«Χάρισαν 9 δισ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις»

Σε έκρηξη της φοροδιαφυγής οδηγεί η κατάσταση διάλυσης στην οποία έχουν περιέλθει οι φοροσυλλεκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.  

Οι σχέσεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας με εφοριακών υπαλλήλων βρίσκονται σε εκρηκτικό σημείο, με αποκορύφωμα τις καταγγελίες που εκτόξευσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. 

Με δηλώσεις του, την επο

Σε έκρηξη της φοροδιαφυγής οδηγεί η κατάσταση διάλυσης στην οποία έχουν περιέλθει οι φοροσυλλεκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.  

Οι σχέσεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας με εφοριακών υπαλλήλων βρίσκονται σε εκρηκτικό σημείο, με αποκορύφωμα τις καταγγελίες που εκτόξευσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. 

Με δηλώσεις του, την επομένη μόλις της ανακοίνωσης της επιβολής κεφαλικού φόρου στα υψηλά εισοδήματα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Γιάννης Γρίβας έκανε λόγο για χρεοκοπία και για οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας, την οποία απέδωσε στις επιλογές της κυβέρνησης. 

Όπως κατήγγειλε «την περίοδο 2005-2009 χαρίστηκαν 9 δισ. ευρώ στις 50.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με αποτέλεσμα να είμαστε στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης που ελάχιστη σχέση έχει με την οικονομική κρίση». 

Επέκρινε επίσης την επιβολή έκτακτης εισφοράς ως «μέτρο που γεννά αδικίες και θα αποφέρει ψίχουλα» (μόλις 274 εκατ. ευρώ). 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ-ΔΟΥ, τα ποσά που «χαρίστηκαν» αναλύονται ως εξής:

  • 5,1 δισ. ευρώ από τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων στην 4ετία 2005-2008 από 35% σε 25%.
  • 3,5 δισ. ευρώ από δύο αποφάσεις περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 40.000 επιχειρήσεων με τζίρο από 1 μέχρι 9 εκατ. ευρώ.
  • 440 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων.
  • 100 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς των επιχειρήσεων (εταιρικά μερίδια).

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι στην ίδια περίοδο επεβλήθησαν επιπλέον φόροι 3,3 δισ. ευρώ στην άμεση φορολογία και 8,2 δισ. ευρώ επιπλέον στην έμμεση φορολογία! 

Υπόγεια διαμάχη 

Η διαμάχη γίνεται με φόντο τη φοροδιαφυγή, που γεννά και τις μεγαλύτερες αδικίες που ανακύπτουν από την επιβολή του κεφαλικού φόρου, καθώς «τιμωρούνται» μόνο οι ειλικρινείς φορολογούμενοι και όσοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα. 

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, στο τελευταίο τετράμηνο έχουν συσσωρευτεί οφειλές άνω των 2 δισ. ευρώ (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) που δεν εισπράττονται από το δημόσιο, όχι μόνο λόγω της κρίσης στην αγορά και στην αγωνία των μικρομεσαίων να «κόψουν» από άλλες πληρωμές για να υπαχθούν στην περαίωση, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των φορολογικών ελέγχων. 

Στο παρασκήνιο, η διαμάχη της ΠΟΕ-ΔΟΥ με την κυβέρνηση μετρά χρόνια. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει την εικόνα μιας «λευκής απεργίας» των εισπρακτικών μηχανισμών, που ξεκίνησε από την καθιέρωση της «αυτοπεραίωσης» ως μέσου αποφυγής του «λαδώματος» στους φορολογικούς ελέγχους, συνεχίστηκε με αλλεπάλληλους «αποκεφαλισμούς» διευθυντικών στελεχών στα «κρίσιμα πόστα» (με σκληρή μάχη επιγόνων και συνδικαλιστών), ενώ κορυφώθηκε με την ενσωμάτωση στον κρατικό προϋπολογισμού του ειδικού λογαριασμού από το οποίο οι εφοριακοί λαμβάνουν έως και έναν επιπλέον μισθό κάθε μήνα, με τη μορφή ειδικού επιδόματος (ΔΙΒΕΤ). 

Η σταγόνα όμως που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι και να ξεσπάσει απροκάλυπτα η κρίση στις σχέσεις της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία, ήταν οι προθέσεις της τελευταίας να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων την αναδιοργάνωση και την εποπτεία των κρατικών φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με ό,τι θα σημαίνει αυτό για την υπηρεσιακή κατάσταση χιλιάδων εφοριακών υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr