Συνταγή για μείωση μισθών από σύμβουλο του Καραμανλή

Νέο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις προκαλούν οι απόψεις που δημοσίως εκφράζει ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο. 

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους εργοδότες που επιθυμούν να εφαρμόσουν την εργασιακή «εβδομάδα λάστιχο», την  που η κυβέρνηση «παγώνει» τους μισθούς στο δημόσιο και ορισμένοι εργοδότες (Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη) αμφισβητούν ευθέως δηλώνουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψα

Νέο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις προκαλούν οι απόψεις που δημοσίως εκφράζει ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο. 

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους εργοδότες που επιθυμούν να εφαρμόσουν την εργασιακή «εβδομάδα λάστιχο», την  που η κυβέρνηση «παγώνει» τους μισθούς στο δημόσιο και ορισμένοι εργοδότες (Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη) αμφισβητούν ευθέως δηλώνουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν και δηλώνουν απρόθυμοι να δώσουν στους εργαζόμενους τις αυξήσεις του 2009, ήταν η σειρά του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού να βάλει δυναμίτη στο θεσμό  των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν σύντομα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη νέα ΣΣΕ. 

Μιλώντας την Δευτέρα –παραμονές της μεγάλης πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ- σε εκδήλωση με θέμα «οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Αποστόλης Φιλιππόπουλος, ανέδειξε ως … λύση για το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Οικονομίας τη μείωση των μισθών. 

Αν και η αναφορά του εστιάστηκε στο δημόσιο τομέα, είναι σαφές ότι επεκτείνεται και επιδρά και στον ιδιωτικό τομέα, όπου το εργατικό κόστος θεωρείται κρίσιμο μέγεθος για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, που αντικατοπτρίζεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών  

Ο κ. Φιλιππόπουλος εστίασε το πρόβλημα της Ελλάδας στα «δίδυμα» ελλείμματα προϋπολογισμού και τρεχουσών συναλλαγών.  

Και ενώ το πρώτο εξαρτάται ευθέως από τις κρατικές δαπάνες, το δεύτερο συνδέεται με το ύψος των μισθών που καθορίζει και τις τιμές. 

Όπως τόνισε όμως, οι Βρυξέλλες ανησυχούν περισσότερο για το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. 

Καθώς η χώρα μετέχει στη ζώνη του ευρώ και δεν έχει πια τη λύση της υποτίμησης του νομίσματος για να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, πρότεινε ως βραχυπρόθεσμη λύση για τον περιορισμό του  την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όπως ανέφερε, «θα πρέπει να μειώσουμε τις τιμές για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους εταίρους μας, να μειώσουμε το εργατικό κόστος, δηλαδή τις αμοιβές στο δημόσιο τομέα». 

Απέφυγε έτσι δημοσίως να μιλήσει για μείωση των αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επικαλέστηκε τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (μηδενικές αυξήσεις για φέτος, περιορισμός των υπερωριών), οι οποίες δίνουν –εκ των πραγμάτων- τον «τόνο» της πολιτικής αυξήσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr