Στουρνάρας: Δεν μπαίνουν στη νέα ρύθμιση όσοι πληρώνουν ήδη με δόσεις

Πάνω από 48 δόσεις ακόμη και για χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφ' όσον πρόκειται για ανέργους - Εξετάζεται η αύξηση του ορίου για άσκηση ποινικής δίωξης στα 10.000 ευρώ - Στόχος του υπ.Οικονομικών η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα μείωσης του χρέους

Ανατροπή στη διαδικασία ένταξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με πολλές δόσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου του οικονομικού επιτελείου όποιος ήδη έχει ενταχθεί σε ρύθμιση της εφορίας για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις δεν θα έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση με τις 48 δόσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές με εως 20 δόσεις θα παραμείνει «εγκλωβισμένος» εως ότου αποπληρωθούν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι μόνο όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το όριο για την άσκηση ποινικής δίωξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανεβαίνει στις 10.000 ευρώ από τις 5.000 ευρώ που ίσχυε σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Στουρνάρας: Πρωτογενές πλεόνασμα για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα μείωσης του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος παραμένει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμα και από φέτος προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα μείωσης του χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές ο δρόμος παραμένει ακόμα δύσβατος», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με την Τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας στέλνοντας ένα μήνυμα «αισιοδοξίας, όχι όμως εφησυχασμού», σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν διανυθεί περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα


«Μείζων στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμα και από φέτος προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα μείωσης του χρέους», σχολίασε, σημειώνοντας πως αν αυτό επιτευχθεί θα αναζητηθούν νέοι τρόποι ανακούφισης από το χρέος.


«Μείζων πρόκληση είναι ο συνδυασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και της οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν παλαιότερες οφειλές τους με περισσότερες από 48 δόσεις ακόμη και για χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφ' όσον πρόκειται για ανέργους, επαγγελματίες που έκλεισαν τα καταστήματά τους και άλλα φυσικά πρόσωπα σε δυσχερή κατάσταση προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ανήκοντες στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων και φέτος, αφού η ελάφρυνση ανέργων αναπήρων και πολυτέκνων από το βάρος του ΕΕΤΗΔΕ μετατίθεται για το 2014.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οι συστημικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση μπορούν να ενσωματώσουν τις μικρές τράπεζες. Οι 10 μικρότερες τράπεζες που αποκαλούνται μη συστημικές και οι 13 συνεταιριστικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013, λένε στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνοντας ότι οι καταθέσεις δεν διατρέχουν κίνδυνο αφού θα μεταφερθούν σε «καλές» τράπεζες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, περίπου 20 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013.

Όσον αφορά δε στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι ήταν δύσκολες, αλλά πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τι κερδίζουν όσοι εντάσσονται στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια 
Ανάσα μεν, όχι όμως για το σύνολο των πληγέντων στην ελληνική κοινωνία αποτελεί το νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση. Συγκεκριμένα, κεντρική φιλοσοφία της νομοθετικής δράσης που σήμερα παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Θανάσης Σκορδάς είναι πως κεντρικός στόχος της προσπάθειας αυτής μετά και τη συμφωνία που υπήρξε με την τρόικα είναι η δημιουργία μιας ρύθμισης-ομπρέλα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν όμως αυτή αφορά σε συμπολίτες μας που δεν δανείστηκαν  αλόγιστα, ωστόσο είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της κρίσης και έχουν αδυναμία να τα καταφέρουν σε σχέση με τις δόσεις προς τις τράπεζες.

Το πρώτο συστατικό στοιχείο των ρυθμίσεων, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, έχει να κάνει με τους ενήμερους δανειολήπτες. Η ρύθμιση αυτή αφορά τα νοικοκυριά που τα τελευταία δυο χρόνια είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 20%. Τα νοικοκυριά αυτά πρέπει να έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, δηλαδή το μικτό είναι αρκετά παραπάνω. Και αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι ετήσιες δόσεις που θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά αυτά, θα είναι κάτω από το 30% ή μέχρι το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για τέσσερα χρόνια.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως η ελληνική κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τρόικα είχε ζητήσει το όριο αυτό να φθάνει τα 35.000 ευρώ και να διευρυνθεί η βάση πολιτών που θα εξυπηρετηθούν, όμως η Τρόικα εμφανίστηκε αδιαπραγμάτευτη. Κι αυτό διότι θεωρούν πως εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ ετησίως είναι κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, λησμονώντας όμως την παράλληλη βαριά φορολογία που υπάρχει στους Έλληνες πολίτες και η οποία ξεπερνά σε περιπτώσεις και το 40% των εισοδημάτων τους.
Όπως πάντως φαίνεται από το σχετικό πρόγραμμα, για τα νοικοκυριά που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, ισχύουν ακόμα πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς και για τους ανέργους.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr