα νοικοκυριά έκαψαν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η κρίση έχει καταστήσει δύσκολη ακόμη και την αντιμετώπιση των πλέον βασικών αναγκών της καθημερινότητας.

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, η πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού έφτασε το 5,3% συνολικά, με τις βιομηχανίες να έχουν …σβήσει τις καμινάδες, καίγοντας 15% και πλέον λιγότερο σε σχέση με τον περσινό Φλεβάρη και με τα νοικοκυριά να έχουν κατανα

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τα νοικοκυριά έκαψαν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η κρίση έχει καταστήσει δύσκολη ακόμη και την αντιμετώπιση των πλέον βασικών αναγκών της καθημερινότητας.

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, η πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού έφτασε το 5,3% συνολικά, με τις βιομηχανίες να έχουν …σβήσει τις καμινάδες, καίγοντας 15% και πλέον λιγότερο σε σχέση με τον περσινό Φλεβάρη και με τα νοικοκυριά να έχουν καταναλώσει 2,2% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

Έστω κι αν οι ρυθμοί της μείωσης στην κατανάλωση είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τον Γενάρη, προφανώς έχει παγιωθεί μία πραγματικότητα η οποία δεν έχει προηγούμενο στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Και, βεβαίως, όπως έχουμε ξαναγράψει, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ακόμη και σε επίπεδο κατοικιών τα οποία θέλει να «τρέξει» με το κίνητρο της χρηματοδότησης των όποιων παρεμβάσεων (νέα κουφώματα, διπλά τζάμια, νέοι καυστήρες κλπ) το υπουργείο Ανάπτυξης κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, αφού η εξοικονόμηση έρχεται …αναγκαστικά.

Τα παρήγορα της όλης υπόθεσης έχουν να κάνουν πρώτον, με το ότι όποιος καίει λιγότερο ρεύμα, πληρώνει και λιγότερο στη ΔΕΗ και δεύτερον, με το ότι η ύφεση δείχνει να μας προστατεύει από ταλαιπωρία στην ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι.

Ακόμη κι αν έχουμε ακραίες συνθήκες σαν κι αυτές του 2007 με τους απανωτούς καύσωνες, οι αρμόδιοι της ΔΕΗ αλλά και του ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα.

Να΄ ναι καλά, άλλωστε, οι άφθονες φετινές βροχές αλλά και οι εισαγωγές ρεύματος από την Βουλγαρία, την Αλβανία, τα …Σκόπια, την Ιταλία και, ενδεχομένως, και την Τουρκία, που καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr