Χαράτσι ακινήτων και στην Κύπρο

Ενώ μέχρι χθες η κυπριακή κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι το ποσόν που επεδίωκε να εισπράξει από τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας ήταν 75 εκατομμύρια ευρώ, το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει έσοδα 131 εκατομμυρίων

Ενώ μέχρι χθες η κυπριακή κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι το ποσόν που επεδίωκε να εισπράξει από τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας ήταν 75 εκατομμύρια ευρώ, το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει έσοδα 131 εκατομμυρίων.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει συντελεστές αυξημένους κατά δύο τοις χιλίοις για ακίνητα μέχρι 120.000 ευρώ με τιμές του 1980, και κατά ένα τοις χιλίοις για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε πως «για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να ψηφιστεί νομοσχέδιο που αφορά στην αύξηση της φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία και μάλιστα με συγκεκριμένους αριθμούς: Δηλαδή 75 εκ. ευρώ επιπλέον από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Με βάση τη νέα θέση της Κυβέρνησης ήταν 70 εκ.ευρώ και το ποσό τώρα έγινε 75 εκ. ευρώ».

Κατά τον κ. Στυλιανίδη «η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη βάση των δεδομένων. Αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δυστυχώς, είναι στρεβλά και οδηγούν σε μη δίκαιες και στρεβλές λύσεις και θέλει να το πει ανοικτά και καθαρά στο λαό. Αναγνωρίζει ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή ούτε σε επίπεδο κτηματολογίου ούτε άλλων υπηρεσιών για να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση όσο το δυνατόν δικαιότερη».

«Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένα και επειδή επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και των χρονικών ορίων, να κατατεθεί νομοσχέδιο στη βουλή και να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, η Κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι επειδή η συγκεκριμένη φορολογία ουσιαστικά θα πληρωθεί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, δεσμεύεται τους επόμενους δύο μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου να οριστικοποιήσει πρόταση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων πολύ πιο δίκαιη και πιο ισομερή. Αυτό θα γίνει διότι θα καταφύγει και θα αξιοποιήσει δεδομένα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες), το Kτηματολόγιο και ακόμη και η Υπηρεσία ΦΠΑ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο στη βουλή με σκοπό να μην το εφαρμόσει αλλά θα ετοιμάσει άλλο νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό επιβάλλουν τα χρονικά όρια και η άμεση ανάγκη της εκταμίευσης της πρώτης δόσης. Δεν υπάρχουν τα επαρκή στοιχεία και δεδομένα. Το αναγνωρίζει αυτό η Κυβέρνηση για αυτό και ζητά την πίστωση χρόνου. Και θα το στείλει στη βουλή με αυτή τη δήλωση πολιτικής».

Ερωτηθείς αν δεν έδιδε πίστωση χρόνου η Τρόικα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Tρόικα θέλει να εξασφαλίσει αυτά τα 75 εκ. ευρώ επιπλέον με βάση τη δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα. Είναι προϋπόθεση στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ότι, πρέπει να υπάρχει νομοσχέδιο το οποίο να ψηφιστεί». Πρόσθεσε ότι «θα κατατεθεί θα ψηφιστεί και αποτελεί μια πρόταση που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ποσό που η δέσμευση στη δανειακή σύμβαση επιβάλλει».

Κληθείς να πει γιατί δεν ετοιμάστηκε ήδη το τελικό νομοσχέδιο από τους τεχνοκράτες, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «κατά τη συζήτηση με την τρόικα παραχωρήθηκε μεγάλος χρόνος για να φτάσουμε στα επαρκή δεδομένα με βάση τις διαδικασίες του κτηματολογίου και αυτός ο χρόνος είναι μέχρι το 2015. Δυστυχώς, παραλείψεις και ελλείψεις του παρελθόντος οδηγούν σε μη επαρκή δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην περιφέρεια των Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας, όπου είναι κτισμένα σπίτια αξίας εκατομμυρίων ευρώ που αυτή τη στιγμή δεν έχουν άδεια οικοδομής και δεν θεωρούνται οικίες, αλλά οικόπεδα και χωράφια. Αυτά για να μαζευτούν χρειάζονται τα δεδομένα που έχουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες.

Κρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορούσε στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα της πίεσης των πραγμάτων αυτά τα στοιχεία να μαζευτούν για να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα τελικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και αυτά.

Δεν θέλαμε ως Κυβέρνηση να αποδεχθούμε αυτή τη στρέβλωση. Πρέπει να στείλουμε ένα νομοσχέδιο στη βουλή, σε συνεννόηση με τη βουλή, σε μια ευρύτερη συναίνεση – διότι όλοι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε την εκταμίευση της πρώτης δόσης – και αναμένουμε επικύρωση αυτού του προταθέντος νομοσχεδίου έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα υπάρξει κάτι πολύ καλύτερο και πολύ δικαιότερο μέχρι τον Ιούνιο».

Οι κλίμακες φορολόγησης στο έγγραφο που εγκρίθηκε από το προεδρικό:



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr