Η κόντρα των «γκουρού» για την κρίση
Οι πιθανότητες να εισέλθουν οι ΗΠΑ σε καθεστώς ύφεσης είναι 50%. Οι πιθανότητες όμως η παρούσα διοίκηση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αποτρέψει, ανεξαρτήτως παρεμβάσεων και όσο θεαματικές και αν είναι αυτές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχεδόν μηδενικές!
Τάδε έφη Αλαν Γκρίνσπαν, ο πρώην διοικητής της Fed, προκάτοχος του σημερινού προέδρου της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε και εκ των υπαιτίων -αν πιστέψουμε τους άσπονδους εχθρούς του που τώρα ξεμυτίζουν και
Οι πιθανότητες να εισέλθουν οι ΗΠΑ σε καθεστώς ύφεσης είναι 50%. Οι πιθανότητες όμως η παρούσα διοίκηση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αποτρέψει, ανεξαρτήτως παρεμβάσεων και όσο θεαματικές και αν είναι αυτές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχεδόν μηδενικές!
Τάδε έφη Αλαν Γκρίνσπαν, ο πρώην διοικητής της Fed, προκάτοχος του σημερινού προέδρου της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε και εκ των υπαιτίων -αν πιστέψουμε τους άσπονδους εχθρούς του που τώρα ξεμυτίζουν και τον κατηγορούν για τις παλαιότερες (2001 έως 2003) επιλογές του- της τωρινής κρίσης, της χειρότερης της τελευταίας 15ετίας στην αμερικανική οικονομική σκηνή!
Δεν τον πήγαινε … εξ αρχής
Ο πάλαι ποτέ «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίας είναι γνωστό πως ουδέποτε ενέκρινε την επιλογή Μπερνάνκε ως διαδόχου του. Εκτοτε σαφώς και δεν έκρυψε την έντονα κριτική στάση του απέναντι στις ενέργειες και τις εκάστοτε αποφάσεις του. Η αλήθεια πάντως είναι πως μέχρι προ ολίγων μηνών ό,τι έκανε ή δήλωνε είχε μια κάποια επίφαση... διακριτικότητας. «Those days are over», που θα έλεγαν και οι Αμερικανοί! Απόδειξη, η συνέντευξη του αειθαλούς σερ Αλαν που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Σε αυτήν ο κ. Γκρίνσπαν ξεκαθαρίζει πως δεν πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε καθεστώς ύφεσης, αμφισβητεί όμως ευθέως τους χειρισμούς της τωρινής διοίκησης της Fed, αλλά και την ικανότητά της (!) να διαχειριστεί μια τέτοιου εύρους και μεγέθους κρίση! Για την ακρίβεια ερωτηθείς κατά πόσον οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας απάντησε: «Πιθανότατα όχι. Οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις είναι ισχυρότερες απ’ όλα σχεδόν τα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν μέσω μιας νομισματικής ή δημοσιονομικής πολιτικής». Διπλωματική απάντηση, αλλά φαρμακερή...
Και είχε και άλλα να πει και να προσάψει στον διάδοχό του: «Εκείνο που πραγματικά έχει αληθινή επίδραση στην πορεία της οικονομίας είναι το ύψος των μακροχρόνιων επιτοκίων. Δεν είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε μια τηλεσυνδιάσκεψη αυτές που κάνουν την διαφορά». Για όσους δεν έπιασαν ίσως το υπονοούμενο να θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα (21 Ιανουαρίου) η Fed αποφάσισε τη μείωση-έκπληξη του 0,75% στα επιτόκιά της μέσω έκτακτης τηλεσυνδιάσκεψης των μελών της και εν μέσω γενικευμένου πανικού στα διεθνή χρηματιστήρια!
Τα «ωραία» πάντως ο μίστερ Γκρίνσπαν τα είπε στο περιθώριο αυτής της συνέντευξης, μιλώντας σε πάνελ δημοσιογράφων και επενδυτών. Εκεί όπου φέρεται να είπε πως «όσοι λαμβάνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις όπως αυτές της χάραξης της νομισματικής πολιτικής πρέπει πάντα να έχουν υπόψη τους τις επιδράσεις και τις παρενέργειες αυτών των αποφάσεων σε βάθος χρόνου. Σήμερα ΔΕΝ έχουμε επαρκή στοιχεία για να αξιολογήσουμε κατά πόσον τελικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διολίσθηση της οικονομίας μας σε καθεστώς ύφεσης. Τα επιτόκια όμως ΣΗΜΕΡΑ μειώνονται δραματικά. Και αν τελικά αποδειχθεί πως η ύφεση δεν θα μας χτυπήσει την πόρτα, τότε θα πρέπει κάποιοι να βρουν απαντήσεις για τα πιεστικά προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια δραστική μείωση στο κόστος του χρήματος».
Ακούς, Μπεν;..
Ευρωστήριξη στον Μπεν
Την ίδια ώρα πάντως που ο σερ Αλαν «έστηνε στον τοίχο» τον κ. Μπερνάνκε, μια άλλη φωνή, αρκούντως «δυνατή» ώστε να τη λαμβάνουν υπόψη οι αγορές, απέδιδε τα εύσημα στους χειρισμούς της Fed και διάλεγε να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!
Ο λόγος για τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη Γκρίνσπαν από τους παραγωγούς του ραδιοφωνικού δικτύου Europe 1! Και ευθαρσώς δήλωσε ότι οι κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι οι «πρέπουσες» για την περίσταση και μάλιστα τόνιζε ότι αντιθέτως η στάση της ΕΚΤ εγκυμονεί κινδύνους για τις ευρωπαϊκές αγορές και δη για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Χαρακτηριστικά δήλωσε μάλιστα πως αν επιμείνει η ΕΚΤ να μην παρεμβαίνει στα επιτόκιά της -εν αντιθέσει με τις μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσει το ίδιο... βιολί η Fed- τότε «θα μεγαλώσει δραστικά το χάσμα ανάμεσα στα αμερικανικά και στα ευρωπαϊκά επιτόκια και αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση στις ευρωαγορές».
Ακούς, Ζαν-Κλοντ Τρισέ;Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr