Θα πούμε το νερό, νεράκι!

Σε κενό γράμμα αναδεικνύεται η πάγια κυβερνητική προσπάθεια για διατήρηση της διατίμησης σε μικρογεύματα, καφέδες και νερά στα ανά τη χώρα κυλικεία. Κι αυτό διότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργείται η διατίμηση και η αγορά πλέον μένει ανεξέλεγκτη. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα φαίνεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο συνολι9κά στην αγορά τους επόμενους μήνες, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία στην χώρα μας αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 8,3% τον Δεκέμβριο, με βάση στ

Σε κενό γράμμα αναδεικνύεται η πάγια κυβερνητική προσπάθεια για διατήρηση της διατίμησης σε μικρογεύματα, καφέδες και νερά στα ανά τη χώρα κυλικεία. Κι αυτό διότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργείται η διατίμηση και η αγορά πλέον μένει ανεξέλεγκτη. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα φαίνεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο συνολι9κά στην αγορά τους επόμενους μήνες, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία στην χώρα μας αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 8,3% τον Δεκέμβριο, με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Μετά τις καταγγελίες του ομίλου Everest (Olympic Catering, Olympus Plaza) ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος της ακρίβειας λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κάπως έτσι, κανένας δεν γνωρίζει αν τα κύματα των τουριστών που θα επιλέξουν την Ελλάδα θα βρεθούν μπροστά σε ένα πολύ δυσάρεστο μπαράζ ακρίβειας μέσα στο καλοκαίρι.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η διατίμηση είχε υπάρξει μια από τις πολυδιαφημισμένες παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπική επιλογή του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιάννη Παπαθανασίου. Η απόφαση προέβλεπε την τήρηση ανώτατων τιμών πώλησης 0,50 ευρώ στο νερό (μικρό μπουκάλι), 1,5 ευρώ στα τρόφιμα και στους καφέδες και 0,70 ευρώ για τα 750 ml νερού.

Με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ, κανένας δεν διασφαλίζει πως αυτές οι τιμές δεν κινούνται κάτω από το τιμολογιακό κόστος, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι για περαιτέρω ανατιμήσεις.

Σκανδιναβικό μοντέλο

Βέβαια η χώρα μας με το συγκεκριμένο μέτρο κατόρθωνε να διατηρεί χαμηλά τις τιμές στα εν λόγω προϊόντα, αν και θα πρέπει να κρίνουμε πως ειδικότερα το νερό αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης, λόγω της μεγάλης πλέον διάρκειας του καλοκαιριού.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στην Ελλάδα το μπουκάλι των 500 ml πωλείται σήμερα στα 0,50 ευρώ, ενώ στη Δανία στην ίδια ποσότητα αγγίζει το 1,2 ευρώ. Αντίστοιχα, στην ανταγωνιστική τουριστικά Ιταλία η τιμή προσεγγίζει τα 0,40 ευρώ, αποδεικνύοντας πως ακόμα και με διατίμηση η Ελλάδα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κινείται πιο πάνω τιμολογιακά. Μπορεί η χώρα μας να μη φθάσει στα σκανδιναβικά επίπεδα τιμών, με το μπουκαλάκι νερού να ξεπερνά το 1 ευρώ, όμως όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ένα πρώτο ανατιμητικό κύμα που θα ζορίσει ακόμα περισσότερο τα πορτοφόλια μας.

Κύκλοι της αγοράς ήδη αναφέρονται σε συγκρατημένες προς το παρόν ανατιμήσεις, αν και φόβοι εκφράζονται πως στο νερό οι τιμές μέχρι τον Μάιο θα κυμανθούν περίπου στα 0,70 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση που, εάν επιτευχθεί, θα φθάσει το 40%. Ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε και στα άλλα είδη των κυλικείων, αφού γνωστά είναι τα παράπονα των ενώσεων του κλάδου για υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr