ΟΟΣΑ: Η Ιταλία μπορεί να ζητήσει μεγαλύτερα περιθώρια στο έλλειμμα

Η Ιταλία βρίσκεται τώρα σε θέση να ζητήσει από την ΕΕ να χαλαρώσει το στόχο της χώρας για το έλλειμμα, σύμφωνα με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν

Η Ιταλία βρίσκεται τώρα σε θέση να ζητήσει από την ΕΕ να χαλαρώσει το στόχο της χώρας για το έλλειμμα, σύμφωνα με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής των οικονομολόγων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Καθώς οι δημοσιονομικές περικοπές επικρίνονται ως υπεύθυνες για μια δεύτερη διαδοχική χρονιά ύφεσης στην ευρωζώνη, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στους αυστηρούς οικονομικούς στόχους, ενώ σήμερα ενανήλθε λέγοντας πως οι χώρες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα τώρα να προχωρήσουν με βραδύτερους ρυθμούς στην ανάταξη των δημοσιονομικών τους.

Η πίεση που δέχεται η Ιταλία από την αγορά να μειώσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της έχει αμβλυνθεί, με τις αποδόσεις των ομολόγων της να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε χθες ότι η πολιτική επικεντρώθηκε υπερβολικά στη λιτότητα και όχι αρκετά στην ανάπτυξη.

"Η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην επίτευξη ενός πολύ σημαντικού στόχου, τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που άρχισε κατά την κορύφωση της κρίσης", δήλωσε ο Παντόαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα".

"Η Ιταλία θα είναι τώρα σε θέση να συμπεριληφθεί στις χώρες αυτές που έχουν κάποια περιθώρια αναφορικά με το όριο ελλείμματος/ΑΕΠ".

Τα σχόλιά του αυτά έγιναν ενώ στην Ιταλία αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τη λιτότητα που εφαρμόσθηκε από την τεχνοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι και για την οποία μερικοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως απλώς πολλαπλασίασε την υφιστάμενη ύφεση.

Ο Παντόαν δήλωσε πως ο ΟΟΣΑ, ο οποίος είναι από καιρό υποστηρικτής του είδους των οικονομικών που υπαγόρευσαν τη λιτότητα ως απάντηση στην κρίση του χρέους, ζητάει από τις Βρυξέλλες να επιτρέψουν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης κάποια καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων τους για το έλλειμμα ώστε να συνυπολογισθεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

"Οι χώρες πρέπει να επιδιώξουν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όμως ο στόχος είναι ανάγκη να απαλλαγεί από τις συνέπειες της ύφεσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογισθεί σε διαρθρωτικούς όρους", δήλωσε ο Παντόαν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr