Ελλειμμα 5,2% παρέδωσε ο Χριστόφιας

Τα στοιχεία κατέθεσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ενώπιον της τριμελούς Ερενητικής Επιτροπής, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε στο σημερινό τραγικό σημείο.

Με τη λήξη της θητείας του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, το Φεβρουάριο 2008, υπήρχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα 0,9%. Το 2009 επί προεδρίας Χριστόφια άρχισε η κατρακύλα και το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμα 6%, το 2010 το έλλειμμα ήταν 5,3%, το 2011 6% και το 2012 ήταν 5,2%.

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ενώπιον της τριμελούς Ερενητικής Επιτροπής, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε στο σημερινό τραγικό σημείο.

Ο κ. Πατσαλίδης, ο οποίος κλήθηκε στην Επιτροπή ως πρώτος μάρτυρας, υποστήριξε ότι είχαν υποβληθεί πάμπολλες προτάσεις στην κυβέρνηση Χριστόφια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ότι μόνο το 2010 λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό των δαπανών.

Για την Τρόικα ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι από την πρώτη συνάντηση, το καλοκαίρι του 2012, σχημάτισε την εντύπωση ότι επρόκειτο για «άτεγκτη τεχνοκρατική ομάδα, η οποία διαφοροποιείτο ελάχιστα από τις θέσεις της».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα κατέφυγε στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- ΕLA -, αποκάλυψε ότι «το θέμα αυτό επικρέματο ως δαμόκλειος σπάθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Τρόικα απειλούσε συνεχώς ότι θα καταρρεύσει η Λαϊκή, συμπαρασύροντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Επίσης, χαρακτήρισε την στάση της Γερμανίας και του ΔΝΤ προς την Κύπρο σαν χρήση «ατομικής βόμβας για ένα περιστέρι». Ο κ. Πατσαλίδης περιέγραψε τους διεθνείς δανειστές σαν «δυνάμεις κατοχής που δεν νοιάζονται καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ακόμη ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι μια «αδυσώπητη» ομάδα τεχνοκρατών επιτέθηκε άγρια στην Κύπρο επιβάλλοντας τιμωρία πολύ μεγαλύτερη από το πρόβλημα της.

Σε ερώτηση εάν οι απώλειες για τους καταθέτες είναι συμβατές με τα ατομικά δικαιώματα, ο κ. Πατσαλίδης απάντησε: «Όταν έχουμε να κάνουμε με τις δυνάμεις κατοχής, δεν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Είπε επίσης ότι μεταξύ των αξιώσεων που έθετε η Τρόικα, ήταν η μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα από το φυσικό αέριο να χρησιμοποιούνταν για εξόφληση του δανείου, κατάργηση της ΑΤΑ και ένταξη του συνεργατισμού υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης , πρόσθεσε, έθεταν και θέμα ξεπλύματος χρήματος.

πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr