H Στάση του (Παναγιώτη) Νίκα
Αλλάζει παράγραφο όχι όμως και σελίδα ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας αλλαντικών. Ο αλλαντοποιός που εισήγαγε την gourmet γεύση στα κρεατοσκευάσματα αποφάσισε εκτός των άλλων να προσφέρει από το ίδιο μετερίζι προϊόντα premium. Εννοια την οποία ο Ελληνας καταναλωτής άργησε να αντιληφθεί, καθώς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το αλλαντικό δεν ήταν στις προτεραιότητές του, αφού και η παρεχόμενη ποιότητα δεν συμβάδιζε πάντα με την τιμή του προϊόντος.
Αλλάζει παράγραφο όχι όμως και σελίδα ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας αλλαντικών. Ο αλλαντοποιός που εισήγαγε την gourmet γεύση στα κρεατοσκευάσματα αποφάσισε εκτός των άλλων να προσφέρει από το ίδιο μετερίζι προϊόντα premium. Εννοια την οποία ο Ελληνας καταναλωτής άργησε να αντιληφθεί, καθώς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το αλλαντικό δεν ήταν στις προτεραιότητές του, αφού και η παρεχόμενη ποιότητα δεν συμβάδιζε πάντα με την τιμή του προϊόντος.
Βαφτισμένος αλλαντοποιός, εθισμένος ο ίδιος στην ποιότητα και στην εκλεκτή γεύση, κάνει την επάνοδό του σε μία περίοδο κατά την οποία ουδείς τολμά να επιχειρήσει νέα επαγγελματικά ανοίγματα. Βασικός μέτοχος στη «Νίκας Συμμετοχών», επιχειρεί δυναμικό comeback στον γνωστό του χώρο: αυτόν των τροφίμων.
Φινετσάτες μορταδέλες από το Κολωνάκι
Στα κεντρικά γραφεία της «Nikas holding» που στεγάζονται στο Κολωνάκι δεν κυριαρχεί πλέον ο αέρας μιας βιομηχανικής μονάδας αλλά ενός επιχειρηματικού ομίλου που επιδιώκει με πιο φινετσάτο τρόπο να προσφέρει ξεχωριστά delicatessen προϊόντα. Οι παραγωγικές μονάδες του νέου ομίλου είναι εγκατεστημένες σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Κάθε μονάδα και μία ξεχωριστή παραγωγική δραστηριότητα. Από τη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, τη Δεσφίνα της Φωκίδας, έως τη Λακωνία και την Αττική εκτείνονται οι εγκαταστάσεις του ομίλου.
«Brelle», «Alea», «Δίρφυς», «Οικοφάρμα», «Medolio» είναι ορισμένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία ανήκουν στη «Νίκας Συμμετοχών». Τυποποιημένα -βιολογικά και μη- προϊόντα, μία μεγάλη γκάμα από αλλαντικά, λάδι, ελιές και γαλακτοκομικά προστέθηκαν στην γκάμα των προϊόντων. Αρώματα και γεύσεις από Ελλάδα, προϊόντα που επιμένουν στο ελληνικό χρώμα και στην παράδοση του τόπου.
Τι είναι αυτό όμως που κάνει σήμερα έναν επιχειρηματία σαν τον κ. Νίκα, που έχει αποδείξει και έμπρακτα την προσφορά του στην ελληνική διατροφή, να θέλει να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα - και μάλιστα στην κατηγορία των τροφίμων, με κεντρικό άξονα και τα αλλαντικά;
Ο ίδιος σχολιάζοντας την επάνοδό του στο βιομηχανικό γίγνεσθαι δηλώνει ότι επιθυμεί να δώσει και πάλι το «παρών» με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα αλλαντικών υψηλής ποιότητας, χωρίς εκπτώσεις. Ετσι όπως ο ίδιος έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό. Το βάρος πάντως των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων δεν θα απορροφήσει εξ ολοκλήρου ο κλάδος του τυποποιημένου αλλαντικού.
Στην ιδιόκτητη μονάδα που στεγάζεται στο Περιστέρι, όπου έκανε και τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ως αλλαντοποιός ο Παναγιώτης Νίκας, επιχειρεί να προσφέρει νέες ξεχωριστές γεύσεις. Σε πείσμα των καιρών αλλά και όσων θέλουν να τον απομονώσουν από τα επιχειρηματικά δρώμενα, ο κ. Νίκας επιχειρεί εκ νέου να στήσει έναν όμιλο ευέλικτο με επιλογές που στηρίζονται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Ανθρωπος του επιχειρείν και της δράσης, χωρίς τυμπανοκρουσίες, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει και πάλι μερίδιο από τη χαρά της δημιουργίας. Το μεράκι του ανθρώπου που γνωρίζει το μυστικό να μετουσιώνει το απλό αλάτι σε είδος gourmet, το ξίδι σε είδος delicatessen και να κάνει ακόμη το πιο απλό βάζο με ελιές να φαντάζει σαν δελεαστικότατη γευστική πρόταση. Ισως τελικά το στοίχημα να το βάζει με τον ίδιο του τον εαυτό. Ισως στο βάθος να μη συγχωρεί ούτε στον ίδιο του τον εαυτό το γεγονός ότι το δημιούργημά του, η άλλοτε κραταιά βιομηχανία αλλαντικών, δεν κατέχει τα πρωτεία στον επιχειρηματικό στίβο.
Στις προτεραιότητές του είναι η δραστηριοποίηση σε τομείς που αφορούν στην έννοια του εθνικού προϊόντος. Ελιά, λάδι και γαλακτοκομικά εντάσσονται στο νέο πορτφόλιο που ο ίδιος αναλαμβάνει να διαχειριστεί. Εχοντας στο πλευρό του και ομάδα επιχειρηματιών αλλά και στελεχών που τον ακολουθούν στις επαγγελματικές του επιλογές, ο επιχειρηματίας Νίκας δεν φείδεται χρόνου και κόπου να αναλάβει και νέες δραστηριότητες.
«Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό παρά την οικονομική αστάθεια που επικρατεί στις αγορές, επιδιώκω να διαπραγματευτώ επαγγελματικές ευκαιρίες που θα αναδείξουν την ελληνικότητα των προϊόντων. Αυτή τη φορά δεν είναι αγώνας δρόμου για το οικονομικό έπαθλο. Ασφαλώς το κέρδος είναι συνυφασμένο με το επιχειρείν. Μου αρέσει όμως που μπορώ και στον τόπο μου, στη Λακωνία, να προσφέρω με τον δικό μου τρόπο. Να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα, να υπενθυμίσουμε στον κόσμο την ελιά και το λάδι της Μάνης και της Λακωνίας. Εκεί σήμερα είναι στεγασμένα, εκτός από τη μονάδα παραγωγής λαδιού, συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακός χώρος για την ανάδειξη και τοπικών βιολογικών προϊόντων.
Υπεραξία στο καθημερινό τρόφιμο
Σήμερα, λίγα χρόνια μετά την πώληση της «Νίκας», ο επιχειρηματίας, μέσω της εταιρείας «Νίκας Συμμετοχών» ανανεώνει το προφίλ του και προσθέτει, κατά το δοκούν, επιχειρηματικές δραστηριότητες δίνοντας υπεραξία σε απλές καθημερινές τροφές.
Λάδι, ελιά, γάλα, αλάτι συνθέτουν το καθημερινό πιάτο του Ελληνα αλλά και το νέο γευστικό χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματία. Λακωνικός στον λόγο όπως και στην καταγωγή, θα επιδιώξει εκ νέου την ανατροπή, να δώσει ξεχωριστή πινελιά στο καθημερινό τραπέζι μετατρέποντας το απλό λάδι σε εξαιρετικό, το αλάτι σε αρωματικό, εμπλουτισμένα και τα δύο με γήινες γεύσεις, με αρώματα βοτάνων από την ελληνική ύπαιθρο. Η επιστροφή στην παράδοση και στις ελληνικές ρίζες αποτελούν έμπνευση για τον ίδιο να ασχοληθεί με τα προϊόντα. Απλά, καθημερινά.
Ετσι όπως ο ίδιος τα έζησε. Ως Λάκωνας.
Ούτε για ένα ευρώ!»
Στο ερώτημα σχετικά με την πορεία της εταιρείας «Νίκας» άλλοτε ιδιοκτησίας του, αποφεύγει να τοποθετηθεί. Ομως στο ερώτημα αν θα ήταν διατεθειμένος να την αγοράσει εκ νέου, ο ίδιος είναι κάθετος και απαντά κοφτά: «Ούτε για ένα ευρώ».
Ωστόσο, παραδέχεται ότι έκανε λάθος όταν συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρηση το 2004 και πιστεύει ότι η τιμή των έξι ευρώ ανά μετοχή ήταν χαμηλή αναφερόμενος στην περίοδο εκείνη.
Ηταν το 2004 όταν η εταιρεία «Νίκας» συμφερόντων Παναγιώτη Νίκα εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση, ξαφνιάζοντας μετόχους και επενδυτικό κοινό, με την οποία τους ενημέρωνε ότι η πλειοψηφία των μετοχών μεταβιβάζεται στην εταιρία «Global Finance», την οποία εξακολουθεί να διευθύνει ο κ. Αγγελος Πλακόπητας αντί του ποσού των 60 εκατ. ευρώ .Την εποχή εκείνη πολλοί βιάστηκαν να τον «αποσύρουν» από την ενεργό δράση, προδιαγράφοντας οριστικό τέλος για τον επιχειρηματία.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr