Παπαθανασίου: Απάντηση στους FT με φόντο τα 7 δισ. ευρώ που πήρε ο ΟΔΔΗΧ

Έστω και με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων και μηνών, η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και, εμμέσως, σε όλους όσους καταχεριάζουν την ελληνική οικονομία και την προβάλλουν σαν «μαύρο πρόβατο», με ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων αμφιβόλου εγκυρότητος και σκοπιμότητος.

Την ανάγκη να υπάρξει απάντηση-παρέμβαση προς τις βρετανικές εφημερίδες είχε υπογραμμίσει, σε αρθρογραφία των τελευταίων ημερών, και το protothema.gr.

Οι Financial Times δη

Έστω και με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων και μηνών, η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και, εμμέσως, σε όλους όσους καταχεριάζουν την ελληνική οικονομία και την προβάλλουν σαν «μαύρο πρόβατο», με ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων αμφιβόλου εγκυρότητος και σκοπιμότητος.

Την ανάγκη να υπάρξει απάντηση-παρέμβαση προς τις βρετανικές εφημερίδες είχε υπογραμμίσει, σε αρθρογραφία των τελευταίων ημερών, και το protothema.gr.

Οι Financial Times δημοσιεύουν τελικώς σήμερα μία επιστολή του έλληνα υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που απαντά σε αρνητικό δημοσίευμα της 25ης Μαρτίου με τίτλο «No incentive to be good for weakest eurozone», που υπέγραφε ο συντάκτης της εφημερίδας Quentin Peel. Ανάλογη επιστολή έστειλε όμως και στους Times του Λονδίνου.

Εκεί εκθέτει τα έως τώρα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και προϊδεάζει για την λήψη πρόσθετων, «εφόσον χρειαστεί».

Αναλυτικότερα στην επιστολή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται:

«Ο κ. Quentin Peel αδίκως δεν λαμβάνει υπόψη του τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της και σαφώς υποτιμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τα δημοσιονομικά μεγέθη, ανταποκρινόμενη στο εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον και στην κρίση.

Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και εγώ προσωπικώς έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει την δέσμευσή μας να λάβουμε και σκληρές αποφάσεις, οι οποίες απαιτούνται για να υπάρξει μακροχρόνια οικονομική σταθερότητα στη χώρα, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος αυτών των αποφάσεων.

Στην πραγματικότητα, έχουμε έγκαιρα κινηθεί και μάλιστα πριν από τις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ έως το 2010, «παγώνοντας» τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, καταργώντας τα μπόνους και επιβάλλοντας υψηλότερους φόρους στις υψηλές εισοδηματικά τάξεις.

Η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή προγράμματος μείωσης δαπανών, το οποίο εμφανίζει θετικά αποτελέσματα καθώς έτσι το έλλειμμα υποχώρησε από 7% του ΑΕΠ το 2004, όταν αναλάβαμε την εξουσία, στο 2,8% το 2006. Και άλλα σημαντικά βήματα όμως έχουν επίσης προβλεφθεί.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους ενός δισ. ευρώ για το 2009 έχει τεθεί, ήδη, σε εφαρμογή και αυτή τη στιγμή διασφαλίσαμε την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών σε ελληνική επενδυτική εταιρεία.

«Επιτυχημένες δημοπρασίες»

Αρκετές επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων αποδεικνύουν ότι έχουμε καλύψει τουλάχιστον το 50% των αναγκών χρηματοδότησής μας στο α’ τρίμηνο του έτους, ενώ εφαρμόζουμε πρόγραμμα ύψους 28 δισ. ευρώ για στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζές μας είναι κυρίως «παίκτες» στην εγχώρια αγορά και δεν διαθέτουν υψηλή έκθεση σε επισφάλειες ή τοξικά προϊόντα ανάλογα με αυτά των διεθνών τραπεζών.

 

Η Κομισιόν αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των ελάχιστων κρατών της ευρωζώνης με θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2009. Σε συνδυασμό με τα υπεύθυνα δημοσιονομικά μέτρα που έχουμε λάβει, καθίσταται σαφές ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον στόχο για μείωση του ελλείμματος που έχει τεθεί από την Κομισιόν.

 

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει προκειμένου η Ελλάδα να «περάσει» αυτήν την παγκόσμια κρίση. Όπως τονίζει ο κ. Peel, η μεταβλητότητα των ομολογιακών αγορών δεν αποτιμά ορθά τον κίνδυνο την τρέχουσα περίοδο, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να εγκαταλείψουμε τις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις. Η αδράνεια δεν είναι ούτε πρόκειται να αποτελέσει εναλλακτική λύση».

 

Όταν ο υπουργός Οικονομίας έγραφε την επιστολή αυτή δεν ήταν πάντως ακόμη γνωστό ότι ο ΟΔΔΗΧ θα πετύχαινε να αντλήσει με τη νέα έκδοση πενταετών ομολόγων του δημοσίου άλλα 7 δισ. ευρώ. Οι προσφορές που κατατέθηκαν έφτασαν τα 10,7 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες δηλαδή από τα 5 δισ. που προσδοκούσε να αντλήσει.

 

Η απόδοση έφτασε τελικώς στις 4,98% (έναντι 5,61% της αντίστοιχης έκδοσης του Ιανουαρίου) και θα μπορούσε να ήταν καλύτερη αν δεν μεσολαβούσε η υποβάθμιση των ιρλανδικών ομολόγων, που συμπαρέσυρε τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών. Έτσι το spread από τα γερμανικά ομόλογα έφτασε στις 268 μονάδες, έναντι 325 που ήταν τον Ιανουάριο.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr