Συνταγματική η έκτακτη εισφορά της κυβέρνησης Καραμανλή

Η έκτακτη εισφορά είχε επιβληθεί το 2009 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια προσπάθεια, τότε, να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα

Τέσσερα χρόνια μετά την έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στα εισοδήματα που είχαν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008 -γεγονός που είχε ξεσηκώσει τότε «θύελλα» αντιδράσεων- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει τώρα το συγκεκριμένο μέτρο συνταγματικό και νόμιμο.

Η έκτακτη εισφορά είχε επιβληθεί το 2009 από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια, όπως είχε γίνει γνωστό, τότε, να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.

Ωστόσο, το μέτρο προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των φορολογουμένων, αλλά και των τότε κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωσή του έπεφταν «βροχή».

Ωστόσο, ουδείς ακόμη τότε μπορούσε να φανταστεί πως ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2010, η Ελλάδα θα έμπαινε στη δίνη μιας απίστευτης οικονομικής περιπέτειας και πως θα λαμβάνονταν τόσο σκληρά φορολογικά μέτρα, μπροστά στα οποία η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το 2009, απλώς ωχριά.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει το μέτρο συνταγματικό με ισχυρή πλειοψηφία!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί με το νόμο 3758/2009 δεν προσκρούει στο Σύνταγμα. Και αυτό, γιατί το μέτρο δεν έχει το χαρακτήρα αναδρομικής φορολόγησης, έτσι ώστε να προσκρούει στις συνταγματικές απαγορεύσεις του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε νόμιμο το γεγονός ότι επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά και στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, ενώ δεν δέχθηκαν τον ισχυρισμό του φορολογούμενου που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ότι παραβιάστηκε το άρθρο 20 του Συντάγματος που προβλέπει ότι πριν την επιβολή του διοικητικού μέτρου -εν προκειμένω της έκτακτης εισφοράς- έπρεπε να κληθεί σε ακρόαση και στην προκειμένη περίπτωση από τον υπεύθυνο της Δ.Ο.Υ.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη είχε καταθέσει φορολογούμενος ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, με το οποίο καταλογίσθηκε σε βάρος του έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ.

Η εισφορά υπολογίστηκε στα δηλωθέντα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2008 (χρήσης 2007) που ανήλθαν σε 377.637,69 ευρώ.

Αρχικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 78 «θεσπίζεται γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής πέραν του προηγούμενου έτους οποιουδήποτε δυσμενέστερου των ισχυόντων οικονομικού μέτρου, ανεξαρτήτως του είδους αυτού ή της προσωρινότητας της επιβολής του».

Αντίθετη απόφαση εξέδωσε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά είναι συνταγματική και επιβλήθηκε προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι συνταγματική.

Με ανάλογο σκεπτικό αποφάνθηκε για το θέμα και το Διοικητικό Εφετείο, το οποίο με απόφασή του επισήμανε ότι η έκτακτη εισφορά «δεν αποτελεί φόρο αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων φυσικών προσώπων κλιμακούμενη ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων σ' αυτήν προσώπων, χωρίς να παραβιάζεται η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος αρχή της φορολογικής ισότητας».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr